De 5 beste games van 2019 volgens Ralph Beentjes

Article
vrijdag, 27 december 2019 om 12:00
the division 2 pcf1620376494
Het jaar zit er bijna op en dat betekent dat ook onze Ralph zijn vijf beste games van 2019 op een rijtje zet. De PC-fanaat heeft weer honderden uren met zijn toetsenbord en muis doorgebracht. Welke games hij het beste vond lees je hier!

5. Tom Clancy's The Division 2

Door de jaren heen ben ik groot liefhebber geworden van looter shooters. Ik kan er talloze uren in stoppen en de gameplay is veelal ijzersterk. Teleurgesteld was dan ook hoe ik mij voelde toen de eerste Division niet aan de verwachtingen voldeed. Gelukkig bleef Massive Entertainment trouw aan de titel, met constante updates om de game te verbeteren.
Ik was dan ook zo blij als een kind toen The Division 2 dit jaar lanceerde. De shooting mechanics zijn heerlijk, de diversiteit in gebieden is veel groter in het zonnige Washington en de vijanden kunnen geen kogels meer incasseren als een tank - en als ze dat wel kunnen hebben ze dezelfde hoeveelheid bepantsering op hun lichaam. Ook nu blijft Massive de game weer sterk ondersteunen, dus ik ga in 2020 nog lekker door met The Division 2.
borderlands 3 review gearbox heeft zichzelf overtroffen embargo 09 09 16 00 154415

4. Borderlands 3

The Division 2 is niet de enige shooter met bergen aan loot op mijn persoonlijke lijstje. Ik zat al zeven jaar lang te wachten op een vervolg op Borderlands 2 en die kwam eindelijk dit jaar. Hoewel het moeilijk te geloven is dat het nóg gekker kan dan die game, is het Gearbox toch weer gelukt.
Van krankzinnige personages naar grappen anno 2019 tot natuurlijk de bizarre hoeveelheid aan wapens. Elk schietijzer voelt aan als een uniek wapen en de legendarische wapens gaan helemaal over-the-top. Mijn grijns bereikt epische proporties wanneer de oranje gloed op mijn scherm verschijnt. Toch hoop ik stiekem dat Gearbox nog een handjevol nieuwe Vault Hunters introduceert, ook al zouden ze dat niet doen, zodat ik het de volgende zeven jaar weer kan uitzingen.
fallen order 5f1573761427

3. Star Wars Jedi: Fallen Order

Begin een game met ‘A long, long time ago. In a galaxy far, far away’ en ik ben al verkocht. Het is dan ook een aangename verrassing als de game nog eens een regelrechte topper blijkt te zijn. Initieel had ik geen hoge verwachtingen bij Fallen Order, maar toen er steeds meer details werden prijsgegeven werd ik steeds enthousiaster. Een Dark Souls-achtige game met invloeden uit Tomb Raider en Metroid in het Star Wars-universum? Sold!
Hoewel die beschrijving misschien een beetje lomp is, is het wel de beste manier om de game uit te leggen. De gevechten kunnen behoorlijk pittig zijn op hogere moeilijkheidsgraden en je moet goed je aanvallen en parries timen, wil je niet binnen de kortste keren Bantha voer zijn. De traditionele en avontuurlijke puzzels zullen tussendoor bovendien je hersencellen goed aan het werk zetten. Tel daar ook nog eens een sterk verhaal met sympathieke karakters bij op en je hebt een plek op mijn lijst van beste games te pakken.
the outer worlds 1f1571739878

2. The Outer Worlds

Als ik mijn favoriete Fallout-game moet benoemen, dan is dat zonder twijfel Fallout: New Vegas. De manier waarop Obsidian Entertainment vrijwel elke beslissing in de handen van de speler legt vind ik geniaal. Daardoor is het een echte roleplaying game.
Met The Outer Worlds heeft de ontwikkelaar veel inspiratie gehaald uit haar eerdere titel. Daar is niks mis mee, want het levert naar mijn mening één van de beste games van 2019 op. De keuzevrijheid is in elk aspect terug te vinden en daarnaast is de titel ook nog eens op andere fronten zeer geslaagd. Ik heb meerdere malen helemaal stuk gelegen om dialogen en de zwarte humor.
Het komt niet vaak voor dat ik meteen een tweede playthrough begin meteen nadat ik een game heb uitgespeeld, maar dat The Outer Worlds zich daar wel onder mag scharen zegt genoeg.
disco elysiumf1575388900

1. Disco Elysium

Ik moet eerlijk bekennen dat ik de initiële release van Disco Elysium compleet heb gemist. Sterker nog, ik dacht dat het één of andere bullet hell shooter was, totdat collega Luuc mij over de game vertelde. Voordat hij ook maar was uitgepraat had ik de game al gekocht op Steam.
Zoals eerder gezegd vind ik keuzevrijheid een belangrijk onderdeel van een RPG en ik ben dan ook groot fan van pen & paper games, zoals Dungeons & Dragons en Vampire the Masquerade. Disco Elysium laat zich zeer inspireren door dat genre en bepaalt in principe alleen het karakter waarmee je speelt en de opzet van het verhaal. De rest mag de speler bepalen. Ten minste, het lot zal er ook een handje in hebben.
Alles in Disco Elysium gebeurt namelijk door middel van (ijzersterke) dialogen en kansberekening, inclusief gevechten. Moet je een lastige taak verrichten - zoals het herinneren van je naam na drie dagen en nachten zuipen - dan zal je met de dobbelstenen moeten rollen en hopen op het beste. De game kent dan ook hilarische en emotionele momenten, terwijl je als onbekwame detective een moordzaak probeert op te lossen. Voordat ik het doorhad wilde ik niet meer weg uit de versleten schoenen van de protagonist. De verdient dan ook zonder de twijfel de eerste plaats op mijn lijst van beste games van 2019.