De top 5 beste games van 2019 volgens Rick Dijs

  Elk jaar zeg ik dat het voorgaande gamejaar niet kan worden verbeterd en lang leek het erop dat dit kalenderjaar 2018 niet kon overtreffen. Maar de laatste maanden waren een spektakelstukje en dat lees je in mijn top 5. Dit is de top 5 beste games van 2019 volgens Rick Dijs!

  En net zoals de voorgaande jaren zijn er weer té veel games uitgekomen en heb ik té weinig tijd voor alles. Zo is mijn backlog nog immens, speel ik ondertussen Ori and the Blind Forest en The Outer Wilds, wacht de wereld van Sekiro: Shadows Die Twice nog op mij en staan Luigi’s Mansion 3, Star Wars Jedi: Fallen Order en Devil May Cry 5 op mijn verlanglijstje. Toch staat hieronder mijn top 5!

  5. Cadence of Hyrule

  Mijn top 5 eindejaarslijstje begint met een Zelda-gerelateerde game. Mensen die mij kennen weten dat ik verzot ben op de gehele Zelda-reeks en dan moet Cadence of Hyrule ook niet als een verrassing komen. Het principe dat jij moet bewegen op de muziek, vijanden moet neersabelen en puzzels moet oplossen met klassieke Zelda-deuntjes in een nieuw jasje is fantastisch.

  Ik had dan ook niet verwacht dat ik het zo leuk zou vinden en dwaal dan soms ook nog willekeurig door de wereld van Cadence of Hyrule rond. Al is het alleen maar om die fantastische muziek nog een keertje door de televisie te horen.

  4. The Outer Worlds

  Ik ben een groot fan van Fallout 3 en New Vegas en toen Obsidian Entertainment vorig jaar bekendmaakte dat zij werkt aan een nieuwe RPG was ik reuzebenieuwd. De eerste trailer liet een bijzondere wereld zien, waarin corporaties het gehele landschap hebben overgenomen. Mix dat met het unieke humorsausje van Obsidian en je hebt een memorabele game waar je graag in ronddwaalt.

  En dat heb ik dan ook lange tijd gedaan. Voor mij zijn de absolute pluspunten dan ook de vele personages waar je omgaat en je naaste kompanen die jou helpen in je strijd. Parvati, Ellie en Felix wisten mij altijd aan het lachen te maken, of het nu door hun ongemakkelijkheid of directheid kwam.

  3. Return of the Obra Dinn

  Zoals bijna elk jaar smokkel ik een beetje met de release van een game, want officieel verscheen Return of the Obra Dinn vorig jaar al voor de PC. Maar pas sinds dit jaar is de titel verkrijgbaar op de PlayStation 4, Xbox One en de Nintendo Switch, de console waar ik hem op heb gespeeld. En de puzzelgame verslond mij compleet, net zoals een enorm zeemonster in de game met het gelijknamige schip doet.

  En eigenlijk is dat best bijzonder, want de synopsis van Return of the Obra Dinn lijkt ontzettend saai. Als belastingambtenaar moet jij naar het schip de Obra Dinn om daar een lijst van de passagiers samen te stellen. Het enige probleem is: die zijn er niet. En uit schetsen en flashbackfragmenten moet jij opmaken wie nu precies wie is. En met zestig mensen op een schip moet jij een echte Sherlock Holmes worden, opties elimineren en de juiste keuze maken.

  Iets wat ik ontzettend leuk vond om te doen en Return of the Obra Dinn was dan ook een tijdje mijn favoriete game om in korte episodes te spelen, want het constante gepuzzel vond ik ontzettend interessant. Een aanrader voor elke puzzelfanaat.

  2. Resident Evil 2 Remake

  Horrorgames zijn niet voor mij weggelegd en meestal loop ik er dan ook met een grote boog omheen. Maar na het spelen van Resident Evil 2 op de E3 vorig jaar was ik overtuigd en al helemaal door de passie van oud-collega Calvin die de games vroeger wel had gespeeld. Zijn fanatisme is aanstekelijk en aan het einde van 2018 wist ik het zeker: ik moet Resident Evil 2 kopen.

  Dat deed ik, maar mede door andere games en een druk afstudeerbestaan, duurde het nog een tijdje voordat ik mijzelf kon onderdompelen in Raccoon City met Leon en Claire. Bij het eerste donkere gangetje wilde ik al terugkeren, maar uiteindelijk ben ik doorgegaan en heb ik één van de meest atmosferische titels van het jaar gespeeld. En daar ben ik ontzettend blij mee.

  1. Control

  Vorig jaar werd ik compleet opgeslokt door Hollow Knight en dit jaar is één van mijn favoriete gamestudio’s degene die daar verantwoordelijk voor is. Remedy Entertainment staat al sinds de release van Max Payne 2: The Fall of Max Payne en Alan Wake hoog in mijn favorietenlijstje en met Control bewijst de maker zichzelf weer.

  Bij Remedy Entertainment is gameplay een belangrijk onderdeel, maar het draait vooral om sfeer. Het creëren van een fantastische en meeslepende sfeer waar jij in verstikt raakt, soms verbazingwekkend om je heen kijkt en elk fragment, dossier of verhaal probeert te verkrijgen. En precies dat is wat Control zo goed doet bij mij.

  Als Jesse Faden zweef, schiet en spring ik een weg door de Old House en ben ik constant op jacht naar antwoorden. Niet alleen om het verhaal van Jesse vooruit te stuwen, maar ook om de wereld van Control beter te begrijpen. Welke mysterieuze objecten zijn er nog meer in deze magnifieke en soms angstaanjagende wereld. Control bevat soms meer vragen dan antwoorden, maar aan het einde van 2019 ben ik daar ontzettend content mee. Het is dan ook echt mijn game van het jaar.

  En dan is het altijd weer koffiedik kijken voor volgend jaar, maar de eerste vijf maanden van 2020 staan al bomvol met geweldige titels: Cyberpunk 2077, DOOM Eternal, The Last of Us Part II en Ori and the Will of the Wisps. Laat 2020 maar komen!

  Het beste van 2019 voor jou op een rij!

  Nu 2019 op haar einde loopt is het weer tijd om terug te blikken. Dit jaar doet XGN dat met een scala aan artikelen over het beste van 2019! Houd de site in de gaten voor dagelijks om 16.00 uur een nieuwe lijst met het beste van wat 2019 ons heeft gebracht en iedere twee dagen om 12.00 uur een nieuwe lijst met de favoriete games en/of films van onze redacteuren!

  Cadence of Hyrule - Crypt of the NecroDancer Featuring The Legend of Zelda

  Verkijgbaar vanaf 13 june 2019

  Meer over deze game
  Loading...
  x

  © 2005 - 2021 Alle rechten voorbehouden.