Top 10 games met replaywaarde - Keer op keer genieten

  Na het uitspelen van een game weet je vaak niet meer wat je moet doen in je leven. Welke game zal je nu gaan spelen? Of misschien ben je nog helemaal niet klaar met de uitgespeelde game. Hier een top 10 van singleplayer games met de hoogste replaywaarde voor urenlang plezier.

  XGN

  10. Dishonored

  We beginnen onze lijst games met games met de hoogste replaywaarde met Dishonored. Nadat keizerin Kaldwin wordt vermoord en haar dochter wordt ontvoerd belandt Corvo Attano in de bak, aangezien hij de schuld krijgt van dit debacle. De voormalige lijfwacht van de keizerin verandert in een sluipmoordenaar die op zoek gaat naar de dochter Emily en de echte daders.

  In deze stealthgame is het compleet aan de speler hoe hij dit doel bereikt. Probeer je zo min mogelijk slachtoffers te maken of ren je als een kip zonder kop door de menigte en hak je hier en daar een hoofd af? De manier waarop je de game speelt is beslissend voor het einde. Je kunt de game vaker op meerdere manieren spelen en steeds een ander einde krijgen door de verschillende keuzes die je maakt.

  9. Misao

  Misao is al 3 maanden vermist op haar school, waar zij wordt gepest. Klasgenoten gaan ervan uit dat zij is vermoord. Het doel van Misao is om de geest van het meisje tot rust te brengen door haar moordzaak op te lossen en een bepaald ritueel hierbij uit te voeren.

  De vele puzzels die in Misao zitten kunnen jou op vele manieren vermoorden, vaak tot ergernis aan toe aangezien je door de minste fout al dood kan gaan. De game is op verschillende manieren uit te spelen. Je krijgt namelijk een ander einde als je bijvoorbeeld de moord niet goed oplost. Om erachter te komen wat alle verschillende eindes zijn en de moord uiteindelijk goed te kunnen oplossen zou je de game wel een aantal keer moeten spelen, wat helemaal niet erg is.

  XGN

  8. Detroit Become Human

  In Detroit Become Human speel je als drie personages, Markus, Kara en Connor. Wat uniek is bij deze game is dat de keuzes van de drie individuele karakters het overkoepelende verhaal aantasten. Elk personage kan verschillende keuzes maken die het verhaal op een unieke manier veranderen. Het ene karakter kan bijvoorbeeld keuzes maken die belangrijker zijn dan de keuzes van een ander.

  De hoeveelheid aan verschillende keuzes zorgt ervoor dat er enorm veel verschillende verhalen in de game kunnen ontstaan. De ene speler volgt verhaal A, waar een andere speler verhaal Z kan volgen. Verder kun je in de game verschillende items vinden, waarmee je later in de game nieuwe keuze-opties krijgt.

  7. Diablo 3

  De demonische RPG Diablo 3 heeft ontzettend veel content. Met de Reaper Of Souls DLC wordt er zelfs een compleet nieuw verhaal toegevoegd na het uitspelen van de hoofd campagne. In Diablo 3 kun je uit zeven verschillende klasses kiezen die allemaal een eigen speelstijl hebben.

  Als de Wizard klasse blijf je bijvoorbeeld meer op een afstand en belaag je de demonische wezens met spreuken en met de Crusader gebruik je meer fysieke aanvallen waarvoor je dichter bij de vijand moet zijn. Deze verschillende speelstijlen maakt het leuk om Diablo 3 steeds opnieuw te spelen met een andere speelstijl.

  6. Far Cry

  De Far Cry serie staat bekend om zijn gestoorde slechteriken die je maar al te graag zien doodgaan. Verover kampen en uitkijktorens om meer macht te krijgen in een wereld die wordt geterroriseerd door een kamp aan gekken met een nog gekkere leider.

  De keuzes die je in Far Cry kunt maken hebben bijvoorbeeld invloed op het vertrouwen wat karakters in je hebben. Vriendelijke personages kunnen tegen je gaan werken of je kunt bijvoorbeeld bondgenoten kwijtraken door de keuzes die jij maakt. De Far Cry games hebben ook altijd verschillende eindes.

  Je kunt steeds één versie van het einde kiezen, wat totaal anders is dan het andere. Wil je het verhaal van de Far Cry games zo goed mogelijk beleven, dan is het belangrijk dat je alle eindes kent. Hiervoor zul je dan de game meerdere malen opnieuw moeten spelen.

  5. The Witcher 3

  De keuzes die je maakt in The Witcher 3 hebben op een aantal manieren effect op het verhaal. Je kunt bijvoorbeeld kiezen om een personage wel of niet aan te vallen, waardoor je op een andere manier de missie moet spelen. Je kunt ook kiezen om iemand wel of niet te vermoorden, waardoor het verloop van de game wordt aangepast, aangezien een karakter er niet meer of nog steeds is.

  Behalve de keuzes die je in The Witcher 3 kan maken heeft The Witcher 2 ook invloed op de game. Als je namelijk The Witcher 2 hebt gespeeld kun je de opgeslagen spelbestanden importeren naar The Witcher 3. Keuzes om mensen wel of niet te laten leven heeft het gevolg dat bepaalde karakters wel of niet in The Witcher 3 voorkomen en het verhaal beïnvloeden. Als je alle mogelijke verhaallijnen en eindes wilt kunnen spelen ben je erg lang bezig met The Witcher 3, en ook The Witcher 2. Genoeg tijd kun dus hieraan besteden.

  XGN

  4. Dark Souls 3

  Het zweet staat ons al op het voorhoofd en de controllers vliegen vaak door de lucht bij het spelen van Dark Souls 3. Alhoewel de eindbazen van Dark Souls altijd extreem moeilijk zijn is deze game het meer dan waard om vaker te spelen. Juist omdat de eindbazen zo'n uitdaging geven is het het waard om steeds weer dezelfde baas uit te proberen schakelen. Door de verschillende klasses die in Dark Souls zitten zijn er ook meer dan genoeg verschillende manieren om deze bazen aan te pakken.

  Dark Souls 3 kent vier verschillende manieren om de game uit te spelen. Voor elk van deze eindes moet je bepaalde keuzes maken naar het einde van de game toe. Per playthrough is het mogelijk om één einde te krijgen. Als je een ander einde wilt moet je dus de hele game opnieuw spelen en al de uitdagende bazen weer trotseren.

  3. Undertale

  Alle beslissingen die je maakt in Undertale hebben een effect op het de game. Zelfs verschillende dialogen veranderen als je de game op een bepaalde manier speelt. Undertale brengt hilarische grappen en leuke puzzels samen in een unieke ervaring.

  Het meest geniale van Undertale is dat zelfs als je de game reset, onthoudt Undertale de keuzes die je maakt en beïnvloeden deze ook de game. Het is zelfs zo dat als je opnieuw begint zonder op te slaan de game dit zelfs onthoudt. Wees dus extra voorzichtig in de keuzes die je maakt tijdens het spelen van Undertale. Het vermoorden van maar één karakter kan er bijvoorbeeld toe leiden dat je nooit een bepaald einde krijgt.

  Je zult de game en zijn bestanden compleet moeten verwijderen van jouw platform mocht je een frisse start willen maken zonder dat er keuzes zijn onthouden.

  2. Mass Effect 3

  De keuzes in Mass Effect 3 zijn belangrijk voor het einde van de game. Zogenaamde Paragon en Renegade keuzes bepalen welk einde je kunt kiezen voor Mass Effect 3. Als je meer goedaardige keuzes maakt verdien je meer Paragon punten en kwaadaardige keuzes belonen je met Renegade punten. Je kunt dus als je meer Paragon punten krijgt een goed einde kiezen en andersom.

  Ook kun je verschillende relaties aangaan met je teamgenoten. De keuzes in dialoog zorgen ervoor dat je met het ene karakter het bed in duikt en niet met de ander. Met het opnieuw spelen van Mass Effect 3 kun je verschillende kanten van Commander Shepard naar boven halen en andere relaties beginnen. De moeite dus zeker waard.

  1. The Elder Scrolls V: Skyrim

  Onze lijst games met de games met hoogste replaywaarde eindigen we met The Elder Scrolls V: Skyrim. Gigantische hoeveelheden aan sidequests en paden die je kunt bewandelen zorgen ervoor dat Skyrim nooit verveelt. Je kunt uit veel rassen en specialiteiten een karakter bouwen die allemaal een aparte speelstijl hebben. De uitgebreide skilltree van Skyrim maakt elk karakter wat je aanmaakt uniek.

  De ene keer ben je een Mage die zijn vijanden belaagd met krachtige spreuken en de andere keer ben je een Assassin die meer getraind is om de vijand te besluipen. Sluit je de ene keer aan bij de Thieves guild en bewandel de andere keer het pad van The Dark Brotherhood. De raskeuze die je aan het begin van de game maakt bepaalt zelfs wie je bondgenoten worden en wie de vijanden zullen zijn. Skyrim op zich is al goed voor tientallen of zelfs honderden uren aan plezier en de optie om dit steeds op een andere manier te beleven maakt Skyrim de game met hoogste replaywaarde op deze lijst. Skyrim is ook sinds kort te spelen op de Nintendo Switch.

  Dishonored

  Verkijgbaar vanaf 12 october 2012

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.