Top 5 beste games van 2020 volgens Ralph Beentjes

  Voor onze Ralph was 2020 het jaar wat hij in zijn stoutste dromen niet kon voorstellen. Natuurlijk kon niemand een pandemie voorspellen, maar Ralph had ook nooit zien aankomen dat Assassin's Creed eindelijk zijn favoriete tijdperk aan zou doen: de vikingtijd. Is dat het enige wat Ralph gespeeld heeft? Zeker niet, want dit zijn de top vijf beste games van 2020 volgens Ralph Beentjes.

  5. Animal Crossing: New Horizons

  Nintendo had geen betere releasedatum kunnen uitzoeken voor Animal Crossing: New Horizons. De eerste lockdown in Nederland was net begonnen en veel mensen zag hun vakantie als sneeuw voor de zon verdwijnen. Wat doe je met al die extra vrije tijd en inkomsten? Je boekt natuurlijk een digitale vakantie naar een onbewoond eiland!

  En dat is precies wat je doet in Animal Crossing: New Horizons. Even geen zorgen aan je kop, maar een eiland voor jou alleen, terwijl je dagelijks fruit, hout of fossielen verzamelt om nieuwe voorwerpen te maken of belangrijke karakters naar je eiland te krijgen. Met laatstgenoemde speel je ook weer nieuwe mogelijkheden vrij, waardoor je nog meer bezigheden erbij krijgt.

  Veteranen van de franchise weten wat voor time sink de games onbewust kunnen zijn en New Horizons is daar geen uitzondering op. De game is bovendien de ideale manier om op een veilige manier bij je vrienden op bezoek te gaan.

  4. Fall Guys: Ultimate Knockout

  Ik moet eerlijk bekennen dat het bestaan van Fall Guys: Ultimate Knockout rauw op mijn dak viel, toen de game plotseling te downloaden was via PlayStation Plus. Als snel was ik alleen helemaal verzot op die game en samen met mij nog vele anderen - wat blijkt uit de immense populariteit waar de game dit jaar van genoot.

  Het concept van Fall Guys is vrij simpel: blijf als laatste over na een aantal chaotische potjes. Datgene wat Fall Guys alleen zo verslavend maakt zijn de vele verschillende soorten modi die in de game zitten, het feit dat geen enkele potje hetzelfde is door de eerder genoemde chaos en de drang om te winnen. Elke keer wanneer je niet eerste wordt, start je meteen weer een nieuwe match, omdat je altijd het gevoel hebt dat je déze keer wel de winst kan halen.

  Ontwikkelaar Mediatonic is sinds de release ook hard bezig geweest om de game interessant te houden voor langer dan een paar weken. Zo is recent het derde seizoen gelanceerd met nieuwe levels, variaties op bestaande modi en natuurlijk weer een heel scala aan koddige pakjes. Op die manier zal Fall Guys nog lang populair blijven!

  3. World of Warcraft: Shadowlands

  Het is altijd een schok om erachter te komen hoe oud World of Warcraft is. De MMO kwam in Europa uit in 2005. Hetzelfde jaar dat Battlefield 2, Resident Evil 4 en Call of Duty 2 verschenen. Sindsdien hebben die franchises vele stappen gezet, maar World of Warcraft blijft jaar in en jaar uit miljoenen spelers vermaken.

  Dat is ook niet zo vreemd wanneer je naar Shadowlands kijkt, de nieuwste uitbreiding voor World of Warcraft. Wanneer je door de nieuwe zones in het hiernamaals loopt zal je geen enkel moment het idee hebben dat je een game aan het spelen bent die ruim 15 jaar oud is. Blizzard weet bovendien de gameplay elke uitbreiding weer interessant te maken, met classes die allemaal unieke mechanics hebben en dungeons en raids die steeds weer weten verrassen.

  Als je erover nadenkt is dat dan ook één van de meest indrukwekkende achievements die Blizzard heeft weten te behalen. Want hoe blijf je immers zo’n oude game interessant en werkend houden? Daar zijn ze met Shadowlands in ieder geval met vlag en wimpel in geslaagd, waardoor de uitbreiding niet op mijn lijstje mag ontbreken!

  2. Cyberpunk 2077

  Ik zie nu al de reacties onder deze lijst verschijnen: hoe kan zo’n buggy mess, dat nota bene van de PlayStation Store is afgehaald, nu op de tweede plaats terecht komen? Dat is een zeer terechte vraag, mijn lieve, (fictieve) lezer. Cyberpunk 2077 is dan ook zeker niet perfect en ik had de game veel liever in een andere staat uitgebracht zien worden.

  Het antwoord waarom de game op mijn tweede plek staat is alleen vrij simpel: ik vermaak mij enorm met de game en ben vanaf het eerste moment enorm onder de indruk. Ik speel de game dan ook op een PC met een RTX 3080 erin en dat is een heel andere ervaring dan momenteel op de PS4 en Xbox One. Natuurlijk heb ik ook wel de nodige bugs al gezien in mijn speelsessie, maar niks is zo ernstigs geweest dat het mij heeft afgeleid van het avontuur.

  En het avontuur is datgene wat ik zo geweldig vindt aan Cyberpunk 2077. De sfeer druipt van de wereld af, de gesprekken met karakters zijn diepgaand en bieden tal van opties - en vereisen soms een heel snelle keuze - en dan heb je ook nog de verschillende manieren hoe je missies aanpakt en je build. Ik hoop heel erg dat CD Projekt RED zo snel mogelijk alle problemen weet op te lossen, want iedereen moet Cyberpunk 2077 op een goede manier gespeeld hebben in zijn of haar leven.

  1. Assassin’s Creed Valhalla

  Het is geen geheim dat ik een speciaal plekje in mijn hart heb voor de Assassin’s Creed serie. Tot nu toe heb ik alle delen in de hoofdreeks gespeeld en op een enkeling na - *kuch* Assassin’s Creed III *kuch* - hebben ze mij allemaal erg kunnen vermaken. Helemaal nu Ubisoft wat langer de tijd neemt voor de games en niet elk jaar met een nieuwe versie komt.

  De resultaten daarvan zijn duidelijk, want Assassin’s Creed Valhalla is geen enorme revolutie ten opzichte van Assassin’s Creed Odyssey, maar voelt wel als een verademing. Niet langer is de hele map gevuld met icoontjes, maar wordt er juist aangemoedigd om op jouw eigen tempo de wereld te verkennen. En dat is niet erg, want het is een genot om door Engeland te reizen per paard, boot of benenwagen. Elk gebied ziet er prachtig uit, de activiteiten bieden enorm veel diversiteit en de combat voelt deze keer een stuk meer meaty en uitdagender - allemaal dankzij de stamina bar.

  Alleen op basis van die verbeteringen zou Valhalla al terecht komen in mijn persoonlijke Top 5 van 2020, maar dan heb je ook nog eens het verhaal en de mix van fictieve en echte karakters. Ubisoft heeft weer een prachtig, meeslepend avontuur neergezet en Eivor is zelfs zo’n goede protagonist dat hij mijn vorige favoriete Assassin - Bayek - van de troon stoot. Ik kan nu al niet wachten om te zien wat de volgende titel in de franchise wordt en welk tijdperk we gaan bezoeken!

  Het beste van 2020 voor jou op een rij!

  Nu 2020 op haar einde loopt is het weer tijd om terug te blikken. Dit jaar doet XGN dat met een scala aan artikelen over het beste van 2020! Houd de site in de gaten voor nieuwe lijsten met het beste van wat 2020 ons heeft gebracht!

  Assassin's Creed Valhalla

  Verkijgbaar vanaf 10 november 2020

  Meer over deze game
  Loading...
  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.