Top 10 beste games van 2018 - De absolute toppers van het jaar

  Het einde van het jaar is hier en dus is het tijd om terug te blikken op de beste games van 2018. Er waren meer dan genoeg games om uit te kiezen in 2018. Toch kunnen er maar tien de beste van het jaar zijn en die vind je hier in onze top tien beste games van 2018.

  Eerder kon je al van verschillende redactieleden lezen welke games zij de beste games van 2018 vonden. In deze lijst staan de tien beste games van 2018 die we dit jaar willen bekronen. Er zijn natuurlijk veel meer dan tien games die fantastisch waren, dus daar hebben we een speciale plek voor in het deel eervolle vemeldingen.

  10. Shadow of the Tomb Raider

  We beginnen deze lijst met beste games van 2018 met een knal, iets wat Shadow of the Tomb Raider zelf ook goed weet te brengen. Het afsluitende deel in de reboot-trilogie wist een flinke indruk te maken op Kevin, zoals je in de review al kon lezen. Het is niet verwonderlijk, want de game speelt van begin tot einde fantastisch in een avontuur waarin je met Lara de Maya-tempels bezoekt in Zuid-Amerika.

  Dat is slechts het tipje van (in dit geval) het Andes-gebergte, want in de game mag je lekker op ontdekkingsreis gaan. Uitgestrekte jungles inclusief de dodelijke dieren staan op je te wachten die je op eigen houtje kunt ontdekken. Wat je vindt zijn tombes vol schatten, uitdagende puzzels waarvan je je soms even achter de oren moet krabben en een spannend verhaal dat je in één keer uit wil spelen.

  Shadow of the Tomb Raider is nu verkrijgbaar voor de PlayStation 4, Xbox One en PC.

  9. Florence

  Een game hoeft niet groots te zijn om één van de beste games van 2018 te worden. Florence is hier het bewijs van. Deze game voor je mobiel weet binnen een uur je hart te veroveren door de spontane band die je opbouwt met een jonge vrouw die verliefd wordt. Je ervaart haar leven en wanneer je de game na een uur hebt uitgespeeld heb je het gevoel dat je tien jaar ouder en een stuk volwassener bent.

  Wat de game zo goed maakt is het simpele verhaal dat op prachtige wijze wordt verteld en de gameplay die daar goed op aansluit. Deze is in elk opzicht ook simpel, maar erg leuk om te doen door de subtiele wijze waarop de gameplay het verhaal ondersteunt. Om het af te maken weet een geweldige soundtrack het geheel prachtig bij elkaar te brengen. Het is dan ook zeker één van de beste games van 2018.

  Florence is nu verkrijgbaar voor iOS en Android.

  8. Monster Hunter World

  Een andere game die begin dit jaar vanuit het niets de harten van velen wist te veroveren was Monster Hunter World. Hoewel de onlinestructuur wat te wensen overlaat, weet de game op vrijwel ieder ander gebied een goede indruk achter te laten. Wanneer het eenmaal lukt om met vrienden te spelen, is het jagen op monsters fantastisch en zorgt het altijd voor een goed verhaal.

  Wat daarbij goed helpt is de schaal van de game, want met een reusachtige wereld en meer dan genoeg indrukwekkende monsters is er in Monster Hunter World genoeg te doen. Met de lekker uitdagende gameplay doe je dit dan ook met plezier en verlies je jezelf helemaal in de wereld. Het is dan ook met recht één van de beste games van 2018.

  Monster Hunter World is nu verkrijgbaar voor de PlayStation 4, Xbox One en PC.

  7. Assassin’s Creed Odyssey

  Assassin’s Creed Odyssey bewijst dat Assassin’s Creed Origins geen ongeluk was en het nieuwste deel in de serie is misschien wel de beste ooit. De Griekse setting zit boordevol geheimen om te ontdekken die voor meer dan 80 uur aan gameplay zorgen, zonder dat je er ook maar een moment genoeg van krijgt. Telkens gebeurt er wel weer iets in de levendige wereld waardoor je weer met een glimlach door de wereld loopt.

  Die onverwachte gebeurtenissen wissel je af met een goed verhaal dat alleen maar beter wordt door de kleine verhaaltjes die je ervaart door middel van zijmissies. Stuk voor stuk verlies je jezelf in de open wereld van de Griekse Oudheid en dat heb je in grote delen ook te danken aan de gameplay. Die verfijnt de basis die door Origins werd gelegd en diept deze uit waardoor je Odyssey een volwaardige RPG kunt noemen die met recht één van de beste games van 2018 genoemd kan worden.

  Assassin's Creed Odyssey is nu verkrijgbaar voor de PlayStation 4, Xbox One en PC.

  6. Celeste

  Een kleine indiegame kan gemakkelijk in de top tien beste games van 2018 belanden en Celeste bewijst dat zeker. Een uitdagende platformer waarbij je moet leren van je fouten en het doel is om niet op te geven wordt op prachtige wijze vertaald naar de gameplay. Als hoofdpersoon Madeline hoef je alleen maar een berg te beklimmen, maar dat is nog niet zo gemakkelijk. Er zijn meer dan genoeg obstakels op je pad naar de top.

  Het is een reis om nooit te vergeten, want wat begint als uitdagende platformer met geweldige gameplay wordt al snel een verhaal waar je mond van op de vloer valt. Er speelt meer dan dat je op het eerste gezicht denkt en iedereen kan zich zonder moeite aan de problemen van Madeline verbinden. Het verhaal sluit ook nog eens goed aan op de gameplay en wordt afgewerkt met een soundtrack die je als playlist nog dagenlang zal draaien.

  Celeste is nu verkrijgbaar voor de PlayStation 4, Xbox One, PC en Nintendo Switch.

  5. Yakuza 6: The Song of Life

  Het slotstuk in de Yakuza-serie had hoge verwachtingen en die werden meer dan waargemaakt in The Song of Life. Het heeft te maken met een prachtig einde waarvan je menig traantje zal wegpinken, want na dertien jaar is het verhaal van Kiryu voorbij. Dat einde krijg je alleen niet voordat je wending na wending mee moet maken waarvan je hoofd zal duizelen.

  Het verhaal had dan wel iets sneller op gang mogen komen, maar dat mag de pret van dit fantastische slotstuk niet drukken. Het is een prachtig spektakel met strakke gameplay en personages waaraan je al snel gehecht raakt. Er is ook nog eens genoeg te doen naast het verhaal en Yakuza 6: The Song of Life is dan ook zeker één van de beste games van 2018.

  Yakuza 6: The Song of Life is nu verkrijgbaar op PlayStation 4.

  4. Marvel’s Spider-Man

  Dit jaar wist Insomniac Games een nieuwe standaard neer te zetten voor superheldengames met de release van Marvel’s Spider-Man. Met een emotioneel verhaal weet het spel je van begin tot eind te boeien en dankzij de heerlijke gameplay kun je op elk gegeven moment genieten. Zo wisten maar weinig gameplay-elementen dit jaar beter uit de verf te komen dan het slingeren door de straten van Manhattan.

  Die straten zien er ook nog eens fantastisch uit en zitten vol met missies om te doen naast het verhaal. Vaak komt dit neer op een stel criminelen een pak slaag geven, maar als het slaan zo lekker vloeiend werkt is dit op geen enkel moment een probleem. Wat dat betreft is Mavel’s Spider-Man een stripboek dat tot leven komt en daarmee ook nog eens één van de beste games van 2018.

  Marvel's Spider-Man is nu verkrijgbaar voor de PlayStation 4.

  3. Super Smash Bros. Ultimate

  Nintendo had dit jaar maar één doel met het uitbrengen van een nieuwe Super Smash Bros-game: het bedienen van de fans. In deze missie slaagt het bedrijf zeer zeker door ieder personage uit eerder Smash Bros games terug te brengen naar het strijdveld en dat resulteert in maar liefst 74 verschillende personages. Het is de ultieme viering van Nintendo die op geen moment verveelt dankzij de uitgebreide opties.

  Van verschillende singleplayer-modi tot de variaties op het in elkaar slaan van Mario, Link en de andere 72 personages, je kunt je geluk niet op. De kern van het plezier zit nog steeds in de snel te leren gameplay waardoor je met je vrienden en familie honderden uren aan plezier kunt hebben. Hierdoor is dit de ultieme Smash voor multiplayer en dankzij World of Light is er ook nog eens genoeg te doen van wie liever alleen speelt. Het is dan ook niet alleen de ultieme versie van Super Smash Bros, maar ook één van de beste games van 2018.

  Super Smash Bros. Ultimate is nu verkrijgbaar voor de Nintendo Switch.

  2. Red Dead Redemption 2

  Red Dead Redemption 2 heeft zoveel goeds, dat het maar moeilijk is om fouten te vinden. Rockstar Games zet een nieuwe standaard neer voor een levendige open wereld, samen met misschien wel het beste verhaal dat Rockstar ooit gemaakt heeft. Het verhaal was immers van filmische kwaliteit, net als de grafische pracht en praal.

  Op het gebied van gameplay heeft Red Dead Redemption wel het hart op de juiste plek zitten, want niets is zo rustgevend als door de gestrekte vlaktes rennen met je trouwe hengst. Het realisme is ongekend, waardoor je op bijna elke manier van de game kan genieten. Er is daarnaast zo veel te doen in de wereld. Achter elke boom schuilt wel een vreemdeling met een nieuwe sidequest en een bijbehorend verhaal. Red Dead Redemption 2 is een fenomenale game is en zeker één van de beste games van 2018.

  Red Dead Redemption 2 is nu verkrijgbaar voor de PlayStation 4 en Xbox One.

  1. God of War

  Er was dit jaar geen game die op wist te boksen tegen de klasse van Kratos, een personage dat zichzelf dit jaar opnieuw heeft uitgevonden. Waar hij voorheen bekend stond als moordende schreeuwlelijk is hij dit jaar één van de meest diepgaande personages door de complexe relatie die hij heeft met zijn zoon Atreus. Die relatie zit verwikkeld in een fantastisch verhaal dat in elk van de twintig uur geen moment verveelt.

  Kratos en Atreus zijn namelijk op pad om het as van Kratos’ overleden vrouw te verspreiden, maar de reis zit vol gevaren en hindernissen. Van Noorse goden tot draken die een kopje kleiner gemaakt moeten worden, het spektakel is ongekend. Je zit dan ook constant in de beleving en dat komt niet alleen door de magische muziek die je het gevoel geeft alsof je tijdreis naar de Noorse oudheid gemaakt hebt.

  Het komt ook door het pracht en praal op fenomenale wijze in beeld gebracht door een camera die de personages constant achtervolgt en geen enkele keer knipt voor een ander shot. Het bewijst dat er over elk detail is nagedacht en alles opzettelijk in beeld is gebracht om God of War zo goed mogelijk te maken. Dat is meer dan gelukt, want God of War is voor XGN.nl de beste game van 2018.

  God of War is nu verkrijgbaar voor de PlayStation 4.

  Eervolle vermeldingen bij de beste games van 2018

  De tien beste games van 2018 staan dan wel hierboven, maar er waren nog genoeg andere games die we kans maakten op een plekje. Zo had Octopath Traveler kans op een plekje dankzij het fantastische gevoel van ontdekken in combinatie met een sublieme soundtrack en wist Detroit: Become Human een fantastisch verhaal te vertellen dat meer dan waard is om te spelen. Ook waren Dead Cells, SoulCalibur VI en Far Cry 5 de moeite waard.

  Op het gebied van RPG’s was er ook nog genoeg keuze, want Ni No Kuni II: Revenant Kingdom, Pokémon Let’s GO en Dragon Quest XI kwamen dit jaar ook uit en waren beide steengoed. Op het gebied van shooters wisten Black Ops 4 en Battlefield V hoge ogen te gooien en de chaos van Just Cause 4 was ook zeker niet mis. VR-games als Beat Saber en Tetris Effect kwamen ook ter sprake, maar allemaal wisten ze net niet de top tien beste games van 2018 te bereiken.

  Al met al was 2018 een fantastisch jaar voor gamers en kunnen we niet wachten op wat 2019 te bieden heeft.

  Red Dead Redemption 2

  Verkijgbaar vanaf 26 october 2018

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.