De top 5 beste games van 2016 volgens Koen van Rijsoort

Article
woensdag, 28 december 2016 om 18:17
xgn google image
Onze Koen ademt elke dag Nintendo in en uit. Zonder de liefde van Nintendo functioneert deze jongeman niet. Zijn favoriete consoles van dit moment: de Wii U en 3DS. Dit is de top 5 beste games van 2016 volgens Koen van Rijsoort!

5. Pokkén Tournament (Wii U)

Een Pokémon fighting game waar ik al van droomde sinds Pokémon Stadium. Ondanks dat Pokémon één van de weinige franchises is die na 20 jaar nog steeds weg kan komen met een ouderwets maar goed uitgedacht Turn Based Battle System, wilde ik graag een keer meer controle over mijn Pokémon.
Pokkén Tournament geeft dit, in de vorm van een simpele maar diepgaande fighting game. In een kleine arena vechten twee Pokémon het uit door middel van allemaal bekende aanvallen uit de Pokémon serie. Verslavend, maar helaas ook gauw herhalend door het tekort aan variatie in de game.
Maar het is toch wel ontzettend gaaf om met een Pokémon zoals Gengar spelers online op hun donder te geven. Totdat ik zelf een keer flink ingemaakt werd, dan ging ik weer terug naar de dojo om mijn technieken weer een beetje bij te spijkeren.
103047

4. Project X Zone 2 (Nintendo 3DS)

Project X Zone 2 is qua gameplay eigenlijk helemaal niet boeiend. Het spel is letterlijk een tactische Role-Playing game volgens het boekje en wordt alleen spannend wanneer de Cross Power wordt in gezet om een speciale move uit te voeren.
Waar Project X Zone 2 wel in uitblinkt, is inhoud. Project X Zone 2 is namelijk net als zijn voorganger een gigantische cross-over game. Bekende en minder bekende franchises van Capcom, Bandai Namco en Sega komen samen en vormen een bondgenootschap. Ook Nintendo gooit dit keer personages in de mix in de vorm van Fiora uit Xenoblade Chronicles en Chrom & Lucina uit Fire Emblem Awakening.
Voor je het weet zie je Ryu en Ken uit Street Fighter samenwerken met Ryo Hazuki uit Shenmue, nemen Yuri Lowell en Flynn Scifo uit Tales of Vesperia het op tegen Metal Face uit Xenoblade Chronicles en kunnen de gangsters Kazuma Kiryu en Goro Majima uit Yazuka Leanne uit Resonance of Fate uitnodigen om een krachtige combo-attack uit te voeren. Project X Zone 2 is een gigantische viering van de Japanse game industrie.
103049

3. Tokyo Mirage Sessions #FE (Wii U)

In alle eerlijkheid was ik misschien iets te hard voor Tokyo Mirage Sessions #FE in mijn recensie. Ik bekritiseerde de game nogal hard om de onvergefelijke moeilijkheidsgraad en noemde het ‘’niet van deze tijd’’ dat de game geen autosave bevat.
Nu sta ik hier nog steeds achter, maar ondanks deze tekortkomingen is Tokyo Mirage Sessions #FE toch één van de Wii U’s grootste schatten die bezitters moeten koesteren. Tokyo Mirage Sessions #FE is een succesvolle conceptuele cross-over tussen twee van de grootste RPG series van de afgelopen jaren; Shin Megami Tensei en Fire Emblem.
Het spel speelt zich af in het moderne Tokio en je volgt talentvolle jongeren die carrière maken in de showbizz-wereld en tegelijkertijd ook het kwaad bestrijden. Tokyo Mirage Sessions #FE is een prachtige en unieke game waar het enthousiasme vanaf spat door de unieke stijl en sfeer. Het zou mij niets verbazen als deze game over enkele jaren een cult status krijgt die te vergelijken is met The World Ends With You of zelfs Earthbound.
103051

2. Pokémon Sun & Moon (Nintendo 3DS)

Pokémon bestaat dit jaar 20 jaar! Dat heb ik begin dit jaar al uitgebreid kunnen vieren met Pokkén Tournament. Maar de slingers konden pas echt opgehangen worden toen Pokémon Sun & Moon aangekondigd werden begin dit jaar.
Pokémon Sun & Moon brengt ons vier prachtige eilanden die de op Hawaii gebaseerde Alola regio vormen. Deze prachtige eillanden bieden veel gevarieerde omgevingen om te verkennen. Talloze geslaagde (en wat minder geslaagde) nieuwe Pokémon en oude bekenden met zo nu en dan een nieuw jasje komen voorbij tijdens je avontuur in Alola.
Momenteel ben ik nog steeds bezig met het spelen van Pokémon Sun, en ik kan er voorlopig nog geen genoeg van krijgen. Het is prachtig om te zien hoe de Pokémon games na 20 jaar mij nog steeds weten te boeien met de zelfde gameplay mechanics. Op naar de 25 jaar dan maar!
103052

1. Kirby: Planet Robobot (Nintendo 3DS)

Ik ben niet zo’n moeilijke gamer. Ik wilde heel graag een vervolg op Kirby: Triple Deluxe, en had al het vermoeden dat er een vervolg aan zat te komen aangezien de engine er uiteraard al was en Kirby meestal meerdere games heeft op één handheld. Tijdens de Nintendo Direct van 3 maart kwam mijn wens uit; met Kirby: Planet Robobot keerde Kirby terug naar de 3DS!
Wat ik toen alleen nog niet wist was dat Kirby: Planet Robobot Kirby’s beste game sinds Kirby Super Star zou worden. Kirby: Planet Robobot is één groot feest voor de Kirby liefhebber. Het gemechaniseerde level design werkt en speelt fantastisch en de Power Mech waarin Kirby regelmatig klautert is een heerlijke nieuwe game mechanic.
Daarnaast durft Kirby: Planet Robobot zo nu en dan ook zijn tanden te laten zien. Op sommige momenten is dit spel namelijk best lastig, iets wat je niet verwacht van een Kirby game! Vooral de True Arena op het laatst kan voor een helse ervaring zorgen, hier is de grootste uitdaging van Kirby: Planet Robobot te vinden in de vorm van een ontzettend lastige Boss Rush.
Kirby: Planet Robobot is mijn favoriete game van 2016. Ik wilde graag nog een Kirby voor op de 3DS, en die kreeg ik. Wat ik echter niet wist is dat HAL Laboratory ons één van de beste Kirby games, en één beste games die er te krijgen is voor de 3DS ging schenken.