Beste gamelevels ooit gemaakt – The Village Uit Resident Evil 4

Article
zondag, 27 oktober 2019 om 14:00
h2x1 nswitchds residentevil4 image1600wf1572018829
Ronddwalen door een gigantische open wereld is leuk, maar een doel of objectief hebben is wat je als gamer vooruitduwt; een legendarische schat of een wapen dat essentieel is. Levels en missies zijn belangrijk en daarom duiken wij in de geschiedenis van de beste gamelevels ooit. Deze keer een level uit Resident Evil 4.

Beste gamelevels ooit – Wat is het?

De impact van sommige games is soms al snel te merken. Bij The Legend of Zelda: Ocarina of Time was het de eerste 3D Zelda-titel en dit geldt natuurlijk ook voor Super Mario 64, de eerste Mario-game in 3D, of de sluipgame Metal Gear Solid die stealth introduceerde aan het grote publiek. Er ontstonden nieuwe genres, nieuwe gameplaymechanieken en nieuwe helden die ons meesleepten door bijzondere werelden.
Maar voor game-ontwikkelaars zijn dit spannende en enge momenten. Want hetgeen wat goed in jouw games werkt kan al snel ouderwets aanvoelen en jij wilt jezelf constant blijven ontwikkelen en je fans verbazen met een nieuwe game. Het is een gedachtegang die Capcom vaak zal hebben gehad bij de ontwikkeling van Resident Evil 4.
Want Resident Evil 4 mag nu worden gezien als een hoogtepunt van de survival horror reeks, maar daar leek het lang niet op. Het productieproces van de titel begon al in 1999 en er zijn minstens vier versies van de game, met verschillende ontwikkelaars aan het stuur, gemaakt. Zo is de eerste versie van Resident Evil 4 gemaakt door Hideki Kamiya, die nu vooral bekend is Resident Evil 2 en Devil May Cry.
De vijfde versie wordt de uiteindelijke game en bevat grote wijzigingen ten opzichte van diens voorgangers. Zo zijn de vaste camerahoeken weg, bestuur je Leon S. Kennedy vanuit third-person en is de gameplay meer gericht op actie in plaats van simpelweg te overleven. Het resultaat is een gestroomlijnde Resident Evil die de gamer compleet opzuigt in het avontuur van Kennedy en zijn zoektocht naar de dochter van de president.
En in Resident Evil 4 zit één van de beste gamelevels ooit gemaakt, namelijk het introductielevel.
s2 f0a75614d97e66459c52189b3ac7debcf1632752342

Beste gamelevels ooit – Wat is het level?

The Village is het introductielevel van Resident Evil 4 en is er om jou langzaam te begeleiden in de hectische wereld van de nieuwste horrorgame. Verveeld zit je in een auto voor je uit te staren, terwijl twee agenten met elkaar aan het bikkelen zijn in een taal die jij niet verstaat. Jouw doel is om een klein stadje nabij uit te kammen, waar een cult zou zitten die Ashley Graham, de dochter van de president, heeft ontvoerd.
Op het eerste ogenblik lijkt er nog niks aan de hand te zijn, maar het gedrag van jouw bestuurders is ietwat vreemd. Alsof ze er niet willen zijn en je belachelijk maken dat jij het wel probeert. Rustig stap je uit de auto, kijk je om je heen en zie je wat kleine huisjes. Bij het eerste huis gaat het al direct mis en word je aangevallen door een boze dorpeling, waarna je de auto hard hoort wegscheuren. Je bent alleen en dan begint Resident Evil 4 pas echt.
resevilvillagef1572019426

Beste gamelevels ooit – Waarom is het zo goed?

Snel probeer je te vluchten en tijdens jouw ontsnapping hoor je gierende banden en vervolgens een luide knal. Je beweegt erheen en ziet in een afgrond jouw vervoersmiddel liggen en geen enkele weg terug. Langzaam begeef jij je door het verlaten bos en hoor je het gejank van een hond dat steeds luider wordt.
Na de korte schermutseling in het begin kom je nog wat verdwaalde dorpelingen tegen die jou aanvallen, maar die kan jij makkelijk aan. Het is niettemin de opbouw naar iets groots, iets spectaculairs wat je te wachten staat. Je betreedt het dorp, speurt met je verrekijker en maakt de beslissing om te kijken wat er in de huizen ligt.
Juist die opbouw is kippenvelopwekkend en een teken hoe Capcom een sublieme introductie in huis heeft. Constant zit je op het puntje van het stoel, want je weet niet wat je kan verwachten. De inwoners van het dorpje zijn geen zombies, maar toch is er iets angstaanjagends aan de trage manier waarop zij richting jou schuifelen. Ze houden fakkels, hooivorken en andere wapens om je te doden en daardoor vraag jij jezelf al snel af: wat is hier in hemelsnaam gebeurd?
re4cabinf1572019537
Want in het dorpje loopt het compleet uit de hand. Je wordt snel opgesloten in een huis, terwijl meerdere inwoners op de ramen en deuren slaan om binnen te breken en jou eruit te slepen. Eén dorpeling lijkt de leiding te nemen en dan hoor je ineens huiveringwekkend geluid: een opstartende kettingzaag. In doodsangst probeer je iedereen uit te schakelen, maar er zijn simpelweg te veel dorpelingen.
Een simpel foutje en voor je het weet zie je de kettingzaag je nek ingaan en ligt Leons hoofd op de grond. In dit dorp moet jij constant op je hoede zijn en de weergaloze opbouw van het level zorgt ervoor dat The Village met recht één van de beste gamelevels ooit genoemd mag worden.
De laatste Resident Evil-game is de remake van Resident Evil 2, die afgelopen januari uitkwam op de PC, PlayStation 4 en Xbox One. De horrortitel kreeg van ons een 9.0 in de review. Een maand geleden onthulde Capcom de nieuwste Resident Evil-game, genaamd Project Resistance. Die game moet op dezelfde consoles als de Resident Evil 2 remake verschijnen. Een releasedatum is nog niet bekendgemaakt.