Beste filmtips en bioscoopreleases in januari 2020 - Half Marvel speelt in andere films

Article
woensdag, 01 januari 2020 om 14:03
the informer st 2 jpg sd lowf1577714840
Het belooft een spannende maand te worden in januari 2020. Niet alleen omdat er flink wat horrorfilms op de agenda staan (er komen maar liefst 3 titels voor in deze special met de beste filmtips en bioscoopreleases in januari 2020), maar ook omdat flink wat bekende namen een rol op zich nemen. Denk aan Robert Downey Jr. (Iron Man), Will Smith, Nicolas Cage en veel te veel andere namen om in zo een inleiding allemaal op te sommen. Lees dus snel verder!

The Informer (2 januari)

We starten deze special met The Informer, een misdaad/drama-film die is gemaakt door de producers van onder andere Sicario en John Wick. Het feit dat de producers dit eerdere werk op hun naam hebben staan, is geen garantie dat The Informer een geweldige film wordt. Toch geeft het aan dat we een torenhoge lat mogen verwachten voor mensen die wel van een beetje actie genieten.
In The Informer gaan we op pad met agent Pete Koslow, die vroegtijdig vrij kan worden gelaten uit de gevangenis. Je zou denken dat de agent een zware crimineel is omdat hij achter gesloten deuren is gezet, maar eigenlijk deed hij alles vanuit goede bedoelingen. Hij wilde immers zijn vrouw beschermen op het moment dat een gevecht was uitgebroken. Voor zijn vrijlating moet hij daarentegen wel eerst een andere goede daad doen. Dat is niet het vegen van de straten, maar het spelen van een informant. Zo wordt hij ingezet om de onderwereld een stukje schoner te vegen.
The Informer belooft een spannende film te worden met rollen voor acteurs als Joel Kinnaman (Will Conway in House of Cards, Takeshi Kovcas in Altered Carbon). Het lijkt het op dat de film geen verrassende dingen gaat doen en vooral het beste van verschillende andere films uit het genre combineert tot een nieuw product. Dat product, The Informer, draait deze maand in de bios.

the grudge st 2 jpg sd low copyright 2018 ctmg all rights reserved all images are property of sony pictures entertainment incf1577714881

The Grudge (3 januari)

Ook liefhebbers van horror zullen deze maand aan hun trekken kunnen komen. Zo komt The Grudge naar de bioscopen. Spring maar snel naar de volgende titel als je niet tegen bloed en horror kunt. Bestel tijdens deze film maar een flinke bak popcorn, om je achter te kunnen verschuilen.
Dit is ondertussen alweer het vierde deel binnen de Grudge-franchise. Dit keer is het geen vervolg op wat we in de eerdere films konden zien, maar een vernieuwde versie van deel één. Het belooft een bloederige avond te worden, bij het bezoeken van deze horrorfilm in een plaatselijke bioscoop.
In The Grudge volgen we een alleenstaande moeder die door middel van een samenwerking met een detective erachter komt dat er een vloek rust op een huis uit haar buurt. Het is niet zomaar een huis. Er zijn mensen die naar binnen gaan in dit lelijke vervallen huis, maar er zijn eigenlijk geen mensen die nog naar buiten komen. Binnen de muren van dit onheilspellende huis gebeurt de ene na de andere gruwel. Iedereen die ooit naar binnen durft te gaan, wordt koelbloedig vermoord.

ill testimone invisiblef1577715061

Ill Testimone Invisibile (9 januari)

Ill Testimone Invisible (vertaald The Invisible Witness) werd vorig jaar al in het buitenland gepresenteerd. Daar werd deze titel al met beide armen ontvangen. Ook ontving Ill Testimone Invisible een Maria and Tommaso Maglione Italian Filmmaker Award tijdens het Denver International Film Festival van dit jaar. Nu probeert deze film ook de harten van het Nederlandse publiek te winnen.
Deze Italiaanse film moet je kijken als je je altijd al een soort Peter R. de Vries hebt gevoeld.In de film volgen we een succesvolle zakenman die iemand vermoord 'schijnt' te hebben. Althans, dat wordt beweerd. De man neemt iemand in de arm om zijn onschuld te bewijzen en vanaf daar zit je als kijker op het puntje van je stoel. Je hebt met hem te doen, maar krijgt ook al snel het gevoel dat hij dingen achterhoudt. Maar om welke reden? Continu krijg je flashbacks naar wat er gebeurd is, waarbij op het einde een gigantische mindfuck volgt. De vraag is: zag jij dit aankomen?
Deze buitenlandse film weet een verfrissende afwisseling te brengen in het vooral Amerikaanse filmgeweld dat met enige regelmaat in onze Nederlandse bioscopen draait.
charlie s angels st 2 jpg sd low copyright 2019 ctmg inc all rights reservedf1577715113

Charlie's Angeles (9 januari)

Deze maand komen ook Charlie”s Angeles naar de bioscopen van Nederland. Dit keer gaat het om een hele nieuwe generatie aan engelen. Met deze film wordt nieuw leven geblazen in de televisieserie van 2011. Ondertussen is dit alweer de derde Charlies Angels film die ooit is uitgegeven. Ook deze keer volgen we ‘engelen’ die werken voor de Townsend Agency.
In deze film wil de agency wereldwijd uitbreiden en daarom moeten er nieuwe teams worden samengesteld. Dit keer wordt opnieuw een team samengesteld van drie stoere dames die niet zomaar ervoor terugdeinzen om hun handen vuil te maken. De vrouwen moeten deze keer in actie komen omdat een IT-er hen heeft gewaarschuwd. Er is een nieuwe technologie die de wereld in gevaar brengt. Alleen Charlies Angeles zijn in staat om de wereld van een ramp te behoeden.
Flink wat bekende namen hebben medewerking verleend aan deze film. Denk bijvoorbeeld aan Kristen Stewart (Twilight) en Naomi Scott (Jasmine in de live action-versie van Aladdin). Verder hebben onder andere Ariana Grande en Miley Cyrus meegewerkt door samen met Lana Del Rey het nummer Dont Call Me Angel voor deze nieuwe film op te nemen. Maakt dit Charlies Angeles een succes? We gaan het 9 januari zien, want dan draait deze nieuwe film in de bioscopen.

dolittlef1577715210

Dolittle (16 januari)

De aanwezigheid van een enorme meute aan bekende acteurs hoeft niet per se te betekenen dat een film echt geweldig wordt. Denk aan de verfilming van de musicalhit Cats die overladen is met bekende namen, maar uiteindelijk een ‘poezenporno’ is geworden die soms zelfs eng is om naar te kijken. Toch moet je toegeven: de trailers zagen er vet uit en Robert Downey Jr. is een geweldig acteur die met zijn charmes eerder al veel kijkers voor zich wist te winnen als de arrogante Iron Man.
Nu keert hij terug in de rol van Dr. Dolittle. Een wat ouder personage dat zich bevindt in een kleurrijke wereld vol met exotische dieren. In het avontuur moet Dr. Dolittle een geneesmiddel vinden waarmee hij de zieke Koningin Victoria kan genezen. Op deze zoektocht heeft hij de hulp van zijn dierenvrienden nodig, waar hij wonderbaarlijk genoeg mee kan praten. Onder die dierenvrienden bevinden zich interessante beesten die stuk voor stuk weer door bekende acteurs worden vertolkt.

Heet Dolittles jonge leerling welkom(Harry Collett, Dunkirk) en een bonte stoet aan dierenvrienden, waaronder een paniekerige gorilla (Rami Malek, Bohemian Rhapsody), een enthousiaste maar niet zo snuggere eend (Octavia Spencer, Hidden Figures), een cynische struisvogel (Kumail Nanjiani, The Big Sick) die continu kibbelt met een oppervrolijke ijsbeer (John Cena, Bumblebee), en een papegaai met een eigen wil (Emma Thompson, Last Christmas). Dolittle wordt potentieel een erg leuke familiefilm.
primal st 4 jpg sd lowf1577715255

Primal (16 januari)

Fans van Nicolas Cage opgelet! Door de jaren heen is deze acteur flink bekend geworden en er zijn dan ook voldoende mensen die echt fan van hem zijn. Voor die fans is er goed nieuws, want deze man gaat de kar van weer een nieuwe film trekken. In januari zal hij de zware last op zich nemen om Primal hopelijk tot een waar succes te maken. Dit keer wordt hij Frank, diep in de Braziliaanse jungle.
Dit belooft een keiharde actiefilm te worden die zich afspeelt op een schip. Op zee breekt de onheil uit wanneer gevaarlijke wezens uit hun kooien ontsnappen. Onder die gevaarlijke dieren bevind zich een zogenaamde ‘Ghost Cat’, een zeldzame witte jaguar. Ondertussen is er ook nog een huurmoordenaar op het schip aanwezig. Deze huurmoordenaar wordt per schip naar Brazilië vervoert omdat hij vanwege een hersenvervoming niet per vliegtuig kan. Veel ingrediënten voor pure chaos en het lijkt het er dan ook op dat Primal een actiefilm vol krankzinnige momenten kan worden.
Primal wordt niet door iedereen even goed ontvangen. Verwacht geen hoogstaande nieuwe dingen, maar gewoon een film die je met de gedachten op nul lekker in een bioscoop naar keuze kunt kijken. Kon je de eerdere films met Nicolas Cage ook waarderen, dan is de kans groot dat dit ook geld voor Primal. Zo lijkt Nicolas Cage in trailers alweer ‘Full Cage’ te gaan wat over de top acteren betreft. Naast Nicolas Cage speelt ook Nederlandse actrice Famke Janssen mee (James Bond-film Goldeneye).

just mercy st 3 jpg sd low copyright 2019 warner bros entertainment inc photo credit jake giles netterf1577715301

Just Mercy (16 januari)

Eerder in deze special zagen we al hoe Marvel-held Downey Jr. een nieuwe rol oppakt nadat hij in het Marvel Cinematic Universe als Iron Man stierf. Er zijn er nog een paar andere superhelden die besloten dat het wel eens gaaf zou zijn om in diezelfde maand een grote rol in een film op te pakken. Zo spelen Michael B. Jorden (Black Panther, Creed, Creed II) en Brie Larson (Captain Marvel) belangrijke rollen in de film Just Mercy. Verder is er in deze film ook een hoofdrol voor Jamie Foxx (Baby Driver).
In Just Mercy krijgen we een drama te zien wat is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. De jonge advocaat Bryan Stevenson (Michael B. Jorden) reist af naar de Alabama om onrechtigheid te bestrijden. Hier worden namelijk onschuldige gevangen ten onrechte vastgezet, zonder ooit van een juridische bijstand te hebben genoten. Een plaatselijke advocaat (Brie Larson) helpt hem bij de zaak van Walter McKillian, die ter dood is veroordeeld omdat hij een meisje zou hebben vermoord.
De film is gebaseerd op het gelijkwaardige leven van de echte advocaat Bryan Stevenson. Dit maakt de film dus extra interessant omdat het op een creatieve manier feiten tot een filmverhaal verwerkt.
bad boys for life st 1 jpg sd low copyright 2019 ctmg inc all rights reservedf1577715459

Bad Boys For Life (23 januari)

Deze maand regent het bekende namen. Ook Will Smith heeft alweer een nieuwe rol weten te bemachtigen in een grote bioscoopfilm die in januari naar het witte doek komt. Alhoewel de aanwezigheid van Will Smith geen garantie is voor een toffe film (neem bijvoorbeeld Gemini Man die uiteindelijk met gemengde gevoelens werd ontvangen), is het wel garantie voor veel actie. Dit keer wordt hij wederom vergezeld door zijn trouwe tegenspeler Martin Lawrence.
Opnieuw kruipen Will Smith en Martin Lawrence in de huid van Mike Lowrey en Marcus Burnett. Dit derde deel in de reeks heeft er een flinke tijd over gedaan om naar het witte doek te komen. Zo zijn de fans van deze serie ondertussen flink ouder en zullen jeugdige kijkers mogelijk niet eens weten dat er nog twee andere delen zijn waarin deze acteurs samen de ‘bad boys’ uithangen. De vorige Bad Boys-film kwam ruim zestien jaar geleden uit, dus gek is het niet dat de helden even waren vergeten.
Eerdere films verschenen in 1995 en 2003. Dit keer lijkt het erop dat Marcus Burnett wat dikker is geworden, en de ander zodanig ouder dat men hem ook vergeten is. Na het zien van de trailer heb je wel zin in de film, mits je van actie houdt. Explosies en vet snelle wagens vliegen je om de oren.
the turningf1577715385

The Turning (24 januari)

Na al dat actiegeweld, is er ook nog wat ruimte voor gegriezel. Iedereen die ondertussen het angstzweet van The Grudge heeft weggeveegd, kan aan het einde van de maand weer nieuw angstzweet aanmaken met The Turning. Dit kan wel eens een must voor horrorfans worden.
In dit nieuwe spannende avontuur krijgt Kate plots de zorg over twee wezen uit een vervallen erfgoed. Op het moment dat ‘vervallen’ en ‘horrorfilm’ bij elkaar hoort, dan weet je al wel dat de rapen gaar zijn. Dit zijn namelijk de basisingrediënten voor veel cliché maar eng horrorverhalen. De makers weten ook wel welke elementen niet mogen ontbreken. Ze hebben ervaring met het grenre, want eerder maakte het duo het scenario voor de horrorhit The Conjuring. Die film werd goed genoeg ontvangen om later dit jaar een nieuw deel te krijgen: The Devil Made Me Do It.
In de film zien we onder andere Finn Wolfhard die eerder al de harten van kijkers wist te veroveren met zijn rol in de Netflix-serie Stranger Things. Dit is niet de eerste keer dat hij een grote rol in een horrorfilm op zich neemt. Eerder had hij een flink aandeel als één van de ‘losers’ in It Chapter 1 en 2. Daarnaast is er een rol weggelegd voor Mackenzie Davis, die ook in Terminator: Dark Fate speelt.
gretel hansel st 1 jpg sd lowf1577715426

Gretel & Hansel (30 januari)

We sluiten deze special af met een bekend sprookje. Het sprookje van een broer en zusje die samen in het bos worden achtergelaten en vervolgens in aanraking komen met een heks met een verleidelijk lekker snoephuisje. We hebben het natuurlijk over het klassieke verhaal van Hans en Grietje. Deze film maakt dankbaar gebruik van de bekendheid van de twee personages, al wordt er toch wel het één en ander verandert aan het sprookje. Is het je al opgevallen dat het nu Grietje en Hans is? En dat is nog niet het enige. Opeens wordt het een duister horrorverhaal.
Eerder werd er in 2013 al een horror/fantasy-film rondom de sprookjesfiguren gemaakt. Dat was Hansel and Gretel Witch Hunters. Het is dus niet de eerste keer dat dit verhaal in een horrorjasje wordt gestoken. Deze film is niet van dezelfde makers, maar lijkt qua sfeer een beetje dezelfde richting in te gaan. Het is wel interessant om te zien hoe deze film het anders aanpakt. Zo lijkt Gretel & Hansel meer op het oorspronkelijke verhaal te gaan lijken, alleen dan enger in beeld gebracht. Veel duisterder, een donkerder woud en een engere heks met een nog grotere haat naar kinderen.
Ook deze film wordt gedragen door iemand die ervaring heeft binnen het horrorgenre. Waar Finn Wolfhard in The Turning meedeed, komt zijn tegenspeler Sophia Lillis dezelfde maand naar de bioscoop in Gretel & Hansel als Grietje. De heks wordt gespeeld door Alice Kridge en de jongere versie door Jessica de Gouw, die eerder een rol had als The Huntress in de televisieserie Arrow.