Top 10 beste films van 2020 - De pareltjes van 2020

Article
dinsdag, 29 december 2020 om 13:00
beste films van 2020f1608728982
Het einde van 2020 is aangebroken. Wat een bijzonder (verschrikkelijk) jaar was het door het coronavirus. Voor filmfans was het een droevig jaar, al is dat niet terug te zien in de lijst met beste films van 2020. Wij zetten de tien beste films van 2020 voor je op een rijtje.
In deze lijst met beste films van 2020 zetten we de films op het rijtje die we ons het beste kunnen heugen. Net als alle andere beste van 2020-artikelen is deze lijst een samenstelling van verschillende elementen die we meenemen als we kijken naar het beste van 2020.
Iedere redacteur maakte zijn eigen top vijf waaraan vervolgens een aantal punten gekoppeld werd per positie. Wie aan het einde van de rit de meeste punten heeft, eindigt hoger in het lijstje met beste films van 2020. Zo kregen we al snel een lijst die het meest representatief is voor de XGN redactie als het op de tien beste films van 2020 aankomt.
boratf1601898942

10. Borat Subsequent Moviefilm

We trappen deze lijst af met een goede dosis humor, iets wat we in 2020 wel goed kunnen gebruiken. Borat Subsequent Moviefilm is het onverwachte vervolg dat we dit jaar wel goed konden gebruiken. De film zelf werd dit jaar compleet in elkaar gezet, want onderwerpen als het coronavirus en de Amerikaanse presidentsverkiezingen worden waar mogelijk voor paal gezet.
De film gaat over de besnorde journalist die opnieuw naar de Verenigde Staten gaat. Dit keer moet Sacha Baron Cohens personage een geschenk aan Donald Trump bezorgen om zijn thuisland eer aan te doen, maar al snel gaat alles mis wanneer Borats dochter als verstekeling meereist. De mockumentary provoceert waar maar kan, laat je vaak lachen en weet zelfs een emotionele snaar te raken. Al met al een topfilm om de lijst met beste films van 2020 mee af te trappen.
uncut gemsf1580819660

9. Uncut Gems

Van één van de recentere releases in 2020 schakelen we terug naar het begin van 2020. Toen kwam Uncut Gems namelijk uit op Netflix, een film die velen omver blies. Het bewees namelijk dat Adam Sandler nog steeds fantastisch kan acteren als hij z’n best doet.
In Uncut Gems speelt de Sandman Howard Ratner, een juwelier met een gokverslaving. Dat kan natuurlijk niet goed gaan, waardoor je al snel ongemakkelijk vol spanning zit te kijken naar de crime thriller om te zien of Howard zijn hoofd boven water kan houden. Tel Sandlers vertolking van de rol hierbij op en je hebt een film die je in 2020 zeker weten moet zien.
da 5 bloodsf1608727794

8. Da 5 Bloods

2020 is ook het jaar waarin Spike Lee met een nieuwe film kijkers wist te verblijden. Zijn film, Da 5 Bloods, gaat over Amerikaanse soldaten Paul, Otis, Eddie, Melvin en teamleider Norman (genaamd de Bloods) die in de Vietnam Oorlog ten strijde trekken. Met een uitstekende cast (met onder andere Chadwick Boseman) en een urgente boodschap wist de film critici weg te laten smelten.
Met de film zet Lee de ervaring van donkere soldaten neer die ook anno 2020 herkenbaar is. De film kwam daarnaast uit in de periode rondom de dood van George Floyd, wat er alleen maar meer voor zorgde dat de film opviel. Hoewel niet iedereen de sprongen in toon evenveel kan waarderen, zou dit je er niet van moeten weerhouden om deze film te kijken!
the invisible manf1582897956

7. The Invisible Man

Het boek The Invisible Man geldt als één van de klassiekers in het horrorgenre, maar in tegenstelling tot soortgenoten zoals Dracula zien er weinig films van. Dat komt enerzijds doordat een onzichtbare man lastig te verfilmen is en hij anderzijds ook een stuk minder angstaanjagend is dan een bloedzuigend monster of andere bovennatuurlijk verschijnsel. Maar laat het maar over aan regisseur Leigh Wannell (Upgrade, Saw) om het tegendeel te bewijzen.
In The Invisible Man is Cecilia Kass (Elisabeth Moss) het slachtoffer van huiselijk geweld, maar ze weet met hulp van haar zus te ontsnappen aan haar man Adrian (Oliver Jackson-Cohen). Een paar maanden later lijkt het probleem helemaal opgelost, wanneer ze het nieuws ontvangt dat hij zelfmoord heeft gepleegd. Dan wordt Cecilia alleen plotseling geterroriseerd door een onzichtbare entiteit, maar niemand in haar omgeving wil haar geloven.Met een laag budget van slechts 7 miljoen dollar heeft Wannell één van de meest angstaanjagende horrorfilms van de laatste paar jaar geproduceerd, mede dankzij het knappe acteer- en stuntwerk van Moss
the gentlemen st 2 jpg sd lowf1581077302

6. The Gentleman

The Gentlemen is absoluut een van de beste films van 2020. Guy Ritchie doet met deze film weer waar hij goed in is: een vlotte film neerzetten waarin verschillende plotlagen bij elkaar komen in een ijzersterk script. In dit geval een verhaal over een drugsbaas die de wereld van het groene plantje achter zich wil laten, wat tot een stortvloed aan complotten, intriges en hilarische situaties leidt. Het verhaal heeft allerlei plotwendingen die afgewisseld worden met flauwe humor en de nodige actie, waardoor je aan de buis gekluisterd blijft.
Daarbij weet je nooit wie wie nou precies aan het oplichten is in deze bijeenkomst van kleurrijke personages, maar blijft het plot prima te volgen. De cast van The Gentlemen liegt er ook niet om. Onder andere Hugh Grant, Charlie Hunnam, Matthew McConaughey en Colin Farrell schitteren in hun rollen die stuk voor stuk de film naar een hoger niveau tillen. Als je de film nog niet gezien hebt, moet je deze zeker eens gaan kijken, al kunnen wij je alvast vertellen dat de film je daarna meteen opnieuw op wil zetten.
david attenborough a life on our planetf1598987994

5. David Attenborough: A Life on our Planet

Dit najaar verscheen op Netflix de film: ‘David Attenborough: A Life on Our Planet, een indrukwekkende, aangrijpende documentaire die iedereen eigenlijk gezien zou moeten hebben. Sir David Attenborough is inmiddels alweer 94 jaar en noemt deze documentaire ook wel zijn getuigenverklaring. Zijn conclusie is keihard: de laatste decennia is de wildernis stelselmatig vernietigd en de CO2-uitstoot is extreem toegenomen. Hierdoor streeft de planeet (maar vooral de mensheid) op een grote ramp af.
De boodschap is hard en duidelijk en helaas is Attenborough ook zeker niet de eerst die dit probleem aankaart, maar hij geeft ons ook hoop. Hij laat zien hoe we het tij nu nog kunnen keren, maar dan moet het wel snel en ingrijpend. De film voelt eigenlijk een beetje als een soort laatste waarschuwing. Vrolijk is het niet, maar de waarheid doet soms juist pijn.
mv5bnwm0ownlywytmzi5yy00nzu3ltg5njqtmtawzdi3owflzda0xkeyxkfqcgdeqxvymtkxnjuynq at at v1 sy1000 sx1500 alf1599464200

4. The Devil All the Time

Dat 2020 het jaar van Robert Pattinson is, moge op meerdere manieren duidelijk zijn. Waar hij al briljant was in The Lighthouse (een film die net buiten onze top 10 valt), brengt hij ook in The Devil All the Time zijn personage op indrukwekkende wijze tot leven. Als Preston Teagardin is hij een bijzonder intrigerende verschijning waar we onze ogen niet vanaf konden houden.
Hetzelfde geldt voor Tom Holland die de hoofdrol op zich neemt. Hij speelt Arvin Eugene Russell, een geplaagd personage dat voor Holland perfect is om te laten zien hoe goed zijn acteerkunsten daadwerkelijk zijn. Tel daarbij de andere grote sterren op die ondersteunende rollen op zich nemen (Bill Skarsgård, Sebastian Stan en Jason Clarke onder andere) en je hebt een prima film die lekker wegkijkt. Ideaal voor de donkere dagen dus!
hamiltonf1594416506

3. Hamilton

Het is zonde dat Hamilton door een specifiek genre slechts door een kleinere groep gewaardeerd wordt. Waar de productie al tijden op Broadway vermaak brengt, is het de verfilming op Disney+ die de musical opnieuw opblies. Nu kan iedereen genieten van het meesterwerk dat het verhaal van founding father Alexander Hamilton.
De musical is daadwerkelijk de Broadwayshow die drie keer is opgenomen om een zo authentiek mogelijk gevoel te geven. Het resultaat mag er wezen, want de musical zit vol briljante acteerprestaties, muziek die nog maandenlang in je hoofd rond blijft dwalen en tranen die aan het einde van de show over je wangen stromen. Dan hebben we het nog niet eens over de choreografie en de manier waarop het podium tot leven komt om je helemaal in het verhaal te trekken.
1917f1591885719

2. 1917

Het zilver in de lijst met beste films van 2020 gaat naar 1917. Dit oorlogsdrama wist begin dit jaar veel indruk te maken op het witte doek door briljantje filmtechnieken te combineren met een spannend verhaal dat je van begin tot eind vastgrijpt. Sam Mandes’ koos op slimme wijze om te doen laten lijken dat de film in één shot is opgenomen (ook al is dit in werkelijkheid niet zo). Hierdoor is er geen moment van rust, tenzij de personages die kans zelf krijgen.
In de film volgen we William "Will" Schofield (George MacKay) en Thomas "Tom" Blake (Dean-Charles Chapman) die een belangrijke boodschap naar de frontlinie moeten brengen. Alleen de twee dappere zielen kunnen een valstrik van Duitsland voorkomen mits ze deze race tegen de klok winnen. Alle tegenslagen die ze onderweg tegenkomen weten je op het puntje van je stoel te krijgen, terwijl je kin op de vloer ligt van de intense en bizar knap gemaakte actiescènes die in rap tempo elkaar afwisselen.
tenetf1703002344

1. Tenet

In een jaar waarin bioscopen hun deuren moesten sluiten, zou Tenet de film zijn die theaters zou redden. Die belofte werd niet vervuld, ondanks dat regisseur Christopher Nolan met zijn nieuwste spektakel kijkers weer omver wist te blazen. Met een duizelingwekkend verhaal dat dit tijd dit keer bij de lurven grijpt, kregen bezoekers taaie stof te verwerken met als resultaat spektakel op ieder moment.
De onwijs toffe cinematografie was als een achtbaanrit die je niet meer losliet, terwijl het plot zelf je compleet in de film zoog. Alleen de personages mistte hier en daar wat diepgang, maar de wendingen die Nolan door de film weefde wisten veel goed te maken. Al met al moeten we het meest recente epos van Christopher Nolan dan ook op de eerste plek zetten in onze lijst met beste films van 2020.

Het beste van 2020 voor jou op een rij!

Nu 2020 op haar einde loopt is het weer tijd om terug te blikken. Dit jaar doet XGN dat met een scala aan artikelen over het beste van 2020! Houd de site in de gaten voor nieuwe lijsten met het beste van wat 2020 ons heeft gebracht!

Populair Nieuws