De beste films van 2019 volgens Rox van der Helm

Article
donderdag, 02 januari 2020 om 12:00
Het hele jaar door houdt Rox iedereen in het gareel op XGN.nl. Tussendoor is ze volop bezig met haar favoriete games, maar niet alleen dat. Rox is namelijk ook een groot filmliefhebber. Hier zijn de tien beste films van 2019 volgens Rox!

10. Star Wars: The Rise of Skywalker

Ik zat te twijfelen. Wat gaat op 10. Star Wars of Endgame? Dan moet ik me de vraag stellen: wat viel minder tegen? Star Wars! Sorry, maar Endgame was het voor mij niet. Het vorige deel vond ik geweldig, maar dit deel stelde me toch teleur.
Star Wars The Rise of Skywalker deed dat niet. Ik moet eerlijk zijn, de laatste Star Wars films vind ik lang niet zo episch als de Star Wars films van vroeger. Maar even goed geniet ik nog van elk deel dat uitkomt. Dit alles heeft te maken met Adam Driver die Kylo Ren op een geweldige manier vertolkt. Ik vind dat Driver een geniale acteur is die op een dag een Oscar mag winnen. Los daarvan is een Star Wars film een spektakel van jewelste, helemaal gaaf als je dat in IMax ziet. Je snapt het, dat laatste heb ik gedaan.
zombieland double tap st 3 jpg sd low copyright 2019 ctmg inc all rights reservedf1572511465

9. Zombieland: Double Tap

Waar kun je mij voor wakker maken? Zombies! Dat gaat een beetje lastig, gezien zombies niet echt bestaan. Gelukkig maar. Al ben ik al te blij met alle zombies games en films. Als ik aan zombiefilms denk, springt Zombieland me meteen te binnen. Het eerste deel was geniaal. Ik moest dan ook zo snel mogelijk naar het vervolg, Doubel Tap. Echt supertof omdat de hele cast weer bijeen is.
Hoewel dit deel misschien niet zo leuk is als het eerste deel heb ik van begin tot eind genoten. Ik heb zo vaak gelachen door alle bizarre dingen die gebeuren. Zombieland weet simpelweg om een geniale manier zombies met humor te combineren. Als ik naar Woody en Jesse kijk, schiet ik al bijna in de lach. Genieten!

8. Frozen II

Een andere film die ik echt heel leuk vond en een geheel ander genre is, is Frozen II. Als ik twee Disney-figuren moet kiezen die mijn favorieten zijn, ga ik voor Mickey Mouse en Olaf. Sinds ik Olaf zag in de eerste Frozen heeft hij mijn hart gestolen. Toen ik Kingdom Hearts III speelde voelde ik nog meer liefde en na het zien van Frozen II ben ik helemaal verkocht. Wat een heerlijk ventje!
Olaf is zó ontzettend grappig. In Frozen II zit er een scene bij waarin hij op zijn manier gaat vertellen (en uitbeelden) wat er in het eerste deel is gebeurd. Het is voor mij de favoriete scene uit de hele film. Tevens is de film prachtig gemaakt en zitten er leuke liedjes in.

7. Stuber

Hoewel ik eigenlijk niet zo’n fan ben van komedies (tenzij het humor is in arthouse films), moest ik naar Stuber. Dit alles had te maken met de trailer die ik zag. Ik heb een zwak voor de Indiase cultuur en indian guys. Vraag me niet waarom, maar ik geniet ontzettend van dat accent. Heerlijk! In de trailer zag ik spierbonk Batista met Kumail Nanijani.
Eenmaal in de bioscoop kon ik niet meer ophouden met lachen. Zo grappig wat er gebeurde. Hoewel veel grappen ook echt bedoeld waren om te lachen, kon ik er ook echt om lachen. Iets wat ik niet zo vaak heb met dit soort Hollywoodproducties. Volgens mij heeft de film helemaal niet zo lang gedraaid, toch kan ik de film iedereen aanraden. Hilarisch!
il testimone invisibile st 5 jpg sd lowf1577713214

6. Il Testimone Invisible

Onlangs zag ik Il Testimone Invisible in de sneak. Een Italiaanse film. Ik ben echt weggeblazen. De film is bedoeld voor mensen die houden van een verrassend einde. We volgen een zakenman die beschuldigd wordt van de moord op zijn minnares. De vraag is of hij dit wel of niet gedaan heeft.
Het gehele verhaal wordt verteld door middel van flashbacks en dat zorgt ervoor dat je continu aan het meedenken is. Wie is de dader? Er zullen maar weinig mensen zijn die het einde zien aankomen. Spannend!
the farewell st 3 jpg sd lowf1577711597

5. The Farewell

Deze Chinese film is een regelrechte hit en staat in veel top 10 lijstjes van beste film van dit jaar. Dat is niet zo gek. De film vertelt het waargebeurde verhaal van een Chinese oma waarbij op een dag longkanker gediagnosticeerd wordt. Haar familie besluit om alle doktersverklaringen te vervalsen en deelt haar doodleuk mee dat ze kerngezond is.
Ondertussen wil de hele familie afscheid nemen van hun geliefde oma, maar niemand mag verdrietig zijn. Immers weet de vrouw in kwestie niets. Het levert hele grappige en ongemakkelijke situaties op. Een goede combinatie van drama en humor die aan het einde ook nog aanzet tot nadenken.
arctic review 148649

4. Arctic

Natuurlijk moet er een film in mijn lijst staan met mijn favoriete acteur: Mads Mikkelsen. Dat is Arctic geworden die begin dit jaar verscheen. Mads is zo’n beetje alleen op aarde, na ja IJsland dan. Daar moet hij in zijn eentje zien te overleven. Het is ontzettend koud en voedsel is schaars. Het is een prachtige film waarin de acteerkunsten van Mads goed zichtbaar zijn.
Los van de koud en voedselgebrek krijgt hij ook te maken met andere ongemakken. Zo staat hij op een gegeven moment oog in oog met een enorme ijsbeer. Hoe gaat hij dat oplossen? Het is een geweldige film waarin eigenlijk heel weinig gesproken wordt, maar alle beelden voor zich spreken.
hotel mumbai review blu ray donkere vertelling van de aanslagen 154871

3. Hotel Mumbai

Als je deze lijst goed gelezen hebt, merk je het al een beetje. Ik heb een hele grote voorliefde voor waargebeurde verhalen. Ook als ze slecht zijn. Hotel Mumbai is daar een voorbeeld van. De film vertelt het waargebeurde verhaal van de terroristische aanslagen in Mumbai in 2008. Meteen als de film opstart, volg je als kijker een paar jonge jongens. Dit zijn de terroristen die het ‘klusje’ moeten klaren.
Wat? Vooral heel veel mensen doodschieten. De film bevat een paar hele ongemakkelijke scènes. Te bizar voor woorden hoeveel leed mensen elkaar kunnen aandoen. Het is zó goed geacteerd dat je je bijna niet kunt voorstellen dat alles niet echt is. Dat doet de echte situatie natuurlijk alleen maar eer aan. Een dikke pluim overigens voor het acteerwerk van Dev Patel. Jawel, dat is het jongetje uit Slumdog Millionaire!
once upon a time in hollywoodf1596109519

2. Once Upon a Time in Hollywood

Op nummer 2 staat een film die maar net niet de nummer één positie heeft gepakt. Het is een film van een van mijn lievelingsregisseurs: Tarantino. Ik keek al een tijdje naar deze film uit, wat ook te maken had met de cast. Brad Pitt en Leonardi DiCaprio in één film. Hoe zou dat uitpakken? Verrassend goed.
Ik ben altijd liefhebber geweest van DiCaprio, maar had nooit een hele hoge pet op van Pitt. Daar is door Once Upon a Time in Hollywood toch wel verandering in gekomen. Zonder te spoilen: met name een van de laatste scènes is geniaal. Jeetje, ik heb me echt kapot gelachen. Sowieso zitten er heerlijke scènes in deze film, zoals alleen Tarantino ze kan maken. Overigens is het voor kijkers wel handig wat achtergrondinformatie op te zoeken. Want namen als Roman Polanski en Charles Manson moeten je niet onbekend zijn, wil je alles begrijpen. Ik merkte vooral dat jongere kijkers niet alles snapten en dat is ontzettend zonde.

1. Parasite

Toch kan er maar één de nummer 1 positie hebben en dat is voor mij de Koreaanse film Parasite geworden. Wat een giller! Wat is een parasiet? Iemand die op anderen teert. Nou, neem van mij aan dat dat zeker gebeurt in deze film. We volgen een arme familie die een slaatje denkt te kunnen slaan uit een andere familie. Dat gebeurt op een hele bizarre manier.
Vanaf de eerste seconden zit je gekluisterd aan het scherm. Je weet niet wat je ziet. Zó gek is het allemaal. Parasite is een film waar absurditeit continu de boventoon voert, maar doet dat op zo’n leuke manier dat je eigenlijk van de ene verbazing in de andere valt. Natuurlijk is dit verhaal niet echt gebeurt. Dat kan niet. Maar leuk is die wel!

Populair Nieuws