De beste dystopische films op Netflix: De toekomst is niet rooskleurig

  De beste dystopische films op Netflix spelen zich af in een toekomst die alles behalve positief is, of het nou komt door een ramp of door een tirannieke leider, de wereld is er slecht aan toe. En dat scenario leidt verrassend vaak tot hele goede films.

  Warner Bros

  Hoewel onze eigen toekomst ook steeds slechter lijkt te worden kan het altijd erger. De beste dystopische films schetsen een niet bepaald rooskleurig toekomstbeeld. In sommige films komt alles uiteindelijk toch nog goed, in andere films is iedereen gedoemd.

  De beste dystopische films zijn:

  10. V for Vendetta

  De top 10 beste dystopische films beginnen we met V for Vendetta. De film die vooral herinnerd wordt vanwege het masker van de hoofdpersoon. Die nu gedragen wordt tegen demonstranten die graag anoniem blijven.

  De film speelt zich af in 2032, Groot-Brittannië wordt bestuurd door een tirannieke leider. De film volgt Evey (gespeeld door Natalie Portman), een jonge vrouw, die gered wordt door de mysterieuze revolutionair V (Hguo Weaving). Wanneer zij samen met V een bomaanslag bekijkt raakt ze tegen haar zin in betrokken bij de plannen van V. Die een bittere haat voelt voor de fascistische regering.

  Een aantal jaar geleden waren er geruchten over een V for Vendetta TV-serie .Dus wie weet zien we binnenkort nog meer van V. en Evey.

  Universal Pictures

  9. Total Recall

  Deze film van Paul Verhoeven staat op nummer 9 in de lijst van beste dystopische films. Arnold Schwarzenegger speelt Dennis Quaid, een bouwvakker die een gelukkig bestaan heeft op de aarde, maar wordt geplaagd door dromen over Mars.

  Hij besluit een droomreis te kopen, hierbij wordt de herinnering van een reis naar Mars in zijn hersenen geïmplanteerd. Deze neppe herinnering botst met een eerdere echte herinnering, namelijk dat Quaid al op Mars is geweest. En zijn gelukkige leven op aarde, dat is een leugen. De rest is te zien op Netflix.

  Universal Pictures

  8. Terminator 2: Judgement Day

  Idealiter had de eerste Terminator film in de lijst met de beste dystopische films gestaan, maar die film staat niet op Netflix. Deel 2 staat er wel op. En die film speelt zich 10 jaar na het eerste deel af.

  John Connor (Edward Furlong), de toekomstige leider van het verzet tegen de kunstmatige intelligentie Skynet, is een jongen van tien jaar oud. Een nieuwe betere versie van de Terminator (dit keer gespeeld door Robert Patrick) uit de eerste film wordt terug de tijd in gestuurd om hem te vermoorden.

  Alleen krijgt John Connor daarbij hulp uit een onverwachte hoek. De originele Terminato (Arnold Schwarzenegger) uit de eerste film is namelijk opnieuw geprogrammeerd met een nieuwe missie, namelijk het beschermen van John Connor.

  Universal Pictures

  7. Serenity

  Serenity is het vervolg van de kortlopende tv-serie Firefly. De film gaat over de bemanning van een ruimteschip die probeert te ontsnappen aan een sluipmoordenaar die het op een van hen heeft gemunt. Die is gestuurd door een totalitiaire regime om te jagen op River Tam (Summer Glau) een vrouw met bijzondere gaven. Die ontsnapt is uit een laboratorium van het regime.

  Het schip moet te duizlingwekkende macht van het regime zien te vermijden, maar ook de bloeddorstige wezens die de grenzen van het heelal bevolken vormen een gevaar. Het grootste gevaar is misschien wel River. Die zich aan boord van het schip bevindt.

  Dutch Film Works

  6. The Road

  Van alle films in deze top 10 best dystopische films is The Road wellicht de meest deprimerende film. Een vader (Viggo Mortensen) en zijn jonge zoon lopen door een post-apocalyptisch Amerika, naar het zuiden. Daar hoopt de vader meer gastvrijheid te vinden. The Road draait niet zo zeer om wat er is gebeurd, maar om de gruwelijke werkelijkheid van het heden.

  Onderweg komen vader en zoon allerhande soorten mensen tegen. De meeste hebben geen goede intenties en naar mate de film vordert begint de vader steeds meer te lijken op de mensen waartegen hij zijn zoon probeert te beschermen.

  5. Minority Report

  Stel je een toekomst voor waar de politie mensen kan arresteren voor ze hun misdaad hebben begaan. Een wereld zonder criminaliteit, klinkt goed toch? Dat denkt John Anderton (Tom Cruise) een politie agent die mensen oppakt voordat ze hun daad kunnen uitvoeren, totdat zijn naam zelf als potentieel moordenaar in het systeem verschijnt.

  De taak van Anderton is om zijn onschuld te bewijzen door het minority report te vinden. De afwijkende voorspelling waarin staat dat hij onschuldig is.

  Sony Pictures Entertainment

  4. Looper

  In de toekomst als de maffia iemand dood wil hebben sturen ze die persoon terug in de tijd. Daar worden ze opgewacht door een looper. Een huurmoordenaar met de taak om ze bij aankomst dood te schieten.

  Joe (Joseph-Gordon Levitt) is zo'n looper en op een dag ziet hij zijn toekomstige zelf (Bruce Willis) verschijnen. Zijn lus wordt gesloten. De Joe uit het heden twijfelt. En de Joe uit de toekomst ontsnapt. Nu moeten beide Joe's zien te overleven. Dit terwijl de gehele maffia achter hen aanzit om de lus te sluiten.

  Akira

  3. Akira

  Akira speelt zich af in een dystopische versie van 2019. De film volgt Kaneda, de leider van een lokale motorbende. Kaneda's jeugdvriend Tetsuo wordt gearresteerd en als proefkonijn voor een militair experiment gebruikt. Hierdoor krijgt hij heel sterke telekenetische gaven. Naar mate de film vordert heeft Tetsuo steeds meer moeite om zijn nieuwe krachten te beheersen.

  Dit bedreigt het militair-industrieel complex dat Neo-Tokyo domineert. De enige die Tetsuo nog kan controleren en tot rede kan brengen is zijn beste vriend Kaneda. Kan hij dat doen voordat het te laat is en Tetsuo de hele stad vernietigt?

  Een andere kandidaat voor de beste dystopische films is Neon Genesis Evangelion en die verschijnt dit voor jaar op Netflix.

  Universal Pictures

  2. Children of Men

  Nummer 2 in de lijst van beste dystopische films is van Alfonso Cuaron, de regisseur die dit jaar de Oscars voor beste buitenlandse film, beste camerawerk en beste regie won voor zijn film Roma.

  In het jaar 2027 zijn de vrouwen op miraculeuze wijze onvruchtbaar geworden. De mensheid sterft langzaam uit. Clive Owen speelt Theo Faron, die een vluchteling moet helpen ontkomen aan de regering en de rebellen. Deze vluchteling is namelijk zwanger.

  Theo moet de jonge vrouw en haar vroedvrouw naar een veilige plek brengen, daarbij verschillende groeperingen ontwijkend.

  Warner Bros

  1. Blade Runner

  De beste dystopische film speelt zich af in 2019. En die film heet Blade Runner. Harrison Ford speelt Deckard, een blade runner, iemand die de taak heeft om ontspoorde replicants, mensachtige robots op te sporen en te doden.

  Hoewel het replicants verboden is om naar de aarde te komen gebeurt dat soms toch. In de film is een groep van 4 replicants naar de aarde te komen. In hun vierjarige bestaan zijn de robots steeds meer op mensen gaan lijken en gaan ze voor een langer leven op zoek naar hun bedenker.

  Lees hier hoe goed Blade Runner het leven in 2019 had voorspeld.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.