Top 5 beste controllers aller tijden volgens jullie

  Er zijn in de loop van de jaren veel consoles uitgekomen die allemaal net een andere controller hebben. Vorige week vroegen we aan jullie wat de beste controllers aller tijden is. Er is volop gestemd en daar is de volgende top vijf uit komen rollen.

  Microsoft, Sony en Nintendo hebben in de afgelopen twintig jaar veel verschillende consoles uitgebracht. Iedere keer dat er een nieuwe console uitkomt, worden er (kleine) veranderingen doorgevoerd aan de controller. De controller wordt kleiner, de knoppen worden net anders gepositioneerd en in sommige gevallen moet de controller op een hele andere manier worden gebruikt.

  De beste controllers aller tijden

  Hieronder trappen we onze top 5 met de beste controllers volgens jullie af. De drie meest bekende consoles doen allemaal een duit in het zakje. De allernieuwste controllers lijken erg populair te zijn, maar er zit ook een klassieker tussen. De controller op de eerste plaats kreeg ruim dertig procent van stemmen en is de overtuigende winnaar.

  5. Nintendo Switch Pro controller

  De Nintendo Switch is sinds de release razend populair en dat mede dankzij de releases van enkele toffe exclusives, zoals The Legend of Zelda: Breath of the Wild en Super Mario Odyssey. De Joy-Con controllers zijn anders dan je van de meeste consoles gewend bent. Wel kun je de twee controllers los van elkaar gebruiken om zo co-op of tegen elkaar te spelen. Wanneer je dit toch niet fijn vindt, kun je kiezen voor de Nintendo Switch Pro Controller.

  Deze controller heeft wat meer weg van de klassieke Nintendo controllers. De controller is een stuk groter dan de Joy-Cons en dat lijkt voor veel mensen een enorme pré. De Nintendo Switch Pro controller staat uiteraard niet voor niets op de vijfde plaats in deze lijst met de beste controllers volgens jullie. De controller laadt in zes uur volledig op, waarna je er weer veertig uur gameplezier aan beleeft. Voor de Nintendo Switch Pro controller betaal je 69 euro.

  4. GameCube controller

  Voor de vierde plaats in deze lijst met de beste controllers volgens jullie blijven we nog even bij de Nintendo consoles. We hebben het hier niet meer over de nieuwste console, maar over de klassieke console die in 2002 werd uitgebracht. De GameCube controller is ontzettend populair en er werden games als Super Smash Bros. Melee en Mario Kart: Double Dash mee gespeeld. De controllers waren zo populair dat ze met behulp van een koppelstuk zelfs op de nieuwere Nintendo Wii werden gebruikt.

  De originele GameCube controller heeft een twee meter lange kabel die altijd verbonden moest zijn met de GameCube om te kunnen spelen. De knoppen - A, B, X en Y - zijn anders gepositioneerd dan bij controllers van de PlayStation en Xbox. Ook de nieuwe Nintendo Switch Pro controller heeft een andere knoppenindeling dat de GameCube controller. Sinds november 2018 is er een remake van de originele GameCube controller beschikbaar voor de Switch, maar door een productieprobleem is deze controller niet meer verkrijgbaar in de Benelux.

  3. Xbox 360 controller

  Van Nintendo gaan we door naar Microsoft. De eerste Xbox kwam op 14 maart 2002 uit in Europa, maar de controller van deze console staat niet in deze top 5 met de beste controllers volgens jullie. De controller die hier wel op de derde plaats staat, is die van zijn opvolger, namelijk de Xbox 360 controller. De Xbox 360 kwam in december 2005 uit in Nederland. Het is de tweede console die Microsoft maakte. In 2010 werd de Xbox 360 S uitgebracht door Microsoft. Dit is een kleinere, meer gestroomlijnde versie van de Xbox 360. De controller bleef ondanks deze verandering wel hetzelfde.

  De Xbox 360 controller is draadloos en is naast de Xbox 360 ook beschikbaar voor de PC. Op deze manier konden gelijk veel games met een controller op de PC worden gespeeld. De controller van de Xbox 360 heeft veertien knoppen. De controller is oplaadbaar, maar wordt draaiende gehouden door twee AA batterijen. De Xbox 360 is op dit moment niet meer nieuw verkrijgbaar. Tweedehands zouden de console en de controller nog wel kunnen worden gekocht.

  2. Xbox One controller

  De Xbox 360 controller staat op de derde plaats, maar niet alleen deze controller van de Microsoft consoles is populair. De controller van de nieuwere Xbox One staat namelijk op de tweede plaats in deze lijst met de beste controllers volgens jullie. De controllers van de Xbox 360 en Xbox One lijken op elkaar, maar toch ging jullie voorkeur uit naar de controller van de nieuwste Xbox console.

  De Xbox One controller is geschikt voor de Xbox One S en Xbox One X, maar de controller kan ook op de PC worden gebruikt. De controller is draadloos, waardoor je ook lekker op de bank kunt gaan liggen wanneer je wil gaan gamen. Het ontwerp van de Xbox One controller is hetzelfde als de controller van de Xbox 360. De analoge sticks zijn wel veranderd en het design is net even anders. Toch is het niet gek dat allebei deze controllers zo hoog staan in deze lijst met de beste controllers volgens jullie. Ze lijken namelijk best veel op elkaar!

  1. PlayStation 4 controller

  De PlayStation 4 controller mag dan de enige controller van de Sony consoles in deze lijst zijn, maar de controller staat wel op nummer één. De PlayStation 4 controller heet eigenlijk de DualShock 4. Het design van de PlayStation controllers is sinds de originele PlayStation uit 1997 steeds een beetje aangepast, maar lijken allemaal nog wel op elkaar. Toch heeft de DualShock wel een aantal nieuwe features die de voorgaande controllers niet hadden.

  De grootste nieuwe feature is de touchpad bovenaan de controller. Hiermee kun je makkelijker typen, wanneer je bijvoorbeeld een wachtwoord in moet vullen. Daarnaast hebben de analoge sticks en L2 en R2-knoppen meer grip. Bij voorgaande controllers was het nog wel eens een probleem dat je vingers van de knoppen afgleden. Dat is bij de DualShock 4 veel minder het geval. De PlayStation 4 controller is een stukje kleiner dan de Xbox controllers en dat lijkt te bevallen. De PlayStation DualShock 4 controller is daarmee voor jullie de beste van alle controllers ooit!

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.