De beste co-op games van 2019 - De tofste titels om nu samen te spelen

Article
woensdag, 25 maart 2020 om 13:15
gears 5f1573829269
Alleen gamen is leuk, maar soms wil je je hobby ook kunnen delen met iemand anders. Lekker samen knallen door een goede shooter of klauteren in een goede platformer. In deze special kijken we terug en bespreken we de beste co-op games van 2019!
In deze lijst met beste co-op games van 2019 zetten we de games op het rijtje die een extra grote pluim verdienen. Net als alle andere beste van 2019-artikelen is deze lijst een samenstelling van verschillende elementen die we meenemen als we terugkijken op wat het beste is van 2019. Onze reviews spelen hier natuurlijk ook een rol in, maar zijn niet de enige pijler waarop we deze lijst baseren.

Gears 5

Als er één game heerlijk is om samen te doorlopen, dan is het Gears 5 wel. In vier acts kun je als vanouds samen weer heel wat vijanden afknallen. Of met je zaag doormidden klieven. Dat is al jarenlang een genot en dat is het nog steeds! Samen sta je sterk, want zodra je bestormd wordt door vijanden kan de een zich op een vijand richten, terwijl de ander flankt.
Al moet je goed nadenken of je niet té ver bij elkaar vandaan bent. Zodra je makker neergaat, kun jij hem nog reviven. En dat gaat nooit lukken als je te ver weg bent. Keuzes maken dus! Nieuw in de campaign is dat de wereld een beetje open is gegooid. Waar voorgaande games ontzettend lineair waren, zitten er nu zijmissies in het spel en kun je er geregeld voor kiezen om zo’n zijpad te doorlopen.
Niet voor niets kreeg de game een welverdiende 8,0 in onze recensie en werd de co-op bestempeld als ‘erg goed’. Het enige jammere is dat de campaign niet met vier, maar met drie man gespeeld kan worden. Daar staat tegenover dat er een geheel nieuwe toffe feature is: Escape. In deze modus moet je met drie man ontsnappen uit benaderde situaties. Concentratie vereist!
borderlands 3 pcf1575022249

Borderlands 3

Een andere titel die fantastisch is, komt dit jaar uit de stal van 2K. de cel-shaded serie Borderlands is al een paar jaar ongekend populair en dat is niet zo vreemd. Samen ga je een knotsgek avontuur tegemoet waarbij de grappen je geregeld aan het lachen brengen en je oog in oog staat met de mafste wezens. Je knalt deze vijanden met de meest vreemde wapens aan gort, terwijl je continu in elk hoekje kijkt voor nog meer loot.
Borderlands staat dan ook wel bekend als een looter-shooter: flink looten en knallen dus! De game kan zowel online als offline gespeeld worden. Welke weg je ook kiest, plezier is gegarandeerd. Zodra je uren in de game pompt, krijg je snel genoeg allerlei punten erbij om je personage te upgraden. Mascotte Claptrap is bovendien ook weer van de partij!
luigis mansion 3w

Luigi’s Mansion 3

Nintendo blijft niet achter als het gaat om co-op games. Sterker nog, als je denkt aan een bedrijf bij ‘samen gezellig op de bank spelen’, dan is het Nintendo wel! De vorige twee Luigi’s Mansion-games konden niet samen gespeeld worden, maar het laatste deel uit de serie wél. Daarbij neemt één de rol op zich van Luigi en de andere van Gooigi, de groene slijmerige versie van Luigi.
Hoewel de game ook prima gespeeld kan worden alleen is het een genot om het verhaal , waar je toch wel meer dan tien uur zoet mee bent, samen te doorlopen. Samen kun je nadenken over hoe je puzzels oplost, waar die ene vijand precies is gebleven, maar ook is het handig om samen op spokenjacht te gaan! Ons advies is dan ook: Als je deze game aanschaft, ga hem dan vooral samen met iemand spelen!
trine 4 screenshot 04f1571137121

Trine 4: The Nightmare Prince

Wat een magische sfeervolle franchise is Trine toch. Zodra je een van deze game opstart, is het alsof je je in een sprookje waant. De kleuren, de vertelling, de personages, alles heeft iets speciaals. Het Finse Frozenbyte weet goed magie te creeëren en het is dan ook niet zo vreemd dat na drie succesvolle delen er dit jaar een nieuw deel verscheen.
Net als de eerdere delen kun je ook dit nieuwe avontuur weer samen op de bank doorlopen (of online, het is maar net wat je liever hebt). In totaal kan de game zelfs met vier personen gespeeld worden.
Het mooie aan dit Trine deel is, is dat er flink wat vernieuwingen zijn doorgevoerd in de gameplay. Je speelt met dezelfde personages als uit de eerste drie delen, maar ze hebben allemaal meer mogelijkheden gekregen. Daardoor zijn een aantal puzzels ook een stukje moeilijker dan je gewend bent van de serie. Goed nieuws: samen zie je meer dan alleen!
cod modern warfaref1574845413

Call of Duty: Modern Warfare

Het is heerlijk om samen te knallen! In de laatste Call of Duty gebeurt dat niet zoals in Gears 5 waarbij je letterlijk het verhaal samen doorloopt. Dat doe je in Modern Warfare gewoon alleen. Maar wat je wel samen kunt spelen zijn de Spec Ops missies. Dit zijn speciale missies om samen te doorlopen.
Er zijn drie soorten Spec Ops missies die je kan spelen. Je hebt de missies die verder gaan waar het singleplayer campagne ophield, de kleine Classic Special Ops missies en de survival modus die nog exclusief is voor de PlayStation console. Hierin je moet overleven tegen hordes vijanden. Het Spec-Ops verhaal is alleen anders dan wat je gewend bent van Call Of Duty. Je hebt een gigantisch speelterrein dat je kan afgaan met een RV, auto of te voet.
Er komt daar ook nog eens veel actie bij kijken waardoor je soms denkt dat je als Tom Cruise speelt in een nieuwe Mission Impossible-film. Door met een wagen een vliegtuig binnen te rijden, een nucleaire bom uit te schakelen en dan weer uit het vliegtuig te springen met een parachute lijkt het net alsof je in een keiharde actiefilm bent beland. Kort gezegd, er is meer dan genoeg te beleven.
the division 2 pcf1620376494

Tom Clancy’s The Division 2

Ubisoft brengt best veel games uit die je samen kunt spelen. Denk aan Rainbow Six Siege, Rayman en Ghost Recon. Een goede titel die dit jaar uitkwam is Tom Clancy’s The Division 2, het vervolg op het succesvolle eerste deel. De straten van New York zijn inmiddels verruild voor Washington. De rust in de VS is nog niet hersteld en aan jou en je vrienden de taak om alle ellende op te lossen.
Wat zou tof is aan deze titel is dat het niet een simpele shooter is, maar RPG-fans er ook van kunnen smullen. Alles draait ook loot verzamelen en je skills upgraden. Hoewel de game niet heel veel vernieuwing biedt ten opzichte van het eerste deel, is het wel een sterkte titel geworden.
Daarbij speel je het verhaal niet even 1,2,3 uit en is er ook nog veel end-game materiaal. Lokale co-op is er helaas niet, maar online kun je het spel met vier mensen totaal spelen. Plezier gegarandeerd!
yoshis crafted world demo is vanaf nu beschikbaar 146933 1

Yoshi’s Crafted World

Nog een game uit de stal van Nintendo Yoshi’s Crafted World! Dit is het eerste avontuur van Yoshi op de Switch dat volledig om hem draait. De game kun je met twee man samen doorlopen en dat is een waar genot. Hoewel de game redelijk simpel is, zit er af en toe een klein puzzeltje in waardoor twee paar ogen toch meer zien dan één.
Al moet gezegd worden dat de co-op heel af en toe ook in de weg zit, maar dit is niet een hele grote stoorzender. Over het algemeen heb je samen meer plezier! Tof is trouwens ook de optie dat je alle levels daarna opnieuw kunt spelen, dit zijn de zogeheten “Poochy-levels”. Daardoor biedt de game eigenlijk dubbele hoeveelheid content! We gaven de game een dikke welverdiende 8.5 in de review.
flutterf1575929293

Flutter Bombs

Waarschijnlijk heb je nog nooit gehoord van deze titel en dat is enorm zonde, zeker als je houdt van twin-stick shooters. In je eentje is de game niet zo leuk, maar met z’n tweeën is het spel onwijs vermakelijk. Lekker samen op de bank. Wat is de bedoeling? Allebei bestuur je een vlinder en die vladder je door een mooie vrolijke omgeving.
Er schuilt alleen overal gevaar, want je vliegt door de natuur. Dat betekent dat er overal beesten en insecten zijn die het op jou voorzien hebben. De bedoeling is dat je continu nectar moet vinden, wat als een soort benzine dient. Door die nectar kun je verder vliegen.
Ondertussen haal je ergens anders je ‘ammo’ vandaan en vladder je rond, terwijl je al het gevaar neerschiet. Hoewel de game maar tien levels bevat, zitten er een paar pittige levels tussen en is samenwerken de enige manier om samen het einde te halen. De game heeft ook wat leuke eindbazen in petto.
asterix obelix xxl 3 the crystal menhir hands on op gamescom 153961

Asterix & Obelix XXL 3: The Crystal Menir

Laten we eerlijk zijn: Asterix & Obelix XXL 2 was niet zo’n goede game. Het ging om een remake van de PlayStation 2-versie, maar was niet meer helemaal van deze tijd. De verwijzingen naar andere games waren geweldig, maar de game zelf was nogal herhalend. Op een gegeven moment moest je echt op je tandvlees knagen om nog door te spelen omdat je voor de zoveelste keer hetzelfde aan het doen was.
Gelukkig heeft Asterix & Obelix XXL 3 hier helemaal geen last van. Dit is namelijk een gloednieuwe game. En wat voor een? Een ontzettend leuke titel! Deze game focust min of meer op Obelix die samen met Asterix het mysterie van de glazen Menhir moet oplossen. Voor het eerst in de serie kan de game co-op gespeeld worden. Met name op de Switch is dit erg leuk. Zo kun je alleen thuis beginnen op groot scherm en samen in de trein met iemand anders verder spelen. Heerlijk!
Je kan aan alles merken dat dit een game is van deze tijd en niet een remake van een oude versie. Het verhaal is leuk om te doorlopen, de levels zijn heel verschillend en de game heeft wat verrassende puzzels in petto. Met name aan het einde van de game krijg je puzzels voorgeschoteld die je niet zou verwachten bij dit spel. Tof dus!
new super mario bros u deluxe aangekondigd voor switch 138972 1

New Super Mario Bros. U Deluxe

De laatste uit deze lijst is wederom een Nintendo titel. Sorry jongens, maar Nintendo maakt nu eenmaal van games die nóg leuker zijn met meerdere mensen. Je zou deze titel bijna vergeten, gezien die begin van het jaar gelanceerd staat. New Super Mario Bros U Deluxe kwam uit, een remake van de Wii U versie.
Deze game kan maar liefst met vier man gespeeld worden. Wellicht is dat een tikkeltje te chaotisch, maar met twee man op de bank zul je enorm genieten. Geloof ons maar. Het spel bevat old skool 2D-levels en neemt spelers mee naar diverse omgevingen, zoals we gewend zijn van de Mario-franchise.
Als je de game al gespeeld hebt op de Wii U is het misschien niet zo’n interessante titel, maar voor de rest is deze titel eigenlijk een must-buy. Heb je geen vrienden in de buurt? Geen probleem. Je kan de game ook rustig alleen spelen.
Dit artikel is origineel gepubliceerd op 13 december 2019.