Battlefield 1 vs Call of Duty Infinite Warfare - Verre toekomst tegen het verleden

Article
zaterdag, 14 mei 2016 om 12:00
xgn google image
Infinity Ward en DICE komen allebei dit jaar met de volgende editie in hun shooter series. Beide ontwikkelaars kiezen hun eigen pad. Maar wat weten we nu eigenlijk van beide games en hoe verhouden ze zich tot elkaar? Je leest het in de Battlefield 1 vs Call of Duty Infinite Warfare special.
Laten we bij het begin beginnen. Beide games behoren weer tot het first-person shooter genre. Beide games zullen uitkomen voor PC, PlayStation 4 en Xbox One.
Beide games beschikken over de laatste engines, Call of Duty Infinite Warfare draait op de IW 7.0 engine en Battlefield 1 zal de Frostbite 3 engine gebruiken. De Frostbite engine heeft enig voordeel over de IW 7.0 engine. De Frostbite engine heeft meer aandacht voor detail dan de IW 7.0. In de trailer van Infinite Warfare is bijvoorbeeld te zien dat er lichte anti-aliasing problemen zijn, vooral met de ruimteschepen in de verte.
Natuurlijk is er voor beide games nog genoeg tijd om aanpassingen te maken en alle informatie die op dit moment bekend is komt uit de trailers, officiële websites en interviews. Er kan dus geen definitief oordeel geveld worden over welke game beter is dan de ander. Wel kunnen we van beide games op een rij zetten en kijken wat er tot nu toe bekend is.
Call of Duty Infinite Warfare setting

Setting - Ruimteschepen versus paarden

De nabije toekomst zal het strijdtoneel zijn voor Call of Duty Infinite Warfare. Een exact jaartal is niet bekend, maar in de eerste trailer zijn er enkele beelden van erg verre futuristische wapens te zien. De voertuigen zijn voor zover bekend nog redelijk gebaseerd op hedendaagse mogelijkheden. Met uitzondering van de grote ruimteschepen natuurlijk, waar je ook in zult stappen.
Aangezien er al verschillende planten gekoloniseerd zijn, lijkt de game zich op zijn minst enkele honderden jaren in de toekomst af te spelen. Hoe ver in de toekomst, dat is nog niet bekend. Op welke planeten we precies de strijd aan gaan moet ook nog onthuld worden.
Battlefield 1 setting
Over de setting van Battlefield 1 valt iets meer te zeggen. De game speelt zich af tijdens de Eerste Wereldoorlog. In de trailer kunnen we paarden en tanks zien wat betekent dat de game zich zowel in de eerste jaren van de oorlog als de latere jaren zal afspelen. Tanks kwamen pas het slagveld op in het gevecht om Flers in 1916 terwijl de Eerste Wereldoorlog begon in 1914.
Verder is er alleen bekend dat het zal afspelen in het Westerse front, De Arabische woestijn en de Italiaanse Alpen. Of we ook het Oostfront opzoeken is onbekend. De missies zullen je in ieder geval langs allerlei verschillende omgevingen brengen. Het gerucht gaat dat er slechts zes missies zijn, maar uiteindelijk zal de multiplayer natuurlijk meer gameplay uren brengen.
91093 1

Wapens - Lasers versus bajonetten

Het is nog ver weg tot de release van Call of Duty Infinite Warfare en er is nog niet veel bekend over de wapens die we kunnen verwachten. Een aantal YouTube kanalen en websites hebben een grondige trailer analyse uitgevoerd en aan de hand daarvan verschillende type wapens kunnen ontdekken. Namen voor de wapens zijn uiteraard lastig te geven gezien de futuristische setting.
Allereerst kunnen we er vrij veilig van uit gaan dat in Call of Duty Infinite Warfare de standaard wapens zitten zoals de 'Assault Rifle', 'SMG', 'Sniper' en 'Shotgun'. In de trailer zijn hier ook enkele voorbeelden van te zien. Wel moet er bij gezegd worden dat door de futuristische setting de scheidingslijn tussen Assault Rifles en SMG's soms lastig te zien is.
De grootste onthulling op het gebied van wapens in de trailer komt in de vorm van een plasma/energie wapen die enkele keren in beeld te zien is. Het lijkt er op alsof dit wapen een soort hybride wapen zal zijn dat zowel conventionele ammunitie kan afvuren als een energie/plasma straal.
Naast deze wapens is er in de trailer te zien dat grote robots als een soort tanks de speler kunnen ondersteunen en dat er ook kleinere robotsoldaten met de speler mee kunnen vechten. Alle beelden die in de trailer te zien zijn hebben betrekking op de singleplayer campagne van Call of Duty Infinite Warfare dus in hoeverre we al deze wapens en ondersteuningseenheden in de multiplayer terug zullen vinden is nog even afwachten.
Battlefield 1 wapens
DICE heeft aangegeven dat er in totaal meer wapens zullen zitten in Battlefield 1 dan in Battlefield 4. Ook zal het aantal voertuigen in Battlefield 1 groter zijn dan in zijn voorganger.
Eerder deze week hadden wij al een bericht geplaatst waarin alle wapens die tot zo ver bekend waren werden genoemd. Dankzij YouTube kanaal Westie en wat gronding zoekwerk in de trailer tijdens het bekendmaking evenement van DICE is de volgende lijst met wapens bekend voor Battlefield 1.
Melee wapens:
  • Spiked mace
  • Trench spade
  • Bolo knife (via het Harlem Hellfighter pre-order pack in de Deluxe Edition)
  • Jambiya dagger (via het Lawrence of Arabia pack in de Deluxe Edition)
  • Scimitar
  • Bayonet
Vuurwapens:
  • Trench shotgun (via het Harlem Hellfighter pack)
  • Colt M1911 semi-automatisch pistol (via het Harlem Hellfighter pack)
  • Lee Enfield SMLE bolt-action rifle (een andere look is verkrijgbaar via het Lawrence of Arabia pack)
  • P08 Luger pistol (verkrijgbaar via het Red Baron pack in de Deluxe Edition)
  • Mauser C96 semi-automatisch pistol
  • MG08 machine gun (mounted and load-out wapen zijn beide mogelijk)
  • Mauser 1918 T-Gewehr anti-tank rifle
  • Mauser Gewehr 98 bolt-action rifle met side-mounted scope
  • Springfield M1903 bolt-action rifle met side mounted scope
  • MP 18 SMG
  • Lewis Gun LMG
  • Lifebuoy M1 flamethrower
Gadgets en explosieven:
  • Anti-tank granaat
  • Rook granaat
  • Mosterd gas granaat
  • Gasmasker
  • Dynamiet
91094

Singleplayer campaign - Toekomst versus verleden

De singleplayer campagne van Infinite Warfare speelt zich af in een verre toekomst waar de aarde niet meer beschikt over genoeg grondstoffen om de populatie te ondersteunen. Hierdoor zijn alle landen op onze planeet bijeen gekomen en hebben zij de United Nations Space Alliance opgericht (UNSA). De UNSA regelt het verkrijgen en verhandelen van de grondstoffen die elders in het zonnestelsel worden vergaard. De Solar Associated Treaty Organization (SATO) is een militaire organisatie die de aarde en UNSA moet beschermen.
In gebeurtenissen voor de game is er een andere organisatie, de Settlement Defense Front (SDF), opgestaan uit groeperingen die de grondstofmijnen in het zonnestelsel in handen willen krijgen. Tijdens de game zal SDF de aarde aanvallen en is het de taak van de speler om hen te stoppen.
Battlefield 1 singleplayer campaign
Over de verhaallijn van de singleplayer campagne van Battlefield 1 is nog weinig tot niks bekend. DICE heeft enkel onthuld dat de speler in zowel het Westerse Front als de Italiaanse Alpen en de Arabische woestijn zal vechten. Daarnaast zal het verhaal verteld worden door de ogen van verschillende soldaten uit verschillende landen.
Zo is het goed denkbaar dat er in het Westerse Front gespeeld zal worden met de Harlem Hellfighter die op de cover en posters staan van Battlefield 1. In de Alpen zal er waarschijnlijk gevochten worden met de Italiaanse strijdkrachten tegen het Oostenrijk-Hongaarse rijk.
De slag in de Arabische woestijn zal waarschijnlijk gaan tussen het Ottomaanse Rijk en de geallieerde troepen bestaande uit het Verenigd Koninkrijk, Rusland en Frankrijk. Hier is het dus waarschijnlijk dat de speler met een van deze drie geallieerde legers het strijdtoneel in zal trekken, of wellicht de rol aanneemt van een Arabische strijder uit het gebied die ook tegen de Ottomanen vochten.
91095 1

Multiplayer - Nog weinig details

De eerste trailer van Call of Duty Infinite Warfare laat alleen beelden zien van de singleplayer, er is dus niet veel bekend over de multiplayer van de aankomende Call of Duty game. Op het officiele Activision blog staat weinig informatie over de multiplayer.
Wel wordt er bekendgemaakt dat er een nieuw soort bewegingssysteem zal worden geïmplementeerd. Of dit systeem vergelijkbaar zal zijn met de aangedreven sprongen van Advanced Warfare alleen in een andere vorm of dat het doelt op de zwaartekrachtloze omgeving van de ruimte is niet bekend.
Activision heeft ook bevestigd dat de multiplayer omgevingen in ieder geval zullen bestaan uit speelarena's op aarde, in ruimteschepen en op andere planeten. De andere planeten en de ruimteschepen lijken zich goed te lenen voor 0g of verminderde zwaartekracht omgevingen voor nieuwe multiplayer mogelijkheden.
Battlefield 1 multiplayer
Ook over de Battlefield 1 multiplayer is nog vrij weinig bekend. De trailer liet niet duidelijk blijken welke onderdelen bij de singleplayer horen en welke bij de multiplayer, maar wel is er door DICE al bevestigd dat er een groot scala aan voertuigen te gebruiken zal zijn in de multiplayer.
Light en armored tanks, biplanes, bommenwerpers, boten en zelfs gigantische oorlogsschepen zullen bestuurbaar zijn in de Battlefield 1 multiplayer. Daarnaast zijn er ook nog de paarden zoals te zien in de trailer. Het gebruik van deze paarden in de multiplayer is ook door DICE bevestigd.
Net zoals bij Battlefield 4 zullen spelers met maximaal 64 man tegelijkertijd in een server met elkaar de strijd aangaan. Er zijn nog geen multiplayer maps bevestigd door DICE. In een Twitter sessie waarbij fans vragen konden stellen aan de ontwikkelaar is wel bevestigd dat Conquest terug zal komen, een van de klassieke Battlefield multiplayer modi.
Ook heeft DICE in diezelfde sessie bekendgemaakt dat er nieuwe speelmodi zullen worden toegevoegd aan Battlefield 1. Het is zeer waarschijnlijk dat de Italiaanse Alpen, het Westerse Front en de de Arabische woestijn terug zullen keren in de multiplayer.
91096 1

Graphics - IW 7.0 versus Frostbite

Een erg accurate vergelijking tussen Call of Duty Infinite Warfare en Battlefield 1 op het gebied van graphics kan op dit moment niet gemaakt worden. Het enige wat we van beide games gezien hebben zijn de launch trailers. Toch heeft dat menig persoon er niet van weten te weerhouden beide trailers visueel door te spitten en op basis daarvan een vergelijking op te stellen.
Zoals eerder in dit bericht al gezegd was wordt Call of Duty Infinite Warfare gemaakt met de IW 7.0 engine. Deze engine is de nieuwste versie van de IW engine, welke gebaseerd is op de id Tech 3 engine.
De nieuwe engine zorgt voor een beter dynamisch lichtsysteem, de zogeheten true real-time HDR lightning. Dit zorgt ervoor dat de details beter naar voren komen, ook in omgevingen waar er een hoog contrast is tussen licht en donker. Daarnaast zal er een naadloze overgang komen tussen het oppervlakte van de aarde, de atmosfeer en de 0g omgeving van de ruimte mogelijk dankzij deze engine.
Activision heeft wel aangegeven dat dit alleen een optie is in de singleplayer. Wel werd er een nadeel gevonden in de trailer. Voorwerpen die op grote afstand zijn verliezen hun details en tonen wat vager. Dit is vooral te zien bij de ruimteschepen in de trailer als ze voor het eerst de ruimte in schieten.
Battlefield 1 graphics
Battlefield 1 zal worden aangedreven door de Frostbite 3 engine. Dit is dezelfde engine die gebruikt werd in Battlefield 4. De Frostbite 3 engine is echter verre van gedateerd, wat ook terug te zien is in de trailer. De Frostbite 3 engine is namelijk erg sterk en zorgt ervoor dat de details altijd behouden blijven.
Van de gevechten in de loopgraven tot aan de luchtgevechten zullen alle details te zien zien, ongeacht hoe ver de speler er vanaf staat. De resolutie die te zien is in de trailer lijkt op een hoger niveau te zitten dan ooit gezien. Er wordt gesproken over dat de texturen nog hogere kwaliteit zullen hebben dan die in Star Wars Battlefront. Star Wars Battlefront draait ook op deze engine.
91097 1

Special Editions - Vol met extra's

Over de mogelijke edities die te koop zijn voor Call of Duty: Infinite Warfare hebben we het al eerder gehad. Call of Duty: Infinite Warfare zal beschikbaar zijn in drie verschillende edities. Vier zelfs als je de digitale versie meetelt.
De standaard editie van Call of Duty Infinite Warfare is precies wat je ervan zou verwachten. Je krijgt de basisgame, zonder enige extra's zoals vroegtijdige toegang of extra DLC. De iets duurdere Legacy Edition bevat naast de basisgame ook de remaster van Call of Duty: Modern Warfare. Deze is voor 89,99 euro te koop.
De derde editie is de Call of Duty: Infinite Warfare Legacy Pro Edition. In de Legacy Pro Edition zit naast de basisgame en de remaster van Modern Warfare ook de Season Pass voor de game. Verder krijg je een Steelbook Edition van het hoesje, de soundtrack van de game en daarnaast ook extra digitale content.
De digitale versie heet de Digital Deluxe Edition. Bij aanschaf hiervan krijg je Call of Duty Infinite Warfare, de remaster van Modern Warfare en de Season Pass voor Infinite Warfare. Die Modern Warfare remaster is verder niet los verkrijgbaar.
Battlefield 1 Collector's Edition
Battlefield 1 komt ook in drie edities. Allereerst natuurlijk de standaard editie die al te pre-orderen is. Die bevat alleen de basisgame. De Early Enlister Deluxe Edition bevat naast de basisgame drie speciale Battlefield 1 pre order packs waarmee je je wapens en andere gear een thema kan geven.
Verder krijg je vijf battlepacks boordevol itemsâ en vroegtijdige toegang tot de game. Met de Early Enlister Deluxe Edition kan je namelijk drie dagen eerder dan de rest inloggen.
Het ultieme Battlefield 1 pakket is de Battlefield 1 Collector's Edition. Voor 220 dollar krijg je alles wat je krijgt bij de Early Enlister Deluxe Edition en een hele hoop verzamelobjecten. Allereerst krijg je een 14" (35,56 cm) hoog standbeeld van het personage op de poster en cover van de game.
Daarnaast krijg je nog een exclusieve poster, exclusieve steelbook cover voor de game, een kaartspel in de stijl van de franchise en een exclusieve badge. Het laatste extraatje is een postduif bus met daarin de download code voor een exclusieve DLC. Deze uitgave is nog niet in Nederland opgedoken vor pre-order.
Aankomende maanden, in aanloop van beide game releases, zal er ongetwijfeld steeds meer bekend worden gemaakt over de inhoud, prestaties en verhaallijnen van deze games.
Battlefield 1 zal op 21 oktober verschijnen op PC, PlayStation 4 en Xbox One. Call of Duty: Infinite Warfare zal op 4 november volgen op dezelfde platformen.