Assassin's Creed Valhalla gameplay onder de loep

  Assassin's Creed Valhalla is het nieuwste deel in de populaire reeks van Ubisoft. Tot nu toe hebben we er nog niet heel veel van gezien, maar de ontwikkelaars hebben wel al een paar nieuwe gameplay elementen laten weten.

  Als eerste iets wat sommige mensen als slecht nieuws gaan zien. De kans dat Assassin's Creed Valhalla qua gameplay anders zal zijn dan voorgangers Origins en Odyssey is vrij klein. De RPG-elementen worden toch door een groot gedeelte van de gemeenschap omarmd en verwelkomd. Ubisoft zal niet iets veranderen wat werkt. Je kan dus verwachten dat je veel zal moeten looten om steeds betere gear te krijgen. Op verschillende social media platformen zijn er reacties van mensen te vinden die willen dat Assassin's Creed terug gaat naar de gameplay die eerdere games hadden, dat lijkt dus niet te gaan gebeuren. Toch zijn er zat andere dingen die wel anders zullen zijn.

  Jouw viking

  In Assassin's Creed Valhalla speel je als Eivor en net als in Odyssey mag je zelf beslissen of dat een man of vrouw is. Daar houden je keuzes niet op. Zo heeft Ubisoft al aangegeven dat je verschillende tatoeages in de game kan vinden om Eivor naar jouw persoonlijke smaak aan te passen. Ook de war paint op je gezicht schijn je aan te kunnen passen naar iets wat jij zelf tof vindt naast de gebruikelijke pantser en kledingkeuzes. Natuurlijk heb je als doorgewinterde viking een eigen longship om op raids te gaan, ook deze schijn je volledig aan te kunnen passen.

  Toch zal de gameplay met betrekking tot schepen anders zijn dan in Odyssey. Vikings hadden namelijk net echt de reputatie om veel aanwezig te zijn in zeeslagen. Hun doel was altijd om zo snel mogelijk aan land te komen. Dit zal dan ook de voornaamste functie van je longship zijn. Je schip zal dienen als een snel transportmiddel over de vele waterwegen die Engeland rijk is. Zo kan je snel een stad of fort plunderen om vervolgens ook weer heel snel te verdwijnen.

  Nederzettingen

  Misschien wel een van de grootste gameplay veranderingen in Assassin's Creed Valhalla zal de toevoeging van nederzettingen zijn. In Assassin's Creed 2 kon je natuurlijk al als Ezio je eigen stad ontwikkelen en winstgevender maken, maar sindsdien is het niet echt terug gekomen. Tot nu toe in ieder geval, want een groot gedeelte van de gameplay in Assassin's Creed Valhalla lijkt te liggen bij het ontwikkelen en sterker maken van je nederzettingen op Engels grondgebied.

  Sterker nog, het schijnt zelfs zo te zijn dat je keuzes in het verhaal invloed gaan hebben op de groei van je nederzettingen. Wil je als een echte Ragnar Lothbrok iedere koning van Engeland boos maken? Hou er dan wel rekening mee dat de koningen op een gegeven moment gaan terugbijten. Je zal de belangen van je volk altijd in je achterhoofd moeten houden en dus ook afwegingen moeten maken voor hun. Je kan zelfs diplomatische huwelijken opzetten ten behoeve van je nederzetting.

  De terugkeer van de Hidden Blade

  Het was een verademing voor veel Assassin's Creed fans toen de Hidden Blade tevoorschijn kwam in de eerste trailer. Het kenmerkende wapen van de Assassin's werd in Assassin's Creed Odyssey vervangen met de speer van Leonidas, wat niet vreselijk was, maar veel fans vroegen toch weer om een terugkeer van de Hidden Blade. Het unieke mesje is alleen niet meer zo verborgen als voorheen. Eivor kiest er namelijk voor om het apparaat boven zijn pols te dragen in plaats van eronder.

  Wat voor voordelen de Hidden Blade gaat geven in combat is nog niet bekend, maar het is wel duidelijk dat er flink veel nieuwe gameplay elementen zijn toegevoegd aan de combat. Zo kan je nu dual wielden en volgens de ontwikkelaars kan je praktisch alles dual wielden. Zo kan je volgens hun twee schilden tegelijkertijd gebruiken. Erg praktisch lijkt het niet, maar het kan wel wat hilarische beelden opleveren. Daarnaast zagen we in de laatste trailer weer een pijl en boog en, als nieuwe toevoeging, werpbijlen.

  Plunderen als een viking

  In Assassin's Creed Valhalla speel je natuurlijk als een viking en wat voor viking zou je zijn als je niet zou plunderen? Daarom is ook dit nu onderdeel van de gameplay. Het is nog even afwachten hoe het in zijn werk zal gaan, maar Ubisoft kennende maken ze er wel een succes van. In Assassin's Creed Valhalla keert ook het element van social stealth weer terug. Net als in eerdere Assassin's Creed games kan je verdwijnen in mensenmassa's. Toch een stukje oude gameplay wat voor deze game in een nieuw jasje wordt gestoken.

  Naast alle bovengenoemde dingen zullen er ook heel veel extra activiteiten zijn. Zo kun je naast de hoofdverhaallijn weer allerlei zijmissies vinden om je mee bezig te houden. Mocht je nou echt niks te doen hebben, dan kan je vissen, jagen, drinken met andere vikings of je bezig houden met "viking rap battles." Dat laatste staat bekend als flyting en zou uiterst vermakelijk moeten zijn. Qua content en gameplay lijkt het dus wel goed te zitten met Assassin's Creed Valhalla.

  Ubisoft heeft ook al aangegeven dat ze de speler constant willen verrassen met nieuwe situaties en tegenstanders, zelfs als je er al tientallen uren in hebt zitten. Of Ubisoft die belofte waar kan maken is nog even de vraag, maar de next-gen consoles zijn hier wel voor gemaakt. Complexere en uitgebreidere werelden is zeker iets wat we de komende jaren kunnen verwachten en Assassin's Creed Valhalla lijkt een van de eerste games te zijn die de stap gaat zetten.

  Meer weten over deze game? We hebben alle Assassin's Creed Valhalla details op een rijtje gezet.

  Assassin's Creed Valhalla

  Verkijgbaar vanaf 10 november 2020

  Meer over deze game
  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.