ARK release informatie - Einde aan de early access

  Steam is een tehuis voor honderden early access games die wellicht nooit de volle release zullen zien. De populaire dinosauriër simulatie ARK weet dit patroon te doorbreken door wel uit de fase van vroegtijdige toegang te stappen. Met de ARK release is het tijd voor één van de meest uitgebreide multiplayer games ooit. Oertijd inbegrepen.

  In deze special wordt er dieper op de voltallige release ingegaan. Er komt informatie voorbij over wat voor soort spel het is en welke edities er te koop zijn. Natuurlijk kunnen we je de verschillende werelden ook niet onthouden, want het zou zonde zijn als je iets van deze prehistorische setting mist.

  Wat is ARK nou eigenlijk?

  Ark Survival Evolved, zoals het spel origineel heet, kwam ruim twee jaar geleden naar Steam om de boel op stelten te zetten. De game groeide in rap tempo uit tot één van de meest gespeelde spellen. Hedendaags hebben ruim vijf miljoen PC-spelers het spel in hun digitale bibliotheek hangen, Xbox One en PS4-exemplaren niet meegerekend.

  Maar wat oefent nou zo’n ongelofelijke invloed uit op gamers dat zij deel willen uitmaken van deze community? Is het vanwege de bloedmooie wereld, het sociale multiplayer aspect waarbij je deel kan uitmaken van een stam of ligt het toch meer aan het temmen en gebruiken van kolossale monsters? Bovendien kan je naar alle wens kastelen bouwen, vechten en op ontdekking uit gaan. ARK valt hiermee niet bepaald in een hokje te plaatsen aangezien het een mengelmoes is van verschillende genres.

  De multiplayer wordt gedraaid op de verschillende servers. Elke server kan een groot aantal spelers kwijt en vormt het nieuwe digitale leven voor desbetreffende gamers. Speciaal voor de ARK release worden de legacy servers totaal gereset, zodat nieuwe spelers ook nog een kans maken. Deze werelden beginnen weer van de grond af aan.

  De verschillende werelden

  De basis van ARK bestond voor een lange tijd uit een gigantische wereld genaamd The Island. Hier maakten spelers kennis met de grondbeginselen van het spel, verschillende biomen en een grote schare aan dino’s. Dit eiland is nog steeds de thuisbasis voor veel spelers, maar ondertussen is er een aantal stand-alone levels uitgekomen. Al de hieronder behandelde content is tevens bij de ARK release explorer’s en collector’s editie inbegrepen, terwijl de basis editie alleen The Island bevat.

  Naast klassieke gebieden, maken spelers kennis met scorched earth. Deze wereld is een gigantische woestijn, bestaande uit verschillende delen. Hier zijn unieke wezens te vinden als draken, maar daarvoor moet de speler wel even door het stof bijten. Deze warme contreien zijn voor wat meer voor de ervaren spelers bedoeld.

  The center is de tweede expansie die je bij de uiteindelijke ARK release krijgt. Deze grote map focust zich, in tegenstelling tot scorched earth, meer op water. Een groot aantal verschillende eilanden zorgen voor de perfecte vestigingen. Ook is het de moeite waard om naar het middelpunt van de map te komen, waar de besneeuwde bergen overgaan in het moeras.

  De laatst uitgebrachte DLC, Ragnarok, is ook van de partij. Dit is het grootste gebied dat ARK Survival Evolved ooit gekend heeft, bestaande uit ongeveer elk soort bioom dat er te verzinnen is. Dit landschap is niet bepaald vriendelijk met een levende vulkaan, spuitende geisers en valse griffioenen.

  Naast al deze uitbreidingen heeft Studio Wildcard al verklapt dat er in de herfst van 2017 nieuwe content aankomt die voor elke releasekopie van ARK beschikbaar wordt gesteld. Hierin zal meer achtergrondinformatie naar voren komen, en wordt de oorsprong van de eilanden duidelijk. Ook zal de ARK release update twee nieuwe wezens kennen, namelijk de otter en de feniks. Daarmee kent het spel meer dan 100 verschillende beesten.

  Edities

  Na meer dan twee jaar in early acces rondgescharreld te hebben, mag het resultaat er eindelijk wezen vanaf 29 augustus 2017. Om dat te vieren komt de ARK release niet met één, maar drie verschillende (fysieke) edities. De verschillende versies zijn:

  • Ark Survival Evolved
  • Ark Explorer’s Edition
  • Ark Collector’s Edition

  De basiseditie van Ark Survival Evolved is de meest kale versie van het spel. Deze variatie kost ongeveer 60 euro. Hiervoor krijg je alleen The Island, maar ook daar kan je honderden uren plezier aan beleven.

  De Explorer’s Edition kost nabij de 100 à 110 euro. Voor dit pakket krijg je de basiseditie en de season pass. Hieronder vallen de eerder genoemde uitbreidingen, maar ook toekomstige DLC’s zijn te downloaden.

  De meest exclusieve uitgave is de Collector’s Edition. Deze versie kost maar liefst 179 euro, maar daar krijg je wel een erg speciaal pakket voor. De basisgame, alle DLC en een hoop extra goodies worden in een unieke verpakking geleverd. Bovendien krijg je een origineel ARK dino dossier dagboek waarin alle wezens uitgewerkt zijn.

  Alle edities zijn beschikbaar voor Xbox One, PS4 en PC. Na de ARK release blijft het spel ondersteund worden met een hoop nieuwe updates en content. Hiermee haal je werkelijks een stukje oertijd mee in huis!

  ARK: Survival Evolved

  Verkijgbaar vanaf 29 august 2017

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.