App van de week: continue?9876543210

Article
vrijdag, 10 januari 2014 om 15:00
xgn google image
Wat gebeurt er met een gamepersonage als hij doodgaat in een game? Die vraag staat deze week centraal in de App van de week. In continue?9876543210 ben jij dat personage en moet je ervoor zorgen dat je niet gewist wordt.
Vorige week waren we op een zombiejacht met Dead Trigger 2, maar deze week betreden we een wat absurdere wereld dan die van de levende doden. Als onbekend gamepersonage bevind jij je namelijk in een mysterieuze wereld van de random access memory, oftewel de RAM. Hierin moet je er alles aan proberen te doen om te overleven.
Continue?9876543210 is, in tegenstelling tot de andere apps, niet alleen op de mobiel verkrijgbaar. Ook op Steam pronkt het spel met zijn aanwezigheid. Dus als je geen zin hebt om op je smartphone rond te struinen in een unieke en visueel prachtig vormgegeven wereld, dan kun je dat op de PC doen.

Diepere betekenis

In de vuilnisbelt van de RAM reis je van 'stad' naar 'stad', waar je verschillende mensen ontmoet die je twee elementen bieden: lightning en prayer. Met lightning wordt je weg geklaard en kun je verder met het verhaal. Prayer heb je nodig om schuilplaatsen te bouwen, zodat jij je kunt verstoppen voor de Garbage Collector. Deze haalt je anders op en verwijdert je mannetje, want voor de RAM ben je niks anders dan een paar overbodige nullen en ééntjes.
continue?9876543210
Wat het toffe is aan C-0, is het einde. In plaats van dat je de held wordt en de Garbage Collector weet te ontwijken en blijft bestaan in het random access memory, daar is je uitwissing bepaald. Er valt niks tegen te doen, de Collector weet jou op een gegeven moment toch wel te pakken. "Wat is dan het punt van dit spel?" denk je nu. Daar komt dus het originele en excentrieke uitgangspunt van de game naar voren.
Als speler zul je namelijk moeten accepteren dat je uiteindelijk gewist wordt. In de tijd tussen het begin en het wissen, dwaal je rond door de wereld en denk je na om, hopelijk, in vrede te zijn met de onvermijdelijkheid van je verwijdering.

Minecraft-achtig

Het eerste wat opvalt aan het blokkerige continue?987654321, we noemen het nu even C-0, is de invloed van een andere razend populair blokkenspel. Qua visuele pracht denk je al snel aan Minecraft, wat niet zo verwonderlijk is. Het lijkt alsof de game van Mojang opnieuw tot leven is gebracht, maar dan met een flinke scheut rood en bruin als kleurencontrast.
En net zoals bij de blokkengame wordt de wereld random gegenereerd. Nu moet je niet denken dat elke wereld totaal anders zal zijn, want ontwikkelaar Jason ODA heeft wel voor een beetje orde in C-0 gezorgd. Elke keer als je het spel begint, start je met één van de in totaal zes personages, om vervolgens in één van de elf gebieden te komen. Er is geen vaste orde in hoe je het spel daarna doorloopt.
continue?9876543210

Mengelmoesje

Iets waar C-0 zich nog meer in onderscheidt, is de mengelmoes van speelstijlen. Met een mix van platformen, puzzelen, vechten en ontdekken is het een niet een one of a kind game, maar wel als het beeld de hele tijd verandert. De ene keer zie je jouw personage van boven, de andere keer in 2D met een zij-aanzicht. Het is een verbazingwekkend simpel concept, maar toch erg verfrissend en vooral erg leuk.
De controls zijn makkelijk onder de hand te krijgen. Aan de linkerkant van je scherm staat een soort kompas, waar je op kunt klikken. Houd rechts ingedrukt en je naamloze figurant loopt die richting op. Hetzelfde principe bij de andere richtingen. Aan de rechterkant van je schermpje vertoeft een andere knop, waarmee je met je zwaard kan slaan, om zo de vijandige 8-bit blopjes neer te hakken.
Mede door al deze punten, is C-0 een onvergetelijk avontuur. Een heerlijk, blokkerig sausje plus de gameplay die erg bijzonder is. De naam is misschien onuitspreekbaar, maar daardoor niet vergeetbaar. En datzelfde principe geldt voor continue?9876543210.
PRIJS: € 3,59