Het Anthem Cataclysm event uitgelegd [gespeeld op EA Play 2019]

  Enkele dagen voor E3 losbarstte was het tijd voor EA Play, het jaarlijkse evenement van EA dat officieel geen onderdeel is van de E3. Daar gingen we aan de slag met het Anthem Cataclysm event. Dit is het nieuwe endgame evenement waar al sinds de belabberde lancering naartoe wordt gewerkt en over het event hebben we flink wat te zeggen!

  Voor iedereen die niet bekend is met Anthem en het bizarre verhaal rondom de game heeft gemist, hebben we hier nog een korte samenvatting. Anthem is een gedeelde open wereld game waarin je met een soort van Iron Man pak een mysterieuze, destructieve planeet verkent om de Anthem of Creation te vinden. De game lanceerde in een alles behalve goede staat, waardoor veel fans al snel afhaakten en de game flink onder vuur kwam te liggen. Sindsdien heeft ontwikkelaar BioWare, bekend van Mass Effect en Dragon Age, er alles aan gedaan om de game alsnog een succes te maken.

  Groot gemak

  De goedmakertjes begonnen eigenlijk al voordat het Anthem Cataclysm event van start ging, maar zijn het meer dan waard om te noemen. De game speelt nu namelijk al stukken anders als tijdens de lancering. Eén van de grote hekelpunten van veel fans was namelijk dat je niet op elk gegeven moment de voorwerpen kon bekijken die je verdiende tijdens het spelen. Daar is inmiddels verandering in gekomen tot vreugde van veel spelers, waardoor je nu op elk moment je Javelin-pak (lees als: je Iron Man-pak) kunt aanpassen.

  Daar stopt het overigens niet, want ook zijn flink wat serverproblemen verholpen. Combineer dat ook nog eens met de verbeterde laadtijden en het is ineens een stuk makkelijker om de game te spelen. Anthem werd bij de lancering namelijk door zowel serverproblemen en ontzettend veel, lange laadtijden geplaagd wat ook bij veel spelers in het verkeerde keelgat schoot. Nu zijn er nog steeds een aantal laadschermen te vinden, maar dat deze slechts een paar seconden duren is al stukken beter dan de halve minuten die je eerst moest wachten.

  Wat is het Anthem Cataclysm event?

  Al die verbeteringen zijn natuurlijk mooi, maar wie Anthem ondanks alle problemen vanaf dag 1 trouw speelt, is het tijd om de vraag der vragen te beantwoorden: wat is het Anthem Cataclysm event? Het evenement is een tijdelijk acht weken-durend evenement waarin spelers aan de slag kunnen met een aantal nieuwe verhaallijnmissies die verdergaan waar het oorspronkelijke verhaal stopte. Verwacht dus nieuwe cutscenes, een handvol missies en meer informatie over de mysterieuze wereld van de game.

  Het evenement kun je eigenlijk opdelen in twee fases, namelijk de proloog die in de eerste twee weken plaatsvindt en het hoofdevenement dat de zes daaropvolgende weken plaatsvindt. Mocht je dus in tijdnood zitten en slim willen spelen, kun je ervoor kiezen om de laatste zes weken te spelen en de proloog over te slaan en die even op YouTube kijken. Toch lijkt het Anthem Cataclysm niet volledig te draaien om het verhaal, maar eerder om de mechanics die geïntroduceerd worden. Daarover meer op de volgende en tevens laatste pagina.

  Nieuwe mechanics

  Anthems Cataclysm evenement gaat naast het nieuwe verhaal een aantal nieuwe mechanics toevoegen die doen denken aan de ouderwetse arcadegames. Zo wordt een mechanic geïntroduceerd die ervoor zorgt dat je meer tijd verdient op basis van het aantal vijanden dat je vermoord. Hoe meer vijanden je vermoordt, hoe meer tijd je hebt om de eindbaas van de missie te verslaan. En vertrouw ons, die baas wil je verslaan, want daar verdien je ontzettend veel punten mee!

  Die punten worden vervolgens opgeslagen in de leaderboards waarmee je aan anderen bijvoorbeeld kunt laten zien hoe goed je bent en hoe goed je het nieuwe gebied wel niet kent. Dat lees je goed, het evenement speelt zich af in een gloednieuw gebied en dus is dat alleen maar meer reden om de game te spelen. Anthem draait in de kern natuurlijk allemaal om het ontdekken van de interessante wereld en een nieuw gebied is wat dat betreft als een heerlijk toetje na een 5-sterren gerecht. Het hoeft eigenlijk niet, maar het toch fijn om te krijgen!

  Toch moet je nog even wachten op het dessert, want het is nog niet precies bekend wanneer het Anthem Cataclysm event officieel gelanceerd wordt. BioWare heeft nog geen datum aangekondigd. Tot die tijd kun je wel alvast de verbeteringen van de game ontdekken, want die zijn gratis en voor niets toegevoegd aan de main game.

  Anthem

  Verkijgbaar vanaf 22 february 2019

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.