De nieuwe Anno 1800 features besproken [gespeeld tijdens gamescom 2018]

  Ubisoft brengt ons begin volgend jaar Anno 1800, een nieuw deel in de citybuilder franchise. Vanaf dat moment mogen we weer een eigen wereld opbouwen met allerlei nieuwe Anno 1800 features. Wij speelden de game al even tijdens gamescom en ontdekten allerlei toffe nieuwe features in de game.

  Welkom in de 19e eeuw

  In Anno 1800 gaan spelers naar de 19e eeuw. Een interessante setting omdat juist in deze tijd allerlei ontdekkingen gedaan werden. Technologische innovaties zorgden in dit tijdperk voor een industriële revolutie. De samenleving veranderde op een enorm tempo en het stadsbeeld dat eerst eenvoudig was zag er al snel compleet anders uit.

  Het is de ideale setting voor een Anno game. Als speler kun je deze revolutie in Anno 1800 meemaken terwijl je je eigen imperium te bouwen. Je begint nog steeds eenvoudig met een paar boeren die het land bewerken, maar al snel is er behoefte aan meer. Je zult constant moeten werken aan vernieuwingen die kenmerkend waren voor het tijdperk.

  Blauwdruk van de industrie

  De boeren willen eerst een markt waar ze hun producten kunnen verkopen. Daarna moet je al snel zorgen dat er ook kolenmijnen gebouwd worden, bossen gekapt worden en het hout dat daaruit voort komt bewerkt wordt in een houtzagerij. Het zijn slechts enkele voorbeelden van al het tofs dat Anno 1800 je gaat bieden.

  Al deze industriële vernieuwingen in Anno 1800 kosten zoals altijd ook geld. Dus je moet ervoor zorgen dat je een bloeiende economie hebt. Daarbij moeten de inwoners en werkers in jouw rijk tevreden blijven. Dit kun je bijvoorbeeld doen door drank te stoken en uiteindelijk onder andere een kroeg te bouwen.

  Maar om drank te stoken heb je eerst aardappelen nodig die de boeren je weer kunnen leveren. Je zult dus vooruit moeten kijken met als standpunt altijd de basis van de game: de boeren. Hier komt flink wat planning aan te pas en dan is de nieuwe Blueprint mogelijkheid erg handig. Daarmee kun je vast een blauwdruk plaatsen op de plek waar je in de toekomst een gebouw wil neerzetten.

  Expedities

  Uiteindelijk kun je op het juiste moment je gebouw dan neerzetten, in dit geval de drankstokerij en de pub. Vervolgens zullen je inwoners weer even tevreden zijn. Even. , maar al snel merk je dat je er niet komt met alleen producten van eigen bodem. Dus moet er verder gekeken worden door middel van scheepvaart. Dit is een groot onderdeel in Anno 1800 en je zult er dan ook veel vernieuwing vinden.

  Zo zijn er naburige eilanden met compleet andere grondstoffen dan die jouw rijk biedt. Deze landen hebben ook compleet andere samenlevingen en culturen, iets dat soms tot interessante wendingen leidt. Zo zal het meer dan eens gebeuren dat je ineens in oorlog bent met een ander land. Maar het kan ook zomaar gebeuren dat je ineens vrienden maakt en er een mooie handel ontstaat.

  Last but not least kun je ook expedities opzetten. Hierin stuur je een schip met bemanning (die je zelf moet werven) naar onbekende bestemmingen op zoek naar schatten en grondstoffen. Anno 1800 introduceert hiermee een toffe nieuwe feature, namelijk zijverhalen. Tijdens onze expeditie werd een bemanningslid verliefd op een inboorling, waarna de kapitein door middel van keuzes die wij moesten maken onderhandelde met de stamoudste. Het resulteerde in een dode kapitein, maar wel in een geslaagde missie.

  Toerisme

  Eenmaal terug op eigen bodem had de bemanning enkele buitenlandse vruchten en een paar schatten gevonden. Daarbij hadden we een zeldzamen roze dolfijn gevangen op weg naar huis. De schatten hebben we vervolgens tentoongesteld in een museum en de dolfijn kreeg een fijn plekje in de lokale dierentuin. Vooral die laatste trok een heleboel bezoekers naar ons land.

  Ineens hadden we te maken met toerisme. Mensen kwamen van heinde en ver om onze dolfijn te bewonderen. Dus moesten we op basis daarvan weer hotels en andere faciliteiten bouwen. Naast het managen van het dagelijkse reilen en zeilen in onze stad moesten we nu ineens ook een dierentuin, een museum en buitenlandse bezoekers gaan managen.

  Anno 1800 belooft met deze en de andere nieuwe features een nieuwe dimensie te geven aan de gameplay, waardoor je telkens uitgedaagd wordt je rijk te verbeteren. De game staat gepland voor een release op 28 februari 2019 voor pc.

  Anno 1800

  Verkijgbaar vanaf 16 april 2019

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.