Amsterdam Light Festival 2018 - Lichtjes met een betekenis

Article
maandag, 17 december 2018 om 17:38
xgn google image
Ieder jaar wordt het Amsterdam Light Festival georganiseerd rond de feestdagen. Het klinkt leuk, zo’n ‘lichtjestour’ in een boot door onze prachtige hoofdstad, maar wat kan je nou eigenlijk verwachten? Wij vertellen alles over het evenement en wat je tijdens de Amsterdam Light Festival 2018 tour allemaal mee kan maken.
Sinds 2012 hebben we jaarlijks mogen genieten van kunstwerken, die vaak versierd zijn of bestaan uit lichtjes, in Amsterdam. De kunstwerken zijn in december en januari te zien, perfect om licht te brengen tijdens de donkere feestdagen. Volgens de organisatie van het Light Festival is de belevenis ontstaan om bezoekers en kunstenaars vanuit de hele wereld samen te brengen. Dit was tijdens de tour ook duidelijk te merken door de verhalen die werden verteld over de kunstwerken.

Het Amsterdam Light Festival 2018

Voor de editie van dit jaar zijn maar liefst 30 kunstwerken gemaakt die Amsterdam verlichten. Het thema van dit jaar is ‘The Medium is the Message’. Dit was een beroemde uitspraak van de Canadese wetenschapper Marshall McLuhan. Met het thema staan kunstwerken die een boodschap en bijzonder verhalen overbrengen centraal.
Naast de kunstwerken die op verschillende routes te zien zijn, krijgen mensen ook de kans om deel te nemen aan andere activiteiten. Hieronder vallen bijvoorbeeld een voorstelling, een workshop fotografie en nog veel andere activiteiten die op de officiële website van het Amsterdam Light Festival staan.
Amsterdam Light Festival

De kunstwerken

Bijna iedereen kent wel het beroemde schilderij Starry Night (De Sterrennacht) die gemaakt is door Vincent van Gogh. De schilder maakte het schilderij door penseelstreken te gebruiken in blauwe en gele kleuren. Architect Ivana Jelic en creative engineer Pavle Petrovic hebben het schilderij nagemaakt door 1400 buisjes van acryl te gebruiken en deze te verlichten.
Een ander voorbeeld van een kunstwerk is de Parabolic Lightcloud. Dit ‘net’ is gemaakt van gerecyclede plastic flessen dat licht geeft. De kleuren van het net veranderen als een animatie en moeten verschillende emoties opwekken. Natuurlijk gaan we niet alle kunstwerken verklappen, daarvoor moet je zelf de tour ontdekken!
Amsterdam Light Festival

Trappen of varen?

De tour bestaat eigenlijk uit meerdere soorten paden. Zo kunnen bezoekers niet alleen de kunstwerken vanuit een boot bekijken, maar zijn er ook speciale routes aangemaakt voor mensen die alle lichtjes lopend of met de fiets willen bewonderen. Voor het wandelen en fietsen zijn er meerdere tours beschikbaar die ook gidsen of autosystemen kunnen bevatten. Natuurlijk kan je ook verkennen door alleen de plattegrond te gebruiken.
Door de verschillende routes en vervoermiddelen kan je een tour zo duur maken als je zelf wil. Mocht je een looproute nemen, dan ben je het goedkoopste uit. Er zijn verschillende wandeltours om uit te kiezen waar je ongeveer 20 euro per persoon voor betaalt. De prijzen van de wandeltours zijn op officiële pagina te bekijken. Voor de fietsroute zijn drie verschillende tours beschikbaar waarvan je moet denken aan prijzen tussen de 25 en 30 euro. Hier zijn de prijzen van alle fietstours te vinden.
Tot slot zijn de boottours natuurlijk het bekendste. Wij hebben de lichtjestour ervaren in een Blueboat waarbij we aan een tafeltje konden zitten en in een dichte boot van de tour konden genieten. Er zijn meer dan 30 boten om uit te kiezen voor de tour met verschillende prijsklassen. Bij de tours staan beschreven wat je kan verwachten als de bij een specifieke boot boekt.
Hieronder zijn enkele foto's van het Amsterdam Light Festival te bekijken.