De alternatieve historie in The Order 1886

  Ontwikkelaar Ready At Dawn staat op het punt om The Order 1886 de schappen in te gooien. Deze game biedt een unieke setting die gebaseerd is op diverse historische elementen. Wij lichten het tipje van de sluier over de alternatieve historie in The Order 1886 die je binnenkort zelf kunt gaan ontdekken.

  In The Order 1886 kruip je in de huid van Galahad, een lid van de ridders van de ronde tafel. Verder word je ondergedompeld in de eeuwenoude strijd tegen een ras bovennatuurlijke wezens. Deze wezens lijken op het eerste oog mensen, maar veranderen ineens in een soort weerwolven.

  Je vecht niet alleen tegen deze wezens, maar ook tegen rebellen die je The Order 1886 de oorlog verklaard hebben. Daarbij gebruik je wapens die zomaar van vandaag zouden kunnen zijn, maar ook wapens die gebaseerd zijn op uitvindingen uit het verleden. En dat alles speelt zich af in een fictief Victoriaans Londen uit 1886.

  The Order 1886 bevat dus een heleboel onderdelen die gebaseerd zijn op historische gebeurtenissen, personages en andere elementen. Wij vonden het dan ook tijd om een aantal van deze dingen eens op een rijtje te zetten en te kijken waar alles vadaan komt.

  De Ridders van de Ronde Tafel

  Zoals al vermeld kruip je in de huid van Sir Galahad, een ridder in de orde van de Ronde Tafel en daar ligt het eerste historische element in de game. De Ronde Tafel en Galahad komen namelijk direct uit de verhalen van koning Arthur.

  De Ronde Tafel komt in deze verhalen naar voren als een tafel waar ridders als gelijken naast elkaar zaten. Een tafel zonder begin of einde, zonder kop of voet. Deze ridders hadden volgens de verhalen een aantal idealen:

  • Nooit geweld of doodslag plegen
  • Nooit verraad plegen
  • Dames, edelvrouwen en weduwen steunen waar ze konden
  • Geen gevechten zonder grond aangaan
  • Nooit wreed te zijn, maar genade te tonen indien mogelijk

  Zij waren de beschermers tegen het kwaad en onrecht in de wereld van toen en dat komt overeen met het verhaal van The Order 1886. Ook de tijd dat de ridderorde is opgericht komt overeen met de verhalen van koning Arthur.

  Galahad acteert natuurlijk niet alleen in The Order 1886. Hij is onderdeel van een groepje van vier, waarvan ieder een historisch element meeneemt naar de game. De tweede van deze groep komt ook uit de Arthuriaanse legende en heeft zelfs ook links met de Ronde Tafel, sir Perceval. Er is nog veel meer met dit karakter aan de hand.

  Referentie, of eerbetoon, aan drie historische personen

  Sir Perceval is namelijk een alias in The Order, net als Sir Galahad. Sir Perceval heet eigenlijk namelijk Sebastien Malory. Dit is een referentie naar de Franse auteur van het boek Le Morte d'Arthur ofwel de dood van Arthur.

  Dit boek, uit 1485 beschrijft de Arthuriaanse legende en is waarschijnlijk het meest gebruikte boek voor de verhalen rondom Arthur en zijn ridders. Uiteindelijk is dit boek opgesplitst in 21 verschillende verhalen die het verhaal van bijvoorbeeld Lancelot of het verhaal van de Heilige Graal vertellen.

  Perceval is in The Order 1886 de mentor en vriend van Galahad. Hij is de oudste ridder van de Orde in de huidige groep, gevolgd door Galahad, Lady Igraine (ook bekend uit deArthuriaanse legenden) , Nikola Tesla en als jongste lid, Marquis de Lafayette. De laatste twee komen uit een heel ander milieu dan de overige leden van The Order 1886.

  Nikola Tesla is een naam die we waarschijnlijk allemaal al kennen. Hij is degene die achter de wapens en uitrusting van het team zit in de game, maar in het echt was hij een uitvinder. Hij werkte veel met stroom en heeft onder andere de wisselstroomgenerator uitgevonden. In de game vindt de beste man hele andere dingen uit.

  Marquis de Lafayette is van oorsprong afkomstig uit Frankrijk en vocht mee in zowel de Franse als de Amerikaanse revolutie. Natuurlijk hebben de mensen van Ready At Dawn zijn leven met een kleine 100 jaar verlengd (hij overleed in 1834), maar in principe is dit ook het karakter zoals in de game neergezet wie hij echt was.

  In de game heeft The Order hem alleen na de revoluties gecontacteerd om grotere zaken te zien en bevechten. In The Order 1886 speelt namelijk revolutie, maar ook een oorlog tussen mens en half-breed de hoofdrol en daar kan The Order een persoon als Lafayette met zijn oorlogservaring prima bij gebruiken.

  Een Industriële Revolutie met een Victoriaans tintje

  Het spel speelt zich af tijdens de Industriële Revolutie in Engeland. Deze revolutie is begonnen rond het jaar 1750 en duurde voort in de 19e eeuw. Er werden nieuwe technieken uitgevonden waaronder de stoommachine, watermolen en de drukpers en kleine bedrijven veranderden in grote fabrieken.

  De Revolutie was echter niet alleen in Engeland, maar wereldwijd. Dit kondigde een nieuw tijdperk aan van grootschalige industrie, massaproductie en een prijsdaling van producten. Hierdoor konden mensen zich nu ,voorheen onbereikbare, dingen veroorloven.

  Echter nam de revolutie ook mindere aspecten met zich mee. De vervuiling steeg ineens enorm en een stad als Londen was gehuld in smog en viezigheid. Arme mensen begonnen zich te verzetten tegen de rijkeren, want de inkomsten daalden ook enorm.

  Zoals onze eerdere preview al aangaf speelt The Order 1886 hier goed op in, want ook in de game zie je een revolutie en een stad die gehuld is in smog en viezigheid. Ook zie je het gevecht van arm tegen rijk zich afspelen. Maar dit alles is dan wel net even iets anders.

  Je ziet zeppelins en stoomaangedreven machines, maar ook een hele grote Victoriaanse invloed die Londen destijds had. Het verschil zit m in de moderne dingen zoals bijvoorbeeld de wapens. Waarmee je soms in een stealth setting en soms gewoon guns blazing, mee aan de bak gaat. Het heeft een beetje weg van Gears of War nieuwe stijl, zoals in onze andere preview te lezen is.

  Oude wapens, nieuwe wapens en wapens die niet bestaan

  The Order 1886 heeft namelijk in de wapens hele grote verschillen. Je hebt oude wapens en gadgets die destijds ook wel gebruikt werden zoals de Monocular, een verrekijker voor één oog, of de shotgun die de game ook kent. Echter zijn er ook wapens die nu pas gebruikt worden of zelf niet eens uitgevonden zijn.

  Neem bijvoorbeeld de communicator, een soort walkietalkie. Die wordt nog niet zo heel lang gebruikt en voorheen was het allemaal duivenwerk of moest en koerier de boodschap maar over zien te brengen. Nee, in The Order 1886 zijn koeriers overbodig en duiven werkeloos.

  Op wapengebied is er de Frag Grenade, die ook nog niet zo heel lang gebruikt wordt. En dan is er de Combo Rifle, een geweer met een shotgun eraan vast, maar het meest indrukwekkende is het arsenaal waar Tesla, het vijfde lid van The Order, zich over gebogen heeft.

  Hij heeft bijvoorbeeld de Thermite Rifle uitgevonden, een wapen waarmee je explosieve termiet deeltjes mee afvuurt om deze vervolgens met een brandende kogel te laten ontploffen. Gevolg: Een dikke vuurwolk die je vijanden om genade laat smeken. Daarnaast is er de Arc Rifle, een wapen dat pure energie afvuurt. Ook weer een leuke uitvinding van Tesl

  Mythische wezens en zwart water in The Order 1886

  The Order 1886 speelt zich af in een alternatief verleden. De personages zijn allen gebaseerd op bekende namen uit het verleden en ook de setting is niet onbekend. Alles heeft echter een alternatieve twist en dat kun je ook zeggen van de half breeds. Dit zijn een soort weerwolven, maar dan niet de traditionele soort.

  Van oorsprong is de weerwolf een wezen uit folklore en mythologie. Een mens die bij volle maan in een grote wolf verandert en dan mensen en dieren verslindt. Echter in The Order 1886 zijn deze wezens haf breeds, mensen die genen delen met die van dieren. Ze kunnen bijvoorbeeld dus in wolfachtigen veranderen, maar dan wel op eigen wil.

  De maan heeft hier verder niets mee te maken en ook hoeft dit niet specifiek een wolf te zijn volgens het verhaal in The Order 1886. Wel is het zo dat iemand die gebeten is door een half breed er zelf ook een wordt.

  De ridders van The Order vechten al eeuwen tegen deze wezens en waren aan de verliezende hand, totdat ze zwart water ontdekten. Dit zwarte goedje zorgt ervoor dat de leden van The Order veel langer dan natuurlijk leven en dat ze helende krachten hebben.

  Black Water is dus eigenlijk een alternatief voor de Heilige Graal. Deze komt namelijk ook weer voor in de verhalen van koning Arthur en zou in sommige vertellingen eeuwig leven en de kracht om te helen geven en 'hemelse kracht' geven.

  The Order 1886 zal zeker nog veel meer historische elementen bevatten die hier en daar bijgeschaafd zijn of een alternatief verhaal hebben gekregen. Daar komen we echter pas achter zodra de game op 20 februari dit jaar exclusief naar de PlayStation 4 komt.

  The Order: 1886

  Verkijgbaar vanaf 20 february 2015

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.