Alles wat je moet weten over de Spotify app

  De Spotify app is een van de meest gebruikte apps in Nederland om muziek mee te luisteren. Alhoewel de gratis versie niet altijd een pretje kan zijn, is de Premium versie een hemelse ervaring. Wij leggen uit wat je allemaal over de app moet weten.

  Gratis versie

  We beginnen meteen met alles dat je moet weten over de gratis versie van Spotify, want hier begint iedereen mee. Als je nog geen andere muziek app gewend bent dan is Spotify een goed begin. Er zijn reclames die tussendoor afspelen en er worden automatisch andere liedjes aanbevolen nadat je afspeellijst afgelopen is. Dit kan soms handig zijn, maar soms ook irritant.

  Verder is een groot minpunt dat nummers niet te selecteren zijn en via shuffle geluisterd moeten worden. Dit betekent niet dat je na enkele skips bij het juiste nummer komt, want gebruikers kunnen maar een paar nummers per uur overslaan.

  Premium

  Met de Premium versie gaat er een wereld voor mensen open die de gratis versie gewend zijn. De Premium versie is 30 dagen gratis uit te proberen en kost daarna ongeveer een tientje per maand. Met de verbeterde versie komen een hoop meer features vrij waar je gebruik van kan maken.

  Zo zijn liedjes te selecteren, over te slaan zonder limiet, zijn er geen advertenties en kan er een hoop gesleuteld worden aan de instellingen. Liedjes zijn te downloaden zodat je geen internet nodig hebt om ze te beluisteren. In de instellingen van de app is de kwaliteit van de muziek zelfs te verbeteren.

  Premium is vaak ook te verkrijgen via deals. Spotify biedt vaak rond de feestdagen of in de zomer drie maanden Premium aan voor een paar euro. Nog niet overtuigd? Wij benoemen vijf redenen waarom je Premium wilt.

  Instellingen

  De instellingen van de Spotify app zijn vrij uitgebreid. Veel mensen weten niet dat er veel aan te passen is aan hoe je muziek kan luisteren. Zo is er een optie om nummers in elkaar over te laten lopen, worden niet af te spelen nummers verborgen, is het volume-level aan te passen en is er een equalizer voor verschillende soorten muziek.

  Verder valt ook de kwaliteit van muziek aan te passen. Dit geldt voor zowel de gedownloade nummers als het normaal afspelen van muziek. Via de instellingen is het tevens mogelijk om de offline modus in te schakelen.

  Genres

  De meest handige manier om liedjes te zoeken (buiten de zoekmachine) is via de afspeellijsten van genres. Mocht je bijvoorbeeld van hiphop houden, dan zijn er meerdere afspeellijsten te vinden die dit soort muziek hebben. Vaak zijn deze afspeellijsten nog gespecificeerd in subgenres.

  Gebruikers kunnen zelf ook afspeellijsten maken en hun muziek daar in doen. Hier komt de ‘autoplay’ functie van pas waarbij er aanbevolen liedjes worden afgespeeld. Deze liedjes zijn van soortgelijke artiesten of dezelfde artiest waar je eerder naar hebt geluisterd.

  Daily Mix

  Wanneer gebruikers een tijdje muziek hebben geluisterd, komen er speciale afspeellijsten met gepersonaliseerde muziek beschikbaar. Dit zullen maximaal vier lijsten worden met vier verschillende genres.

  In de afspeellijsten zijn tientallen liedjes te luisteren waarvan een groot deel al door de gebruikers geluisterd zijn. De andere liedjes zijn nog niet eerder beluisterd, maar wel van een artiest die je (hoogstwaarschijnlijk) kent. Het kan soms wel jammer zijn dat er zoveel nummers in staan die je al geluisterd hebt terwijl mensen vaak zoeken naar iets nieuws.

  Verkennen

  Naast genres is er nog meer te verkennen in de app. Zo zijn hitlijsten van een hoop verschillende landen te bekijken en zijn alle nieuwe releases in de gaten te houden. Mocht je even klaar zijn met muziek, dan zijn er ook podcasts te luisteren over een hoop verschillende onderwerpen. Verder is er ook discover waarin liedjes worden aanbevolen en zijn concerten in de buurt bij te houden.

  Radio

  De radio functie van Spotify is niet letterlijk een radio, maar zijn verschillende afspeellijsten gebaseerd op genres. Deze afspeellijsten kunnen aangepast worden door de liedjes te verwijderen. Er zijn tal genres waar gebruikers uit kunnen kiezen.

  Naast deze genres zijn afspeellijsten ook aan te maken gebaseerd op bepaalde liedjes. In de afspeellijst komen dan liedjes te staan van hetzelfde genre of dezelfde artiest. Er zijn zelfs speciale afspeellijsten van één artiest om nummers van deze persoon of groep te verkennen.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.