Alles wat je moet weten over de sequel op deze zeer geliefde game

Article
donderdag, 18 april 2024 om 18:00
the witcher 4 thumbf1614949341
Al het werk aan Cyberpunk 2077 is klaar, dus kan CD Projekt RED zich flink storten op de nieuwe The Witcher-game. Er zijn al een aantal dingen bekend over het nieuwe deel in de geliefde RPG-reeks. Alles wat we tot nu toe weten over The Witcher 4 zetten we voor jou op een rijtje.
Dat The Witcher 4 eraan zit te komen is een feit. Of de game ook daadwerkelijk die titel draagt niet. Ontwikkelaars houden de laatste tijd steeds meer van het gebruiken van een subtitel in plaats van een nummer. Daarnaast is er nog een andere goede reden waarom de nieuwe game misschien niet The Witcher 4 heet…

Gaat de nieuwe game The Witcher 4 heten?

De originele Witcher-trilogie is namelijk al afgerond. Makers CD Projekt RED hebben dan ook alle reden om het nummer vier weg te laten. Dit gaf Adam Kiciński, CEO van CD Projekt RED, ook al aan in een interview:

“De eerste drie Witcher-games waren per definitie een trilogie, dus we kunnen de volgende game niet simpelweg The Witcher 4 noemen. Dit betekent alleen niet dat de wereld van The Witcher verlaten wordt.”

- Adam Kiciński

Ook elder is al aangegeven dat The Witcher 4 niet daadwerkelijk zo gaat heten. De game is als het waren een schone lei voor CD Projekt RED. Het is dan ook goed mogelijk dat de studio niet alleen besluit om de nummering weg te laten, maar ook de subtitel. Met bijvoorbeeld God of War (2018) is bijvoorbeeld al gebleken dat een vervolg zonder nummer prima kan werken. Het hangt allemaal een beetje af van de richting die CD Projekt RED op wil gaan met het nieuwe hoofdstuk in de reeks.

Een nieuwe held?

Eén ding dat zeker lijkt voor het volgende deel van The Witcher is dat Geralt of Rivia niet de hoofdrol gaat spelen. Zijn avontuur is na de oorspronkelijke trilogie afgerond. Zoveel werd wel duidelijk aan het einde van The Witcher 3 Wild Hunt, ongeacht het einde dat je kreeg, al zouden we natuurlijk wel een tal van features uit het derde deel terug willen zien.
De makers zijn uitgesproken over het feit dat het goed is dat er een einde komt aan het verhaal van een personage. In 2015 werd dit gesteld, maar zelfs in 2013 gaf uitvoerend producent John Mamais al aan dat The Witcher 3 het laatste avontuur van Geralt zou worden. Er werd destijds alleen niet uitgesloten dat de befaamde Witcher een cameo zou maken. Wie wel de hoofdpersoon wordt, is nog niet bekend, al is wel duidelijk dat er een nieuwe Witcher-school in de game zit.

Releasedatum

Wat inmiddels wel uitgesloten kan worden is dat de release van The Witcher 4 spoedig is. In het verleden werd nog wel eens gespeculeerd dat de titel in 2021 kon verschijnen, door een medewerker van CD Projekt RED die aangaf dat er nog een AAA-game gepland stond voor 2021. Maar dat jaar is inmiddels lang en breed voorbij, dus dat gaat hem niet meer worden.
Vraag is wanneer de game dan wel komt. Afgaande op wat CD Projekt RED heeft laten vallen tijdens investeerdersbijeenkomsten, kan de release van The Witcher 4 nog wel flink wat jaren van ons verwijderd zijn. In 2022 werd gezegd dat de game nog zeker drie jaar op zich laat wachten, dus voor 2025 hoeven we hem niet te verwachten. Zelfs dat lijkt momenteel een optimistische schatting.

Nieuwe engine voor een open world game

Voorheen werden games van CD Projekt RED in een eigen engine van de studio gemaakt. Maar dat gaat met The Witcher 4 veranderen: hij wordt namelijk gemaakt in Unreal Engine 5. De grote reden daarvoor is dat het CD Projekt RED veel tijd kost om een eigen engine bij te houden. Door het door Epic Games gemaakte Unreal te gebruiken, blijft er meer tijd over om daadwerkelijk aan het maken van games te besteden.
Unreal Engine 5 is bovendien al berekend op open world games. Dat draagt ook bij aan het gemak van de ontwikkeling. Eerder was het lastig om iets aan te passen in de wereld van een game, omdat het dan op veel andere plekken mis kon gaan. Werken in Unreal Engine 5 moet dat verhelpen.

Features van de nieuwe game

Al te veel over de features van The Witcher 4 weten we nog niet. Wel weten we dat CD Projekt RED ambitie heeft voor deze game. Het is bijvoorbeeld al eens gezegd dat The Witcher 4 net zo baanbrekend moet zijn voor het RPG genre als The Witcher 3 was in 2015. Inmiddels zijn er namelijk zoveel games verschenen die inspiratie halen uit The Witcher 3, dat The Witcher 4 niet meer zo interessant zou zijn als het teveel op de eerdere game leek.
Ook recent heeft de otnwikkelaar weer aangegeven dat het niet The Witcher 3 weer wil maken, maar dan in een nieuw jasje. De game moet voortbouwen op eerdere delen, maar krijgt veel nieuwe mechanics, ook mechanics die nog niet in andere games van CD Projekt RED hebben gezeten.

Een nieuw beginpunt voor The Witcher

The Witcher 3 is tegen de tijd dat The Witcher 4 verschijnt minstens 10 jaar oud en met name de eerdere games zijn nu al op veel vlakken verouderd. Het zou dan ook onhandig zijn als je alllerlei voorkennis van die games moet hebben om in The Witcher 4 te duiken, helemaal omdat de remake van The Witcher 1 pas na de nieuwe game komt. Gelukkig wordt de nieuwe game ook een mogelijk startpunt voor wie die eerdere games niet kent.
Dat is ook nodig: CD Projekt RED durft er niet vanuit te gaan dat de community die is opgebouwd met de eerdere games nog voldoende is om de nieuwe game een succes te laten worden. Nieuwe fans winnen is op dit punt erg belangrijk.