8 PlayStation 5 games die je net zo goed op PS4 kunt spelen

  De PlayStation 5 is na lang wachten al even uit, maar nog lang niet iedereen heeft de console weten te bemachtigen. Hier en daar verschijnen games die er tien keer beter op de nieuwe console uitzien, maar voor andere games geldt dat je deze net zo goed op de PS4 kunt spelen. Dit zijn 8 PlayStation 5 games die je net zo goed op de PS4 kunt spelen.

  Bugsnax

  De eerste game in deze lijst is een van de games die uitkwam met de PlayStation 5. Bugsnax is een releasegame van de nieuwe console van Sony en werd zelfs tot en met 4 januari gratis aangeboden voor PlayStation Plus leden. De game laat je een eiland ontdekken dat vol zit met vreemde wezens. Het eiland Snaktooth is namelijk vergeven met Bugsnax, wezens die half insect zijn en half snack. Als je aankomt op het eiland is je gastvrouw verdwenen en daarmee begint jouw zoektocht annex ontdekkingsreis over het eiland. Onderweg kun je ruim 100 soorten Bugsnax vangen, gadgets vrijspelen en aanwijzingen over je verdwenen gastvrouw vinden.

  De game is niet alleen op PlayStation 5 verschenen, maar kwam ook uit op de PS4. Hoewel de PS5 versie wat voordelen kent, zoals kortere laadtijden en iets betere graphics, zijn de verschillen in de gameversies verder niet bijzonder groot. Daarom is dit een game die je net zo goed op de PlayStation 4 kunt spelen als je nog geen PS5 hebt. Als je een PS5 hebt en Bugsnax toevallig gratis in je winkelwagen gegooid hebt de afgelopen maanden, dan is de PS5-versie natuurlijk aanlokkelijker, maar voor de voordelen van de nieuwe console hoef je het niet te doen.

  Puyo Puyo Tetris 2

  Als je van een puzzel op zijn tijd houdt, dan ken je ongetwijfeld Tetris wel. De game is nog niet zo lang geleden voor de tweede keer gekruisd met Puyo Puyo in het tweede deel van Puyo Puyo Tetris. Het puzzelplezier in Puyo Puyo Tetris 2 is dit keer nog completer met een mix van het bekende blokjesspel en de puzzelgame met de gelei-achtige wezens. Er is een verhaalmodus aanwezig en allerlei multiplayermodi waarin je het zowel online als offline tegen elkaar kunt opnemen.

  De grafische stijl van de game is alleen compleet handgetekend op wat kleine elementen na. Daardoor biedt de PS5-versie van de game op dit vlak geen enkele voordeel. Qua laadtijd is de game op de PlayStation 4 geen titel die je tussendoor een kopje koffie laat zetten en een hoge framerate is voor Puyo Puyo Tetris 2 ook al niet nodig. Dat gezegd hebbende, kun je deze game dus net zo goed op de PS4 spelen.

  Tennis World Tour 2

  Een game van een heel ander kaliber is Tennis World Tour 2. Deze game verscheen even geleden voor de Xbox One en PS4, maar is ook op de Xbox Series X/S en de PS5 speelbaar. Met onder andere een grafische boost ziet op de nieuwe platformen alles er net even wat gelikter uit, maar eerlijkheidshalve is het verschil minimaal. Je ziet net wat meer details, maar qua framerate of belichting gebeurt er in de game niks bijzonders op de nieuwe generatie consoles. Het tennissen werkt net zo soepel op de huidige generatie consoles, waarmee eigenlijk alles over deze game al gezegd is. Je kan Tennis World Tour 2 dus net zo goed op de PS4 spelen.

  Overcooked! / Overcooked! 2

  Ovrcooked is een game die niet specifiek gebruik maakt van de kracht van de PlayStation 4. De game leunt vooral op een hele berg aan hilariteit en multiplayerplezier en daarvoor zijn geen hele hoge framerate of ray tracing nodig. Op elk platform waarop je de game speelt, is hij leuk en dat is inclusief de PS5 en Xbox Series X/S. Maar om het leuk te hebben in de Overcooked! games kun je ook asan de slag met de PS4 versie van beide titels.

  Team 17 heeft wel een All You Can Eat-editie uitgebracht op de PS5, waar zowel Overcooked! als Overcooked! 2 in zitten. Deze versie is als het ware de definitieve versie van beide games met een paar leuke extra's die je voor 49,99 euro (nu voor 37,49 euro in de PS Store) kunt kopen. Als je alleen bedenkt dat intussen Overcooked! en deel 2 voor 34,99 euro (nu voor 17,49 euro in de PS Store), dan is die tien euro snel bespaard!

  Planet Coaster Console Edition

  Als je graag met pretparken in de weer bent, dan is Planet Coaster dé game voor jou. De game laat je de gekste achtbanen bouwen en ze in het pretpark van je dromen zetten. Hoe de bezoekers reageren op jouw pretpark heb je daarbij zelf in de hand, want in een oogwenk heb je alles in je park omgegooid. De game is immens uitgebreid en laat je de gekste creaties maken op PC, PS4, Xbox One, Series XS, en PS5.

  Alleen om de pretparkdirecteur uit te hangen hoef je niet per se een gloednieuwe console in huis te hebben. De game draait namelijk net zo lekker op de PlayStation 4 als op de PlayStation 5. Nu biedt de PlayStation 5 wel het voordeel dat de laadtijden wat korter zijn, wat vooral fijn is als je een groot park hebt dat geladen moet worden of even tussendoor wat wil veranderen, maar verder is er niet veel vernieuwing te vinden op het nieuwe platform.

  FIFA 21

  Een franchise waar fans vaak zo snel mogelijk mee aan de slag willen is FIFA. De laatste telg uit de franchise is alleen over twee generaties uitgekomen, waarmee de vraag ontstaat of je de game nou wel of niet meteen moet aanschaffen. Gelukkig krijgen bezitters van de PS4-versie een gratis upgrade naar de PS5-versie van de game, maar of je nou meteen een PS5 moet gaan kopen voor deze game is nog maar de vraag.

  Het verschil tussen FIFA 21 op de PS4 en PS5 is namelijk voornamelijk grafisch terug te zien. Hiermee doelen we op ray tracing, waardoor stadionverlichting wat natuurlijker oogt, en een grafische boost waardoor net even dat extra detail naar voren komt in de kleding en uitdrukkingen van de spelers. Al met al zijn het geen enorme verschillen die de game op de PS4 minder tof maken dan op de PS5. Het gaat tenslotte om het voetbal dat je ofwel tegen de computer of tegen je vrienden speelt, en dat element is op beide platformen ijzersterk uitgewerkt!

  Sackboy: A Big Adventure

  Een game die wel een grote boost heeft gekregen op de PlayStation 5 is Sackboy: A Big Adventure. De game oogt werkelijk verrukkelijk op Sony's nieuwe console en het avontuur van Sackboy is werkelijk om van te smullen, zeker als je de game samen speelt. De game loopt alleen op zowel de PlayStation 4 als de PlayStation 5 als een zonnetje. En hoewel Sackboy: A Big Adventure zo nu en dan gebruik maakt van de DualSense features is dat gedeelte minimaal.

  Daarom maakt het niet heel veel verschil of je de game nou op de PS4 of de PS5 in huis haalt. Hoe dan ook haal je namelijk een geweldige game in huis!

  Yakuza Like a Dragon

  Hoewel Yakuza Like a Dragon nog niet officieel verschenen is voor de PlayStation 5, is de game wel al te spelen op de Xbox One en Xbox Series X/S. Op basis van die informatie kunnen we al met enige zekerheid melden dat het verschil tussen de PlayStation 4 en PlayStation 5 versie (in ieder geval tot de gratis update voor de nieuwe consoles er is) niet heel groot zal zijn. Yakuza Like a Dragon zal een wat verbeterde resolutie hebben op de PS5 en daarbij wat kortere laadtijden en een wat stabielere framerate kennen.

  Gezien het vechten in de game, in tegenstelling tot de andere Yakuza games, niet live gebeurt maar turn based is, gooit een frame meer of minder geen roet in het eten. Daarnaast ziet de game van zichzelf er al ontzettend tof uit, wat de spelervaring ook op de PS4 geweldig maakt. Je kunt dus net zo goed alvast beginnen met de game op de PS4, en later gratis upgraden naar de PS5-versie van Yakuza Like a Dragon.

  Bugsnax

  Verkijgbaar vanaf 12 november 2020

  Meer over deze game
  Loading...
  x

  © 2005 - 2021 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.