Super Mario Maker review - Verplichte kost voor bouwers en spelers

  Wat blokjes, paddenstoelen en een flinke dosis Goomba’s: op het eerste gezicht ziet een 2D Mario-level er niet erg complex uit. Na de nodige uurtjes Super Mario Maker, weten we wel beter, maar met deze game is het toegankelijker dan ooit. In deze Super Mario Maker review lees je waarom deze game niet op je Wii U mag ontbreken.

  Super Mario Maker geeft jou de touwtjes in handen om een Mario-level van het eerste tot het laatste blokje te bouwen, maar stapt hierbij niet in de val die andere games met level creators maken. In tegenstelling tot een game als LittleBigPlanet weet Mario Maker het namelijk wel op een toegankelijke manier uit te leggen. Geen lappen tekst die alle mogelijkheden tegelijk over je uitstorten dus, maar een game die je spelenderwijs de fijne kneepjes van het vak leert.

  Super Mario Maker review

  Een tutorial van meerdere dagen

  Als je Super Mario Maker namelijk voor het eerst opstart, begin je automatisch met een uitgebreide tutorial, die meerdere dagen in beslag neemt. Zo leer je iedere dag een paar nieuwe dingen, en kijk je nooit uren achter elkaar tegen tutorialberichten aan.

  Terwijl je een level in elkaar zet, stelt de game je stap voor stap nieuwe functies voor, en geeft je hierbij steeds wat meer mogelijkheden. Een uitgebreide, toegankelijke in-game handleiding is bovendien altijd bij de hand, die het antwoord op al je vragen bevat.

  Omdat deze tutorial meerdere dagen in beslag neemt, is hij enerzijds enorm toegankelijk, maar anderzijds zorgt dit ervoor dat je niet alle mogelijkheden van Super Mario Maker tot je beschikking staan als je de game op dag één opstart.

  Grote kans dat je al deze opties toch niet direct zou gebruiken, maar voor mensen die al weken hun droomlevels in gedachten hebben, kan het een tegenvaller zijn dat je verschillende opties eerst moet ontgrendelen voordat je ermee aan de slag kunt.

  Super Mario Maker review

  Strooien met Goomba’s en vraagtekenblokken

  Terwijl jij met Goomba’s, vraagtekenblokken en groene pijpen strooit, leer je vanzelf hoe een Mario level in elkaar zit. Op ieder moment kun je jouw creatie zelf testen, wat bijvoorbeeld van pas komt als je wilt checken of je die ene sprong net wel of net niet kunt halen. Met de stylus en de Gamepad teken je er snel een paar blokjes bij, waarna je weer verder kunt met het uitbouwen van jouw Mario-fantasie.

  Naast de indeling kun je levels ook van een ander uiterlijk voorzien dankzij verschillende achtergronden, maar ook door volledig van Mario-game te wisselen. Past het HD uiterlijk van New Super Mario Bros toch niet zo goed bij jouw level? Dan verander je het geheel met een druk op de knop in de pixelgraphics van Super Mario World of Super Mario Bros 3.

  Dit alles werkt razendsnel, wat je aanmoedigt om flink te experimenteren met de stijl die het beste bij jouw level past. Precies zoals het zou moeten dus.

  Super Mario Maker review

  Tijd om te spelen

  Naast de grote knop met ‘Create’ prijkt er nog een andere modus op het scherm als je Super Mario Maker opstart: Play. Zoals de term al doet vermoeden, brengt dit je naar het onderdeel van de game waar je de levels die door anderen zijn gemaakt kan spelen, via een overzichtelijke interface met felle kleuren die alleen Nintendo zo kan maken.

  Zo is er een onderscheid tussen de levels die Nintendo maakte, en de creaties van andere spelers, en zijn er verschillende filters die ervoor zorgen dat je gemakkelijk door de enorme lading aan content heen navigeert. Zet bijvoorbeeld de populairste levels bovenaan van afgelopen week, of bekijk wat de meest gedownloade levels ooit zijn.

  Daarnaast is er een verslavende modus aanwezig waarin je een bepaald aantal levens krijgt om een serie aan levels uit te spelen, waarbij de moeilijkheidsgraad steeds iets hoger komt te liggen. Leuk voor Mario-veteranen, maar ook een bron van inspiratie omdat al deze levels ook met de level editor van Mario Maker gemaakt zijn.

  Super Mario Maker review

  Spelen in een paar seconden

  Wat het spelen van andermans levels zo verslavend maakt, is dat het maar een paar seconden duurt om ermee te beginnen. Geen lange laadschermen dus, maar vrijwel direct beginnen met spelen als je een level aangetikt hebt dat je wel bevalt. Terwijl je als Mario (of andere Nintendo-personages) door het level van een ander rent en springt, ziet de game eruit zoals een klassieke 2D-mario, al zijn er wel wat vermakelijke extra’s toegevoegd.

  Als je namelijk het loodje legt, verschijnen er direct rode kruisjes op het scherm die laten zien waar andere spelers ook een leven verloren. Hierdoor stapelen de kruisjes zich bij een lastige sprong razendsnel op, maar verschijnen ze ook op plekken waar je ze misschien niet had verwacht.

  Super Mario Maker review

  Oneindig veel Mario-levels

  Na afloop van een level krijg je de mogelijkheid om een beoordeling te geven, en kun je een korte reactie achterlaten. Om ervoor te zorgen dat je vervolgens nooit meer stopt met spelen, stelt Super Mario Maker automatisch levels voor die aansluiten op degene die je zojuist gespeeld hebt, net zoals YouTube doet met voorgestelde video’s.

  Het is ons dan ook al regelmatig overkomen dat we ‘even een leveltje’ wilden spelen, om vervolgens tien verschillende levels van begin tot eind uit te spelen. Er is simpelweg (nu al) zoveel vermakelijke en originele content, dat we niet kunnen wachten totdat de hele wereld aan de slag kan met Mario Maker.

  Zo zijn er muzikale levels waarmee je een deuntje speelt door over de blokken te lopen, hebben we gebowld met een Koopa-schild, namen we plaats in een levensgevaarlijke achtbaan en speelden we zelfs levels die rechtstreeks uit Super Metroid en Donkey Kong hadden kunnen komen.

  De vraag is natuurlijk of Super Mario Maker nog steeds zo doeltreffend levels voorstelt als de hele wereld ermee aan de slag gaat, maar vooralsnog zijn de levels die bovenaan de hitlijsten staan ook de creaties waar je de meeste lol aan beleeft.

  Super Mario Maker review

  Enorm veel te doen

  Of je Super Mario Maker nu speelt om de ultieme Mario-stage te maken, of gewoon een bodemloze put aan Super Mario-levels wilt: Mario Maker heeft het allebei in huis. De Gamepad van de Wii U voegt daadwerkelijk iets toe aan de game, de interface is overzichtelijk en de algehele presentatie van Mario Maker is fantastisch. Ook het online aspect staat als een huis, zodat je binnen een paar tellen een level van iemand anders zit te spelen.

  Verplichte kost voor spelers en makers

  Of je Super Mario Maker nu in huis haalt om het Mario level van je dromen in elkaar te knutselen, of om te zien met wat voor gekke creaties de rest van de wereld op de proppen komt; dit is ongetwijfeld een van de beste games die de Wii U in lange tijd gezien heeft, al was het maar omdat je hierdoor een oneindige voorraad aan Mario-levels hebt.

  9

  De plus- en minpunten

  • Toegankelijke, uitnodigende tutorial
  • Levels maken is kinderlijk simpel met de Gamepad
  • Online aspect staat als een huis
  • Grote hoeveelheid content van Nintendo zelf
  • Op dag 1 kun je niet alle mogelijkheden benutten

  Super Mario Maker

  Verkijgbaar vanaf 11 september 2015

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.