Wanneer kunnen we 5G in Nederland verwachten (en wat is het nou precies)?

  De wereld rondom mobiele data staat nooit stil. Het is een snelweg waarop men met nog sneller rijdt dan Max Verstappen tijdens een F1-race. Toch is de vraag wanneer we 5G in Nederland kunnen verwachten nog steeds van toepassing en dus is het zaak dat we die vraag gaan beantwoorden!

  Misschien vraag je je wel af wat 5G nou eigenlijk precies is. Het is de vele snellere opvolger van het 4G datanetwerk dat je op je smartphone hebt en nog veel meer. Zo kan het ook worden ingezet voor slimme straatverlichting, verkeerslichten en bewakingscamera’s, maar ook kun je 5G inzetten voor zelfrijdende auto’s, drone-taxi’s, augmented reality (AR) en virtual reality (VR). Kortom, er zijn ontzettend veel manier waarop we 5G in Nederland kunnen toepassen, maar wanneer kunnen we de vernieuwende technologie nou daadwerkelijk ons kikkerlandje gebruiken?

  Wanneer komt 5G naar Nederland?

  Over de releasedatum van 5G in Nederland is nog veel onzekerheid. In Nederland worden de rechten van frequenties die nodig zijn voor 5G op het moment nog beheerd door de Nederlandse overheid. De eerste veilingen daarvan vinden uiterlijk volgend jaar plaats. Zodra deze hebben plaatsgevonden kunnen telecombedrijven aan de slag met 5G in Nederland.

  Een van de bedrijven die heeft aangegeven hiermee aan de slag te willen is T-Mobile. Het telecombedrijf is op dit moment het enige bedrijf dat concrete plannen heeft aangekondigd. T-Mobile wil eind 2020 een netwerk hebben dat het hele land dekt, waarbij wel gesteld moet worden dat het verschil van dat 5G-netwerk nog niet onwijs groot zal zijn in vergelijking met het 4G-netwerk dat de provider nu aanbiedt.

  Wat doen providers op het moment?

  Duidelijk is wel dat veel providers nog afwachten en de kat nog even uit de spreekwoordelijke 5G-boom kijken. Zo heeft KPN alleen nog maar woorden losgelaten over haar 5G-plannen en de verschillende tests die ze naar de verbinding doen en zegt Vodafone uit te kijken naar de veilingen terwijl ze hier en daar al kleine 5G-netwerken opzetten via testlicenties. Alles duidt erop dat providers bezig zijn met de voorbereidingen, maar ook nog even afwachten. Er is toch geen andere optie, want de veilingen moeten eerst plaatsvinden als providers überhaupt aan de slag willen met 5G.

  Providers zijn hier en daar dus al flink aan het testen met 5G-verbindingen. KPN deed dat bijvoorbeeld al in 2016 en T-Mobile gaat volgend jaar dus al aan de slag met het aanleggen van een 5G-netwerk. Eind volgend jaar moet T-Mobile helemaal klaar zijn voor de start, maar op sommige plekken is de provider al eerder gereed. Zo staat de eerste mast van T-Mobile al te stralen in Amsterdam en is het tevens de bedoeling dat Den Haag, waar het hoofdkantoor van het bedrijf zit, begin 2020 al klaar is voor 5G.

  Is de eerste 5G direct de snelste?

  Zodra de 5G-verbinding beschikbaar wordt in Nederland haalt deze eigenlijk nog niet het onderste uit de kan als het aankomt op 5G. Dat gebeurt een stuk later pas, omdat de benodigde verbinding in 2020 nog niet gereed is. Op het moment maakt het satellietafluisterstation in Burum namelijk nog gebruik van het 3,5 GHz-band frequentie en laat dat nou net de snelste frequentie zijn die men in gebruik wil nemen voor 5G.

  Waar deze in eerste instantie pas in 2026 onder de hamer zou gaan, wordt dat nu vervroegd naar 2022. Hierdoor wordt 5G over slechts drie jaar nog een stuk sneller en kan er optimaal gebruik worden gemaakt van de verbinding. Tot die tijd zullen telecombedrijven het moeten doen met lagere frequenties waarmee de snelheidswinst minimaal is.

  5G in Nederland is onderweg, maar komt nog niet heel snel

  Al met al bewijst het hele verhaal rondom 5G in Nederland maar weer eens dat geduld een schone zaak is. Vanaf 2022 kunnen we in Nederland pas veel verandering merken door 5G. Tot die tijd is het er vanaf eind 2020 als het goed is wel, maar is de sprong vooruit eerder een klein hupje te noemen. Gelukkig is de smartphone-wereld al wel voorbereid op 5G, want de eerste toestellen vliegen ons al om de oren!

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.