Windows 10 bugs die behoorlijk irritant zijn

Article
vrijdag, 31 juli 2015 om 12:11
xgn google image
Microsoft heeft Windows 10 afgelopen week uitgerold en mensen stappen massaal over. Natuurlijk hoort bij de release van iets nieuws het nodige aan bugs. Wij zetten 5 Windows 10 bugs voor je op een rij die behoorlijk kunnen irriteren.
Dat er bij een nieuwe release van een besturingssysteem altijd wel kinderziektes of kleine foutjes ontdekt worden is geen verrassing. Ook bij Windows 10, die net uitgerold is door Microsoft en al ruim 14 miljoen keer is gedownload, komen deze week de nodige dingen aan het licht. In deze special hebben we 5 Windows 10 bugs voor je geselecteerd die wel behoorlijk vervelend kunnen zijn.

5. Missende apps

In de vorige Windows versies, Windows 8.0 en 8.1, zat een overzicht met apps. Nu hebben veel mensen hier natuurlijk mee gewerkt en zij zouden de apps graag terugzien in het startmenu van Windows 10. Alleen levert dat bij sommige gebruikers een probleem op, welke in deze lijst op de vijfde plaats binnenkomt.
Er zit namelijk een bug in Windows 10 waarbij de apps in het startmenu compleet verdwijnen als het er te veel zijn. We hebben het hier over de ‘all apps’ lijst, waarin je dus de tegels te zien krijgt van de apps die je hebt. Gelukkig is dit probleem alleen van toepassing bij mensen die wel heel veel apps in de lijst hebben staan.
De bug duikt pas op als er 512 of meer apps weergegeven moeten worden in de 'all apps' lijst. Er zal dan sprake zijn van missende apps of zelfs het vastlopen van de complete app lijst. Als je eenmaal last van deze bug hebt, kun je er ook niet meer omheen. Gebruikers melden dat ook het de-installeren van apps naar een ‘acceptabel’ aantal niet meer helpt.

4. Niemand weet wat er gebeurde

Windows heeft in de laatste versies altijd netjes aangegeven bij een foutmelding wat er gebeurd is. Daarbij zochten deze versies zelfs automatisch naar een oplossing voor het probleem. Bijvoorbeeld als Internet Explorer vastliep gaf Windows dit netjes aan.
Windows 10 lijkt helaas in sommige gevallen geen idee te hebben wat er gebeurd is. Gebruikers melden massaal dat Windows aangeeft dat er iets gebeurd is, met als specificatie van het probleem, jawel, dat er iets gebeurd is.
Het probleem lijkt vooral voor te komen tijdens het downloaden en installeren van Windows 10 zelf, maar ook huidige gebruikers melden in geringe mate dat er ‘iets is gebeurd’.

3. Geheugenproblemen

Het probleem dat in deze lijst van Windows 10 bugs op de derde plek binnenkomt is een hele vervelende. En dan vooral voor mensen die bijvoorbeeld met veel tabs werken of veel met fotobewerking bezig zijn. Kortom, de bug komt voor bij mensen waarbij het geheugen veel belast wordt.
Er zijn verschillende meldingen dat Windows 10 niet echt oplet hoeveel geheugen er inzetbaar is. Het resultaat is een serie vastlopers als je met veel tabbladen werkt of als je media aan het bewerken bent. De oorzaak hiervan is dat er te veel geheugen in beslag genomen wordt en dan loopt de hele tent vast totdat er weer wat geheugen beschikbaar is.
Dit is natuurlijk behoorlijk frustrerend, gezien er bij deze mensen vaak professioneel gebruik gemaakt wordt van een computer en niet privé. Dan is er vaak tijdsdruk en zijn de inkomsten deels afhankelijk van een goedwerkend systeem.

2. En…je batterij is leeg

Een andere bug in Windows 10 die veelvuldig gemeld wordt is dat de batterij bijzonder snel leeggezogen wordt. Alsof er bij sommige apps een energie-zuigende vampier aan je batterij hangt.
Zo zou Cortana (niet Cortana uit Halo, maar de spraakassistent natuurlijk) ervoor zorgen dat de accu van je tablet of laptop een tandje sneller gaat leeglopen. Het voornaamste probleem lijkt bij veel gebruikers echter te ontstaan wanneer er nog maar 10 procent over is.
Op dat moment zou het apparaat in een spaarstand terecht moeten komen, maar niets schijnt minder waar te zijn. De accu druppelt nog steeds gestaag leeg en de enige manier om er momenteel een beetje de rem op te zetten is als je via de instellingen op zoek gaat naar de Power Saver instelling. En die is begraven onder een aantal andere menu’s.

1. Wat wil je nou met die media doen?

Een hele irritante bug die sommige gebruikers hebben, staat op nummer 1 in deze lijst, hoewel deze niet heel vaak gemeld wordt op internet. Bij iedere recente Windows versie was het zo dat een USB-stick, externe harde schijf, DVD of Blu-Ray automatisch gestart werd door de autoplay functie van het besturingssysteem.
Windows 10 heeft dat ook, maar is wel zo netjes om eerst even te vragen wat je met dergelijke media wil doen. Alleen komt dan de vervelende bug naar voren. Zodra je op de melding klikt of tikt schijnt deze te verdwijnen. En dat zonder dat je hebt aangegeven wat er nou moet gebeuren.
Het resultaat is dat Windows 10 iedere keer weer vraagt wat er nou moet gebeuren, maar zonder je daadwerkelijk die keuze te geven. En daarbij start er natuurlijk niks automatisch, behalve dan je interne kookplaatje die langzaam je bloed laat koken.
Naast deze bugs zijn ook mensen die melden dat sommige dingen in Google Chrome of Gmail niet goed werken en dat Microsoft’s nieuwe browser Edge last heeft van vertraging tijdens het typen. Ook zijn er meldingen van schermen die niet goed gekalibreerd kunnen worden en nog wat andere visuele problemen.
Windows 10 is echter net pas uit en er zullen vast nog wat meer kinderziektes voorbij komen, die Microsoft nog even de kop in moet drukken. Toch werd het besturingssysteem vol lof ontvangen, ondanks dat er enkele dingen uit onze lijst van fails uit Windows 8 in terugkeren.

Populair Nieuws

Laatste Reacties