Windows 10 installatie tips- wat je moet weten voor, tijdens en na de installatie

Article
donderdag, 30 juli 2015 om 13:15
xgn google image
Nu Windows 10 eindelijk gratis te downloaden is voor gebruikers, is het verleidelijk om meteen op de ‘Ok, doorgaan' knop te klikken. Toch is het verstandig om eerst even een grondige checklist langs te gaan, voordat je spijt hebt van de installatie. Lees in ieder geval deze tien Windows 10 installatie tip voordat je upgrade.

10. Controleer de systeemeisen goed

PC’s zijn complexe machines en niet iedereen kan even gemakkelijk upgraden naar Windows 10. De eerste stap is daarom om altijd de systeemeisen van een nieuw besturingssysteem te controleren.
Dit zijn de minimale eisen voor Windows 10; ze zijn gelukkig niet heel hoog:
  • Processor: 1 gigahertz (GHz) of sneller of SoC
  • RAM: 1 gigabyte (GB) voor 32-bits of 2 GB voor 64-bits
  • Schijfruimte: 16 GB voor 32-bits OS of 20 GB voor 64-bits OS
  • Grafische kaart: DirectX 9 of nieuwer met WDDM 1.0-stuurprogramma
  • Beeldscherm: 800x600
Hoewel de minimumeisen niet heel hoog zijn, is het toch aan te raden om bij specifieke hardware te controleren of er ondersteuning voor is. Zeker als het gaat om verouderde hardware (zoals een stoffige webcam of scanner). Voor meer specifieke informatie over de systeemeisen kun je terecht op de officiële site.

9. Wat verdwijnt er na de Windows 10 installatie?

Natuurlijk blijven je persoonlijke bestanden en gegevens bestaan na de Windows 10 installatie. Toch zijn er een paar apps die zullen worden verwijderd. Het is wel zo handig om even te weten welke dit precies zijn, voordat je de upgrade uitvoert.
De volgende apps werken niet meer onder Windows 10 en zullen worden verwijderd:
  • Windows 7 Desktop gadgets
  • Windows Media Centre
  • Hartenjagen, mijnenveger en solitaire (die moet je vanaf nu downloaden in de Windows Store)
  • DVD’s afspelen
Die laatste optie was al niet meer mogelijk voor Windows 8-gebruikers. Op dit moment kunnen alleen DVD’s worden afgespeeld door software van derde partijen.
In Windows 8 was het nog mogelijk om via Windows Media Centre DVD’s af te spelen. Aangezien Windows Media Centre ook verdwijnt met de Windows 10 installatie, zal Microsoft met een andere oplossing komen. Of dit een gratis oplossing zal zijn is nog onduidelijk.

8. Ruim de harde schijf op

Niks is zo fijn als een opgeruimde harde schijf, die snel doet wat je wil. De Windows 10 installatie kan een mooi excuus zijn om eindelijk eens een grondige schoonmaak door te voeren.
Hiervoor kun je natuurlijk allerlei externe programma’s gebruiken, maar Windows 10 heeft hier zelf ook ingebouwde functies voor (deze kun je dan wel pas uitvoeren na de Windows 10 installatie).
In ieder geval is het belangrijk om voor de installatie voldoende schijfruimte beschikbaar te stellen (aangeraden is zo’n 20 GB, voor snel opstarten en ruimte voor tijdelijke bestanden). Het kan ook geen kwaad om de schijf eens te defragmenteren voordat je de Windows 10 installatie start.
Ook is het mogelijk om in het configuratiescherm overbodige of weinig gebruikte software te verwijderen; ook dat is aan te raden voordat je de Windows 10 installatie start.

7. Creëer een back-up

Je hoopt natuurlijk dat alles goed gaat, maar mocht de Windows 10 installatie toch fout zijn gegaan, dan is het mooi als je terug kan keren naar het vertrouwde Windows 8.1 of 7.
Hiervoor kun je simpelweg de ingebouwde backup-routine van Windows gebruiken die heel het besturingssysteem, inclusief je persoonlijke bestanden, naar een externe harde schijf kan schrijven.
Er zijn uiteraard ook andere manieren om je persoonlijke bestanden op te slaan, zo zijn er verschillende clouddiensten die vergelijkbare back-ups kunnen maken.
Belangrijk om te weten: Bij de upgrade naar Windows 10 wordt er automatisch een back-up gemaakt. Je kunt in Windows 10 tot één maand na de installatie nog terugkeren naar Windows 8.1, mocht je dit willen. Verderop in dit artikel lees je hoe je dit doet. Het kan natuurlijk geen kwaad om zelf een back-up op een externe harde schijf te hebben staan.

6. Maak alvast een OneDrive aan

Microsoft werkt met haar eigen clouddienst, de OneDrive. In Windows 10 zal deze drive natuurlijk een steeds belangrijkere rol vervullen. Het kan dan ook geen kwaad om er alvast een aan te maken voordat je Windows 10 installeert.
Op die manier raak je alvast wat vertrouwd met de OneDrive en al haar functies, en kun je de app al installeren op bijvoorbeeld je smartphone of tablet. Iedere gebruiker krijgt standaard gratis 15 GB in de OneDrive.
Tip: de OneDrive is handig om vast wat persoonlijke bestanden op te zetten die je wilt overhevelen naar Windows 10.

5. Zorg voor een Windows 10 ‘clean install’

Om met een echte schone lei te beginnen is het aan te raden om Windows 10 zo ‘clean’ mogelijk te installeren. Dit zorgt voor de beste game-prestaties en je computer voelt weer als nieuw aan.
Voor een echte ‘clean install’ moet je eerst gewoon upgraden volgens het stappenplan van de Windows 10 installatie. Vervolgens ga je naar start en zoek je op “Windows 10 update settings” (*waarschijnlijk ‘Windows 10 update instellingen’ in het Nederlands).
Door op de zoeksuggestie te klikken kun je in het linker menu ‘recovery’ (*waarschijnlijk ‘systeemherstel’ in het Nederlands) kiezen.
Selecteer vervolgens de keuze ‘Reset this PC’. In het ‘recovery’ menu kun je er ook voor kiezen om eventueel terug te keren naar Windows 8.1, en daarmee de Windows 10 installatie ongedaan maken.

4. Ruim de harde schijf op na installatie

Mocht je geen ‘clean install’ willen doen, maar wel nog grondig je harde schijf opruimen na de Windows 10 installatie, dan biedt Windows daar ook de nodige tools voor.
Klik op Start en type in: “disk cleanup”. Met dit programma kun je allerlei tijdelijke bestanden verwijderen en veel ruimte vrijmaken. Ook is het belangrijk om het systeemregister (dagelijks) op te ruimen.
Tip: Verwijder de automatische Windows 8.1 back-up en krijg tot wel 15 GB terug aan schijfruimte. Als je zeker weet dat je de Windows 10 installatie niet ongedaan gaat maken, kun je ervoor kiezen om de automatische back-up te verwijderen.
Dit doe je door in de ‘disk cleanup’ tool te klikken op ‘Clean up system files’ (*waarschijnlijk ‘Ruim systeembestanden op’ in het Nederlands). Als je in het nieuwe scherm weer de Windows schijf selecteert, kun je ervoor kiezen om de oude Windows-versie te verwijderen.

3. Deel geen updates – bespaar bandbreedte

Eindelijk heeft Microsoft een peer-to-peer dienst ingeschakeld om updates sneller onderling te downloaden. Maar als gamer kan dit gruwelijk in je nadeel werken: net als je online Call of Duty aan het spelen bent steelt iemand je bandbreedte weg voor de laatste update.
Dat wil je natuurlijk niet hebben. Om dit uit te schakelen klik je op de startknop, en zoek je op “windows update settings’ (*Waarschijnlijk ‘Windows Update instellingen’ in de Nederlandse versie).
Klik op de Windows Update Settings knop en kies vervolgens ‘advanced options’ (*waarschijnlijk 'Geavanceerde opties' in het Nederlands). Je kan op ‘Choose how updates are installed’ klikken (*Waarschijnlijk “Kies hoe updates geïnstalleerd worden”), waarna je kan aangeven of je updates wil delen met andere Windows gebruikers. Voor gamers is het aan te raden deze optie standaard uit te zetten.

2. Plan de Windows 10 reboots in

In de eerdere versies van Windows was je verplicht de computer opnieuw op te starten binnen zoveel tijd na een grote update. Dat is er nog steeds wel, maar nu kun je eindelijk zelf precies aangeven wanneer dit moet gebeuren.
Om dit te doen ga je naar Start en zoek je op Windows Update Settings (*waarschijnlijk Windows Update Instellingen in het Nederlands). Klik op de Windows Update Settings en klik in het linker tabblad op: ‘Windows Update’.
Vervolgens verschijnt er een optie om de reboot precies in te plannen op jouw gewenste tijdstip. Je hoeft dan niet meer bang te zijn voor een notificatie die je vertelt dat je binnen 15 minuten opnieuw op moet starten...

1. Een paar handige sneltoetsen

Windows 10 introduceert meerdere virtuele bureaubladen. Zodra je Windows 10 hebt geïnstalleerd raden we je aan om hiermee aan de slag te gaan. Dit houdt in dat je meerdere bureaubladen kunt gebruiken om alles overzichtelijk te houden. Om snel te switchen tussen de verschillende virtuele desktops, hebben wij wat sneltoetsen voor je:

Virtuele bureaubladen efficiënt gebruiken

Om je beter wegwijs te maken tussen al je applicaties bevat Windows 10 de mogelijkheid om oneindig veel virtuele bureaubladen te maken. Hierdoor kan je je applicaties mooi sorteren per bureaublad en hier gemakkelijk tussen wisselen. Uiteraard komt Windows 10 ook met sneltoetsen voor deze nieuwe feature.
  • Om een nieuwe aan te maken druk je op: Windows-toets, Ctrl en D
  • Om al je openstaande bureaubladen te bekijken gebruikt je: Windows-toets en Tab
  • Om er een te sluiten druk je op: Windows-toets, Ctrl en F4
Je kunt ook de pijltoetsen gebruiken om snel te switchen:
  • Volgende desktop: Windows-toets, Ctrl en pijltje naar rechts
  • Vorige desktop: Windows-toets, Ctrl en pijltje naar links

Vensters efficient gebruiken

Tot slot nog wat handige tips om het scherm efficiënt in te delen:
  • Venster aan de rechterkant maximaliseren: Windows-toets en pijltje naar rechts
  • Venster aan de linkerkant maximaliseren: Windows-toets en pijltje naar links
Hoe bereid jij je voor op de WIndows 10 installatie? Of heb je hem inmiddels al geïnstalleerd? Laat het ons weten!