5 The Long Dark tips om zolang mogelijk te overleven

  In onze preview van deze survivalgame behandelen we kort een paar tips voor beginners om te overleven. In deze special zetten we de beste The Long Dark tips voor overlevers op een rijtje om de ervaring minder snel te doen eindigen als lunch van een beer.

  5. Neem alleen wat je nodig hebt

  De rugzak van je personage is bijzonder klein en veel spieren heb je blijkbaar niet. Inclusief kleren mag je maximaal vijftig kilo meesjouwen en dat getal is sneller bereikt dan je in eerste instantie zou denken. Met het gewicht van elke hertenbiefstuk op een volle kilo is zelfs het meenemen van eten een zwaar karwei.

  Vandaar ook de meest basale tip om te overleven: neem alleen mee wat je echt nodig hebt. Je kunt inderdaad je rugzakje volproppen met genoeg hout en vlees om een week te overleven, als er opeens een wolf achter je aan komt blijkt niet kunnen rennen toch een behoorlijk probleem te zijn.

  Verpakt eten bederft niet als je het niet hebt gevonden (zodra je een kast doorzoekt en het tegenkomt telt het pas als gevonden en begint het te bederven) en gebakken vlees bederft uiterst traag. Het is dus verstandig om geen gigantische voorraad op te bouwen maar alleen mee te nemen wat je echt nodig hebt.

  4. Vind een comfortabele plek en blijf daar

  Een andere tip die niet in dit lijstje mag ontbreken is het goed uitkiezen van je verblijfplek en daar zo lang mogelijk verblijven. Niet alleen zijn de meest basale dingen rondom elke grote locatie in de wildernis te vinden, juist op die plekken zal je ietwat zeldzamere items als een geweer en voldoende brandstof vinden.

  Elke map in The Long Dark kent minstens één locatie waar een geweer te vinden is en meestal is dat ook de grootste locatie binnen dat gebied. Het toe-eigenen van een verlaten boerderij (inclusief een met een hek afgezet stuk land waarop konijnen en elanden spawnen) is hoe dan ook een beter idee dan een klein huisje midden in het bos.

  Ook door het ontbreken van een in-game kaart is het kiezen van een zo groot mogelijke locatie (of in ieder geval een plek die makkelijk terug te vinden is) sowieso een aanrader. Want als het daglicht bijna tot een einde loopt wil je niet ook nog paniekerig opzoek moeten naar waar je huis ook al weer is.

  3. Maak een boog, verzamel pijlen en leer deze te gebruiken

  Hoewel het mogelijk is om een geweer te vinden in The Long Dark zijn ze behoorlijk zeldzaam en zijn kogels schaars. Pijlen daarentegen zijn meerdere keren te gebruiken en zelfs als ze breken kun je gewoon de pijlpunt eraf breken en recycelen. Ook is er ergens op een van de mappen van The Long Dark een forge te vinden waar je pijlpunten kunt maken uit oud ijzer.

  Het probleem is dan ook niet het aantal beschikbare pijlen of de materialen om deze te maken (veren, gerijpt hout en pijlpunten), maar het gebruik van de boog en het jagen op meer dan konijnen. Hoewel pijlen een stuk meer voorkomen, doen ze veel beduidend minder damage bij wilde dieren.

  Het is dan ook een must om de boog fatsoenlijk te leren gebruiken bij de jacht. Weten waar je moet schieten is les 1 (bij rendieren net boven het linker voorbeen, recht in het hart) maar om die plek vervolgens weten te raken zonder het hebben van een crosshair is een behoorlijke uitdaging.

  Gelukkig zijn er her en der locaties met schietschijven te vinden (bijvoorbeeld op de eerder genoemde boerderij) waar je naar hartenlust kunt oefenen totdat je het gebruik van de pijl en boog onder de knie hebt.

  2. Neem altijd alle dierenhuiden en branches mee en laat deze drogen

  Een belangrijk onderdeel van The Long Dark is het maken of vinden van warme, windbestendige kleding. De wildernis van Canada is ijskoud en je zal snel afkoelen in de paar uit daglicht die elke dag kent. Het vinden van goede kleding of het maken van de beste kleren uit dierenhuiden heeft dan ook een hoge prioriteit.

  Het maken van konijnenwollen handschoenen of rendierenleren schoenen of broek is alleen lastiger dan het klinkt. Om een werkbare huid over te houden moeten dierenhuiden (en takken voor pijlen of een boog) een bepaalde tijd rijpen of drogen, tijd die je vervolgens vol moet zien te maken en moet zien te overleven.

  Een groot voordeel hierbij is dat ongeacht waar je op welke locatie dan ook bent, huiden en takken gewoon blijven drogen totdat ze in een werkbare versie veranderen. Je kunt dus naar hartenlust de omgeving verkennen zonder in de buurt te hoeven blijven van je rijpende huiden en takken.

  1. Speel het veilig

  Wie meer dan een paar dagen wil overleven in de Canadese wildernis zal het nemen van risico’s moeten vermijden. De keuze tussen een dag van 12 uur (met 6 uur licht en 6 uur nacht) of de volle 24 uur is wat dat betreft al meteen erg belangrijk. Hoewel de nachten waarin je vrij weinig kan doen langer duren heb je ook veel meer tijd om overdag op onderzoek uit te gaan en locaties te ontdekken.

  Ook omdat je veel meer tijd hebt zal je het een stuk veiliger spelen wat betreft tijd die je besteedt aan het ronddwalen en items zoeken. Hoe korter de dag duurt hoe groter de kans dat je je weg in het donker terug moet vinden en in plaats van je huis een door een beer bezette grot binnenloopt.

  Het langzaamaan opbouwen van je veilige zone en het stukje bij beetje verzamelen van de noodzakelijke items zorgen voor een lange overlevingsperiode, waar veel en onnodig risico nemen die tijd behoorlijk inkort.

  Wie de achievement voor 200 dagen overleven wil halen zal dus zo veilig mogelijk moeten spelen. Ja, die slaapzak gemaakt van berenhuiden houd je een stukje warmer, maar om daarvoor vijf keer het risico te lopen als avondmaal van een boze beer te eindigen is het niet waard. Dan kun je beter een overlevingslocatie uitzoeken die een bed en een kachel heeft.

  The Long Dark

  Verkijgbaar vanaf 1 august 2017

  Meer over deze game

  © 2005 - 2019 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.