5 redenen waarom de Call of Duty WW2 setting raak is

Article
zaterdag, 28 oktober 2017 om 13:02
xgn google image
Volgende week vrijdag komt één van de grootste shooters van het jaar uit. Call of Duty gaat voor het eerst sinds World at War terug naar de Tweede Wereldoorlog. Fans vragen er al langer om en Activision lijkt nu eindelijk toe te geven. Weg met het futuristische tijdperk, vijf redenen waarom de Call of Duty WW2 setting raak schiet!
Hoewel de Tweede Wereldoorlog als setting een tijdlang uitgekauwd leek – het was zelfs waar Call of Duty mee begon – is deze nog steeds populair en zit vol potentie. Series als Medal of Honor en Brothers in Arms pompten jaren geleden de ene na de andere game over de oorlog eruit, nu is het onder andere Dunkirk die de strijd tussen de geallieerden en de asmogendheden uitdiept. Het antwoord op de vraag hoe de shooter van Activision het er vanaf zal brengen laat nog heel even op zich wachten, maar de Call of Duty WW2 setting kan wel eens de perfecte keuze zijn. Waarom lees je hier.

Veel inspiratiebronnen om uit te putten

Voor de Tweede en de Eerste Wereldoorlog was het al een zooitje met de mensheid, die door de eeuwen heen onderling talloze oorlogen uitvocht. Toch is de Tweede Wereldoorlog misschien wel het meest interessant. Dat ligt onder andere aan de informatie en het beeldmateriaal dat erover beschikbaar is. Er is gewoonweg heel veel te vinden voor diegene die zich er beter in wil verdiepen.
Van boeken tot documentaires en van blockbusterfilms tot games, nog altijd zijn de verwijzingen naar de Tweede Wereldoorlog sterk. Sledgehammer Games heeft oneindig veel inspiratiebronnen om uit te putten en kan daardoor beter spelers onderdompelen in deze periode, evengoed door te refereren naar bekende literatuur en films. Wie weet zijn er wel een aantal leuke easter eggs verstopt.
120618

Grootse oorlogsverhalen

De Tweede Wereldoorlog vond plaats van 1939 tot 1945. Als je erover nadenkt is het eigenlijk niet eens heel lang geleden, een beangstigend idee dat pijnlijk aantoont hoe weinig de mens van het verleden leert. Tegelijkertijd is het deze periode waarvan zo enorm veel verhalen de moeite waard zijn om te vertellen.
De Tweede Wereldoorlog was een periode van angst, verdriet, haat en wanhoop, maar ook van hoop, liefde en heldendaden. Het was een hectische, levensbepalende strijd die tot in alle lagen van de bevolking te voelen was. Niet alleen door de mannen aan het front, maar ook door de achterblijvers en de onderdrukten. Overal zat een verhaal in en de Call of Duty WW2 setting zou alleen daarom al een diepgaand singleplayer verhaal moeten hebben.
120619

Wetenschappelijke en technologische vooruitgang

Na de Eerste Wereldoorlog was wel gebleken hoe snel de wetenschappelijke en vooral technologische ontwikkelingen gingen. Ineens waren er vliegdekschepen met gevechtsvliegtuigen en tanks. Deze werden dan ook volop ingezet tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar daar hield het niet op. Ook toen zag de beginfase er heel anders uit dan het einde zo’n zes jaar later, wat een afwisselende game kan opleveren.
Zo hadden de Duitsers de Wunderwaffe, wat neerkwam op zogenaamde superwapens. Toen Hitler aan de verliezende hand leek te zijn, zocht hij zijn heil in het ontwikkelen van wapens zo sterk dat ze Nazi-Duitsland wel de overwinning moesten bezorgen. Ondanks dat het (gelukkig) anders uitpakte, deden onder andere de ballistische V2 raket, de Tiger tank en de eerste straaljager hun intrede. Veel van de ‘wonderwapens’ zagen nooit het daglicht, maar vormden samen toch een fascinerende legende.
120620

Nazi’s als baddies

In Wolfenstein 2 kom je erachter hoe het zou zijn als Nazi’s wel hadden gewonnen, maar kijkend naar de feiten was de ondergang van het nazi-rijk achteraf onvermijdelijk. Dat neemt niet weg dat het een uitermate taaie supermacht was en de geschiedenis voor altijd veranderd heeft. De bekende swastika, propagandamiddelen en Duitse kreten maken de nazi’s onmiskenbaar.
Nog steeds worden ze als het kwaad van de Tweede Wereldoorlog gezien en dus zullen spelers in de Call of Duty WW2 setting waarschijnlijk als Britten of Amerikanen tegenover ze komen te staan. In de multiplayer zul je geen nazisymbolen vinden, maar maak je borst vast nat, want het is nog steeds geallieerden versus as met al zijn chaos.
120621

Eerste Call of Duty WW2 setting in bijna tien jaar

Hoeveel shooters met een moderne setting hebben we de afgelopen jaren wel niet voorbij zien komen? In het geval van Call of Duty gingen spelers zelfs steeds verder de toekomst in met Infinite Warfare als meest recente voorbeeld. Nu gevechten in de ruimte ook niet meer zijn uitgesloten, verlangen spelers eigenlijk steeds meer naar een stapje terug in de tijd.
Call of Duty World at War was de laatste game in de serie die zich afspeelde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarna schoten we al snel op robots en geüpgrade supersoldaten, met uitzondering van de eerste Black Ops. Ironisch genoeg voelt een ouderwets tijdperk voor velen dan juist weer verfrissend aan.