5 redenen waarom console gaming beter is dan het 'PC master race'

  Je hebt vast wel eens gehoord van een ‘PC master race’, met allerlei redenen dat gamen op PC per definitie beter is dan op consoles. Soms is het een grap, soms is het volkomen serieus, maar het is natuurlijk altijd onzin. Hier zijn vijf reden waarom juist console gaming beter is.

  5. Consoles zijn meestal goedkoper

  PCs hoeven niet duur te zijn, maar gaming PCs zijn dat meestal wel. Je hebt al snel te maken met machines van meer dan duizend euro, soms meerdere duizenden als je alle toeters en bellen wil hebben. Het kan soms wat goedkoper als je je PC zelf bouwt, maar het blijft een stuk duurder dan de meeste consoles.

  Consoles worden weliswaar ook duurder, maar tot dusver blijven consoles altijd nog onder de 500 euro steken, tenzij je je PlayStation 5 of Xbox Series X bij een scalper haalt. Nu kun je een PC stukje bij beetje upgraden zodat ze langer meegaan, maar high-end componenten kunnen vaak duurder zijn dan een hele console, zoals de Nvidia GeForce RTX 3080 en 3090. Naast dat de console goedkoper is hoef je ook nog eens maar één keer in de vijf tot zeven jaar een nieuwe aan te schaffen.

  4. Controllers zijn gebruiksvriendelijker dan een toetsenbord en muis

  Tijdens het gamen is het heel hinderlijk om op een verkeerde knop te drukken en een toetsenbord zit helemaal vol met verkeerde knoppen. Daar heb je er een stuk minder van op een controller. Het aantal knoppen is overzichtelijker en je kunt niet per ongeluk je hand verkeerd op de toetsen plaatsen.

  Natuurlijk kun je met een goed gaming keyboard je toetsenbord optimaliseren voor games, maar een goed gaming keyboard is niet goedkoop. Je kunt natuurlijk een controller aansluiten op je PC, maar ook dat is een extra uitgave bovenop de vrij hoge kosten van de PC zelf. Bij een console is tenminste één controller inbegrepen bij de prijs. En als je een extra controller wil, dan is dat ook geen enkel probleem.

  3. Lokaal multiplayer is makkelijker

  Hoeveel muizen en toetsenborden kun je aansluiten op je PC? Waarschijnlijk niet genoeg voor een potje wat dan ook met vier spelers. Als het wel kan, zit je nog steeds met beperkte ruimte om die toetsenborden neer te leggen. Je bent al snel aangewezen op extra computers, online multiplayer of een controller setup voor een game waarvoor je beter een toetsenbord kan gebruiken.

  Dat is allemaal veel makkelijker met consoles. Koppel een extra controller aan de console en hup: je kunt met zeker vier, soms zelfs acht of meer, aan de gang. Het is gemakkelijker dan op PC en je hebt minder hardware nodig. Voor lokaal multiplayer is duidelijk dat console gaming beter is dan PC gaming.

  2. Je hoeft je niet druk te maken om systeemvereisten

  Systeemvereisten zijn veruit het meest frustrerende onderdeel van PC gamen. Je kijkt even niet, en ineens is er één game die van één component meer vraagt dan je hebt. Dat gaat je nooit gebeuren met consoles: als er op staat ‘voor PS4’, dan doet ‘ie het op PS4. Ongeacht of je nu een normale PlayStation 4 hebt of de Pro versie. In dat opzicht is console gaming overtuigend beter dan op PC.

  Dat betekent helaas wel dat consoles langer blijven hangen op hetzelfde krachtniveau. Het duurt daarom langer voordat console games er beduidend beter uit gaan zien. Als dat betekent dat we langer toe kunnen met onze consoles is het geen ramp om grafisch iets in te leveren. En met de grafische kracht van de PlayStation 5 en Xbox Series X, inclusief gloednieuwe technologieën als ray-tracing, kunnen we voorlopig nog heerlijk genieten van alle pracht en praal!

  1. Je games doen het gewoon

  Heb je ooit een game geïnstalleerd die het vervolgens niet deed? Of een computer gehad die voldeed aan alle systeemeisen en toch moeilijk deed bij het gamen? Het bederft je plezier in een nieuwe game behoorlijk als je eerst nog een uur bezig ben om uit te zoeken wat er mis is, gevolgd door een uur proberen om het te verhelpen.

  Bij consoles kan dat niet, en daarom is console gaming beter dan het ‘PC master race’. Als een game slecht loopt op een console is dat de schuld van de uitgever, die het systeem heeft overschat, of gewoon een slecht product levert. Je hoeft in ieder geval nooit zelf op zoek naar één of ander verstopt trucje om de boel toch te laten werken.

  Vind jij console gaming beter dan PC gaming?

  Het is de eeuwige strijd: console versus PC. Aan welke kant sta jij? Wil je de pure kracht van de PC of juist het gemak van de console? Als je console gamer bent, gebruik je dan de PlayStation 4, de Xbox One of de Switch? Misschien speel je gewoon op elk platform dat er is! Laat het weten in de reacties. Als je argumenten voor de andere kant wil zien voor je een kant kiest, dan kun je onze special met redenen waarom PC gaming beter is dan console gaming lezen.

  Dit artikel is op 14 december 2020 bijgewerkt.

  Loading...
  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.