5 redenen om The Spirit of the Samurai in de gaten te houden

Article
dinsdag, 29 augustus 2023 om 11:00
the spirit of the samuraif1693215050
Gamescom 2023 is alweer achter de rug en we hebben daar uiteenlopende games mogen spelen. The Spirit of the Samurai viel op een aantal positieve manieren op. Om deze 5 redenen moet je de game in de gaten houden.

Uitdagende gevechten

The Spirit of the Samurai is misschien niet voor iedereen. Een snelle blik op wat beelden uit de game laat bijvoorbeeld al de nodige groteske gore zien en dat gaat ook nog eens gepaard met pittige gevechten. Maar als je je eten goed binnen kan houden en van een uitdaging houdt, is deze game waarschijnlijk de moeite waard.
In The Spirit of the Samurai moet je namelijk goed op je hoede zijn. Dat geldt voor zowel de vijanden, als voor valstrikken. Zelfs bij normale vijanden loont het om strategisch te werk te gaan en aanvallen blokkeren. Je zult delen van levels geregeld opnieuw moeten proberen tot je de positie en strategieën van vijanden door hebt en ze effectief te lijf kunt gaan.
the spirit of the samurai 2f1693215723

Bijzondere besturing

Wat meteen erg opvalt aan The Spirit of the Samurai is de besturing. Waarschijnlijk ben je gewend om aan te vallen met één van de face buttons van een controller. Maar in deze game houdt je de rechter stick vast in de richting waarin je wil aanvallen. Dat klinkt misschien niet intuïtief, maar dat valt erg mee.
Dat wil niet zeggen dat alle combat helemaal om de stick draait. Om een aanval te blokkeren moet je bijvoorbeeld één van de schouderknoppen ingedrukt houden. De stick komt dan weer wel kijken wanneer je je boog moet richten. Wij hadden de basis van de game redelijk snel door en het voelde ondanks (of juist dankzij?) de ongebruikelijke besturing meteen goed om het gevecht aan te gaan.
the spirit of the samurai 3f1693215777

Maak je eigen combo’s

Hoe je precies vecht kun je trouwens tot in de details veranderen. Wanneer je een nieuw level haalt verdien je namelijk tokens, waarmee je nieuwe moves kunt kopen. Die kun je vervolgens in verschillende aanvalscombo’s opnemen.
Daarin heb je veel vrijheid. Elke move kan op elke plek in elke combo gebruikt worden. Daarbij moet je natuurlijk wel opletten dat de combo bruikbaar blijft. Een combo zal beter werken op de ene vijand dan de andere, dus het loont om te blijven experimenteren en een combo maken van alleen maar de sterkste moves is misschien niet altijd de meest zinvolle optie.
the spirit of the samurai 4f1693215833

Opvallend visuele stijl

Gameplay is natuurlijk leuk, maar het oog wil ook wat. The Spirit of the Samurai heeft wat dat betreft een paar keuzes gemaakt die uitstekend samenwerken voor een unieke en memorabele stijl. De meest opvallende is dat de animatie een stop-motion effect heeft, wat met name bij de monsters zorgt dat de game soms als een filmklassieker oogt.
Daarnaast is ons verteld dat niets in de game 3D is. Zo voelt het soms wel en er is met 3D-modellen gewerkt, maar alles wat daadwerkelijk in de game te zien is, is 2D. Samen met de stop-motion animatie zorgt het voor een atmosfeer die we niet in veel games zien.

Twee games in één

Als je denkt dat alleen samurai-actie je op den duur gaat vervelen, hebben we goed nieuws. Er is nog andere gameplay te halen. Er zijn namelijk ook delen van de game waarin je speelt als een kat.
Die kat is bijzonder schattig, wat zorgt voor een scherp contrast met alle verschikkelijke monsters die je in de kat-secties tegenkomt. Je vraagt je misschien af hoe de kat is opgewassen tegen deze monsters. Dat is hij niet. Wanneer je als de kat speelt, is The Spirit of the Samurai een stealth-game, die net zo uitdagend is als de samurai-secties.