5 redenen om The Gentlemen op Netflix te kijken

Article
maandag, 18 maart 2024 om 15:00
the gentleman 1f1710496806
Sinds vorige week is The Gentlemen op Netflix te bekijken. Dit zijn vijf redenen waarom je de nieuwe misdaadserie niet wil missen op de streamingdienst.

Terug naar de roots

The Gentlemen is van de hand van Guy Ritchie. De Britse regisseur is tegenwoordig een grote naam, die een heel reeks films op zijn naam heeft staan, waaronder de live-action remake van Aladdin en een nieuwe versie van King Arthur met Charlie Hunnam in de hoofdrol.
Ritchie heeft alleen naam gemaakt eind jaren 90 en aan het begin van het millennium met een aantal misdaadfilms. Titels als Snatch en Lock, Stock and Two Smoking Barrels zijn films die nog steeds zeer geliefd zijn bij fans en die bovendien model hebben gestaan voor een nieuw soort misdaadfilm. Ritchie is een grondlegger geweest voor het genre en met The Gentlemen keert hij terug naar zijn roots.
the gentlemen n s1 e5 00 10 10 00f1710496866

Bloeddorstige gekkies

Eén bekend kenmerk van de misdaadfilms van Guy Ritchie is dat zijn protagonisten vaak in een wilde wereld van criminaliteit en misdaad worden gegooid door pech of een grote fout. Dat is ook het geval in The Gentlemen. Edward Horniman (Theo James) is een soldaat en de tweede zoon van een hertog. Maar wanneer zijn vader overlijdt, komt hij erachter dat zijn vader hem heeft aangewezen als de nieuwe hertog. Inclusief alles wat daarbij komt kijken, zoals het landgoed.
Daar is oudste broer Freddy (Daniel Ings) niet blij mee. Niet alleen omdat hij geen titel erft, maar ook omdat hij diep in de schulden zit bij een cocaïnebende uit Liverpool, die wordt geleid door een godvrezende maniak genaamd The Gospel (Pearce Quigley).
En dan blijkt Eddies vader ook nog eens een deal te hebben gesloten met de familie Glass om een wietplantage op te zetten op het landgoed, onder leiding van Susie Glass (Kaya Scodelario). Als Eddie de toekomst van zijn familie wil garanderen en het leven van zijn broer wil redden, moet hij diep in de criminaliteit duiken en oog in oog staan met bloeddorstige gekken.
the gentlemen 2 1f1710496903

Strakke montage

Eén van de dingen die Ritchie aan het genre van misdaadfilms heeft toegevoegd, is een zekere flair. Films als Snatch zitten vol met kleurrijke figuren, maar worden ook op een heel andere manier gepresenteerd met strakke editing, humor en unieke camerahoeken. De camera vastzetten op het gezicht van iemand die net al zijn geld heeft verloren tijdens een illegaal potje poker legt perfect het gevoel van machteloosheid van het personage vast.
Die kenmerkende huisstijl van Ritchie is ook duidelijk te zien in The Gentlemen. Aantekeningen verschijnen tijdens een conversatie in beeld, worden waar nodig aangepast en zitten vol met humor. Het benoemen van bepaalde personages wordt strak gemonteerd met de originele introductie (with a T) en het overleggen van een plan wordt afgewisseld met flash forwards naar de uitvoering.
Deze strakke montage zorgt ervoor dat The Gentlemen nooit traag aanvoelt. Vrijwel de hele serie is één grote sneltreinvaart, waardoor je door de acht afleveringen heen bent gevolgen voordat je het door hebt.
the gentlemen 3 1f1710496943

Een ander perspectief

Het is niet de eerste keer dat Ritchie een project heeft afgeleverd met de naam The Gentlemen. In 2019 verscheen namelijk al een film met dezelfde naam van de regisseur, met Matthew McConaughey, Charlie Hunnam en Hugh Grant in de hoofdrollen.
De Netflix-serie speelt zich af in hetzelfde universum als de film, maar biedt een ander perspectief. In de film heeft McConaughey bijvoorbeeld een wietimperium opgericht, die hij huisvest bij landgoederen van adel in geldnood. In de serie wordt duidelijk wat voor invloed het heeft op die adellijke families.
Ondanks dat ze hetzelfde universum afspelen, is er geen overlap tussen de cast van de film en de serie. Het is misschien een teleurstelling voor fans van de film, maar gelukkig zit de cast van The Gentlemen op Netflix sterk in elkaar.
Theo James heeft meer dan genoeg charme om de charismatische Eddie te spelen en Kaya Scodelario is een uitstekende sidekick voor hun criminele avonturen. Daarnaast zitten er ook een aantal heavy hitters tussen, zoals Giancarlo Esposito, Ray Winstone en Vinnie Jones. Laatstgenoemde speelde ook al iconische rollen in Ritchie’s eerste misdaadfilms en is het niet verleerd op een badass te spelen.
the gentlemen n s1 e3 00 08 09 09f1710496970

Potentie voor meer

Hoewel films als Snatch en Lock, Stock and Two Smoking Barrels erg geliefd zijn bij fans, heeft Ritchie nooit een vervolg gemaakt. Sterker nog, veel verhalen hebben één of meerdere verhaallijnen die open blijven, waar druk over gespeculeerd kan worden.
Door The Gentleman te verpakken als serie in plaats van een twee uur-durende film, heeft Ritchie veel meer tijd om het verhaal te vertellen en andere kanten te belichten. En dat niet alleen, de regisseur heeft ook duidelijk ruimte overgelaten voor een tweede seizoen. We hebben mogelijk niet al het einde van The Gentlemen gezien.