5 redenen om Halloween (2018) te kijken - Slasher op hoog niveau

  Halloween (2018) draait nu in de bioscoop. En wij waren er als één van de eersten bij. De film is een aanrader zoals blijkt uit onze Halloween (2018) recensie. Dit zijn 5 redenen om Halloween (2018) in de bioscoop te zien, het vervolg op de eerste Halloween film die veertig jaar geleden uitkwam.

  Universal Pictures

  1. Opbouwende spanning

  De film weet goed de spanning op te bouwen. Als kijker weet je vaak al waar de moordenaar Myers zich bevindt, maar de toekomstige slachtoffers in de film weten dit natuurlijk niet. Je wilt ze eigenlijk waarschuwen, maar kunt niets doen om ze te redden. Dit is iets wat Halloween (2018) ontzettend spannend maakt.

  Er zijn genoeg schrikmomenten in de film, maar het is de opbouwende spanning die de horrorfilm goed maakt. Je kunt van een jumpscare schrikken voor vijftien seconden, maar met de spanning die wordt opgebouwd houd je dat voor een langere tijd. Halloween (2018) weet je met deze spanning namelijk op het puntje van je stoel te houden tot het einde van de film. Michael Myers (gespeeld door Nick Castle en James Jude Courtney) is daar het perfecte personage voor, omdat zijn ongeïnteresseerde houding ontzettend intimiderend is.

  Universal Pictures International

  2. Powervrouwen

  Jamie Lee Curtis speelt Laurie Strode in de originele film én in Halloween (2018). Er zit veertig jaar tussen de twee films, zowel in het echte leven als in de tijdlijn van de films. Hoewel Jamie Lee Curtis voor de eerste film een “scream queen” award ontving, is dit niet hoe je haar zou herkennen in de nieuwe sequel. Hier speelt zij namelijk een wat obsessieve, maar krachtige powervrouw.

  Laurie heeft zich veertig jaar voorbereid op de terugkomst van Michael, wetende dat hij ooit terug zou komen en deze keer is zij niet hulpeloos. Alles behalve dat zelfs, met een arsenaal aan wapens en een huis vol vallen is zij enorm zelfverzekerd. Sterker nog, ze denkt dat zij de strijd deze keer zal winnen! Haar dochter Karen (Judy Greer) lijkt haar niet te willen steunen. Toch heeft ze het karakter van haar moeder, zoals blijkt aan het einde van de film. En dat maakt ook haar een powervrouw. Reden genoeg dus om Halloween (2018) te kijken.

  Universal Pictures

  3. Michael Myers

  Als horrorfanaat weet je al wie Michael Myers is. De man vermoordde op zesjarige leeftijd zijn oudere zus en is sinds die tijd, behalve toen hij vast zat in de zwaar bewaakte besloten inrichting, niet meer gestopt met moorden. Wat de seriemoordenaar zo eng maakt is dat hij willekeurige slachtoffers uitkiest. Er zit geen vast patroon in waardoor hij onvoorspelbaar is. Dit is een belangrijke reden in de lijst van 5 redenen om Halloween (2018) te kijken.

  Het lijkt Michael niet veel uit te maken wat er allemaal gebeurt, want hij geeft geen kick. Hij zegt de hele film geen woord en loopt rond alsof er niks aan de hand is, ook niet als hij in zijn schouder wordt geschoten of als hij wordt gestoken met een mes. In een van de eerdere films vertelde dr. Samuel Loomis, de therapeut van Michael, dat deze gestoorde seriemoordenaar geen toegang heeft tot de hel. Dit zou moeten betekenen dat Michael niet dood kan gaan, omdat hij geen leven na de dood heeft. In deze film zegt Loomis juist dat Michael geëxecuteerd moet worden. "Michael Myers moet worden neergeschoten. Je moet erop letten dat zijn hart niet meer klopt om het lichaam vervolgens per direct te cremeren."

  Universal Pictures

  4. Een frisse, nieuwe kijk

  Hoewel er veel van de oude elementen van de eerste Halloween film terugkomen in het vervolg, komen er ook nieuwe elementen voor. Dit komt omdat Halloween (2018) alle andere sequels van de eerste film heeft genegeerd. De film speelt zich af na het einde van de originele film, maar we zien daarin nog niet dat Michael wordt opgepakt. Dat blijkt pas aan het begin van de nieuwe film. Deze frisse kijk is een van de 5 redenen om Halloween (2018) te kijken.

  Dit geeft een vernieuwende kijk in het Halloween film universum. Tegelijkertijd geeft het ook weer een oud, “vertrouwd” gevoel van de oude film, omdat David Gordon Green de kijkers terugneemt naar de horror-roots van vroeger. De film maakt een gigantische tijdsprong van 40 jaar, wat grappig is omdat de eerste film 40 jaar geleden uitkwam. Hierdoor kon Jamie Lee Curtis opnieuw in de huid van Laurie Strode kruipen, maar deze keer is ze dus voorbereid op Michael’s komst.

  Universal Pictures

  5. Originele moorden

  Er komen een hoop originele vormen van moord voor in Halloween 2018. En een slasher film draait natuurlijk vooral om moorden. Hoe gruwelijker ze zijn, des te beter de film. Hoe iemand het verzint dat een hoofd wordt uitgehold en uitgesneden als een pompoen is een bijzondere vraag, maar zo’n moord geeft zeker een Halloween sfeer. Michael weet steeds weer iets nieuws te verzinnen.

  Dit soort bijzondere moorden lijken vooral voor te komen bij mensen die hem belachelijk maken of hem gruwelijk in de weg staan. De reden dat de moorden van Michael nog gruwelijker worden is omdat hij onmenselijk sterk is. Het is eng om te zien hoe Michael zonder enige moeite iemand oppakt en hun nek breekt. Dat was de laatste van de lijst van 5 redenen om Halloween (2018) te kijken.

  5 redenen om Halloween (2018) te kijken

  Halloween draait nu in de Nederlandse bioscopen. En na het lezen van deze 5 redenen, zal deze aankomende slasher nu vast op jouw lijstje van films die je moet kijken staan. Wij hebben hem al gezien en een Halloween review geschreven, maar het is aan te raden om de film eerst zelf te bewonderen vanwege spoilers.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.