5 redenen om Breaking Bad te kijken

Article
dinsdag, 26 augustus 2014 om 17:38
xgn google image
De Emmy Awards werden afgelopen nacht uitgereikt, en Breaking Bad was een van de grote winnaars. Prijzen voor beste rol, bijrol en script werden uitgedeeld aan de serie, maar waarom eigenlijk? Wat maakt deze serie zo goed? Wij geven vijf redenen.

Bitch

Yeah, bitch!
Jesse Pinkmans favoriete uitspraak komt precies vijftig keer voor in vijf seizoenen. Wanneer hij boos, verdrietig, blij, of verbaasd is, hij bitcht er lekker op los.
Zie hier een compilatie uit de serie, maar let wel even op want het filmpje kan SPOILERS bevatten, bitch.

Verhaal

Het verhaal is natuurlijk een van de grootste redenen waarom je überhaupt naar een serie kijkt, en dat van Breaking Bad is er een dat je niet zomaar los zal laten. Een doodgewone scheikundeleraar die zijn ziektekosten probeert te dekken door Crystal Meth te gaan verhandelen; dat klinkt simpel, maar biedt veel meer diepgang, spanning en variatie dan je zou verwachten.
Zo worden sommigen dingen vooraf bekendgemaakt middels een flashforward, maar zijn er ook delen die pas veel later duidelijk worden, in bijvoorbeeld het eindshot van de aflevering. Er wordt soms ook subtiel gehint naar iets wat nog moet gebeuren, waarvan je later zegt: ‘Oh, toen had ik het dus al kunnen weten!’
Ook de onderliggende boodschappen in veel afleveringen zijn fantastisch gevonden. Zo worden de simpelste dingen gebruikt als metafoor, wat het verhaal een diepere betekenis geeft en een ander verhaal vertelt dan waar de scene over gaat.

Familieomstandigheden

Het leven met een crimineel zal niet makkelijk zijn, en dat blijkt ook uit de relatie die Walter met zijn familie onderhoudt. Aan de ene kant is hij de lieve huisvader, zoals hij aan het begin van de serie neergezet wordt. Hij raakt echter steeds meer verwikkeld in het criminele circuit, dat hij beslissingen moet maken die hem en zijn familie duur komen te staan. Dit is natuurlijk niet bevordelijk voor de familieband, waardoor het steeds ongemakkelijker wordt om samen rond de ontbijttafel te zitten.
Daar komt bij dat Walters zwager, Hank, bij de drugspolitie werkt, waardoor de spanningen alleen maar hoger oplopen als hij in de buurt is. Hank vermoedt van alles, maar heeft geen flauw idee dat zijn eigen familielid een van de grootste en meest bekende Crystal Meth-handelaar is die er bestaat. De hele serie vraag je je dus af of Hank erachter komt, en dat maakt de spanningsboog in enorm interessant en de familie-etentjes super ongemakkelijk.

Crystal Meth

Nog nooit is het gebruik van Crystal Meth zo leuk geweest als in deze serie. Het blauwe goedje van Walters alterego Heisenberg speelt uiteraard de grootste rol in het verhaal, en laat veel mensen er de gekste dingen voor doen. Eerder werden er al series gemaakt waarin drugs centraal stonden, maar nog nooit is er zo uitgebreid verteld over methamfetamine, ofwel Crystal Meth.
Walters scheikundelessen aan Jesse over de drug zijn accuraat genoeg om er enigszins een les uit te leren. Stukje bij beetje leer jij als kijker hoe je de drugs moet maken, hoewel de stappen in het proces door elkaar gehaald zijn, waardoor mensen de serie nooit écht als handboek kunnen gebruiken. In ieder geval leren we genoeg om te weten dat je maar beter scheikundeleraar kunt blijven.

Karakters

De serie zit vol interessante karakters, van hoofdrolspeler Walter tot figuren zoals Jesse’s vrienden Badger en Skinny Pete. Allemaal zijn zij ijzersterk geacteerd, en daarom is het niet gek dat Cranston, Paul en Gunn alledrei een Emmy ontvingen voor hun bijdagen aan de serie.
Zo begint de serie wanneer Walter als een knullige huisvader die in aanraking komt met de drugswereld. In zijn onderbroek. Dit schetst meteen een perfect beeld van zijn rol. Want zo onwetend als hij is, raakt hij steeds dieper verwikkeld in de onderwereld, en glijdt hij steeds verder de afgrond in.
Ook zijn handlanger, Jesse Pinkman, is een interessant figuur. Beginnend als wannabe gangster die af en toe wat drugs dealt, verandert hij in een gedisciplineerde Meth-kok die tegen zijn zin in bloed aan zijn handen krijgt, en dit hem op onaangename manieren beïnvloedt.
De serie draait om deze twee karakters, waarbij familieleden, vrienden en vijanden allemaal mee worden gezogen in hun drugsimperium. Allemaal karakters die iets toevoegen aan het verhaal, soms op een leuke, maar soms ook op een bloedirritante manier. Samen maken zij de wereld van Breaking Bad, en je zult ze gaan missen wanneer zij er niet meer zijn; aan het eind van de serie, of soms als eerder…