FIFA 15: Wat is er nieuw?

  Over een maand komt EA's nieuwe footy, FIFA 15, uit. Omdat dit de eerste volledige next-gen versie van de game is, zetten wij alles op een rijtje wat er tot nu toe bekend is.

  "FIFA en innovatie, wat is dat eigenlijk?", horen we jullie al lachwekkend zeggen. Het klopt dat EA de laatste jaren geen baanbrekende nieuwe dingen heeft geïntroduceerd, maar door de komst van de next-gen consoles komt daar verandering in.

  Door de next-gen was het mogelijk voor EA om een nieuwe engine in gebruik te nemen, hetgeen vorig jaar gebeurd is. Door die nieuwe engine, de Ignite Engine genaamd, heeft EA een heel arsenaal aan nieuwe trucjes op grafisch gebied kunnen invoeren.

  PC

  De afgelopen jaren was de PC een ondergeschoven kindje bij EA. Elk jaar was FIFA gewoon een simpele port van de consoles zonder enige grafische verbetering ten opzichte van de consoles, terwijl dat toch heel goed mogelijk was. Die tijden zijn nu voorbij, want de PC krijgt eindelijk de grafische pracht en praal die hij verdient, mede mogelijk gemaakt door de nieuwe engine.

  Emoties en intensiteit

  Voor het eerst in de geschiedenis van FIFA, hebben spelers op het veld een geheugen. Dat betekent dat alle 22 spelers nu emoties laten zien op het veld. Dit gebeurt bijvoorbeeld na een slechte tackle, een gemiste kans, de winnende goal in de laaste minuut of een slechte beslissing van de scheidsrechter.

  Ook nieuw zijn clubliederen en de American Wave. Dit zijn gebeurtenissen in een wedstrijd die spontaan worden ingezet door de fans van de desbetreffende club. Ook zullen de commentatoren reageren op de liederen en waves.

  Levende velden en de Barclays Premier League

  In FIFA 15 zal het veld, naarmate een wedstrijd vordert, tekenen laten zien van vervorming. Zo zal het veld bijvoorbeeld minder egaal worden tijdens een wedstrijd, zullen er grassprieten ontbreken door een mislukte sliding of mistrap van de bal en zullen de shirts, broekjes en sokken van de spelers vies worden.

  Ook nieuwe in FIFA 15 is dat alle 20 Barclays Premier League stadions zijn toegevoegd aan de game. Zo zal je, wanneer je speelt in het Manschester Untited stadion Old Trafford, een unieke sfeer proeven. Onder andere zijn er clubliederen, aanmoedigingen van de fans en allerlei geluiden te horen.

  Spelers, statistieken en goalline-technology

  EA heeft besloten om van alle spelers en de Barclays Premier league, dat zijn er meer dan 200, een hoofdscan te maken om zo de Barclays Premier League nóg realistischer te maken. Net zoals op TV zal FIFA 15 dit jaar statistieken bevatten over teams en spelers in de Barclays Premier League, zoals teamformulieren, topscorers, en de aankomende wedstrijden. Ook nieuw is de goalline-technology. Nadat deze optie de afgelopen jaren zijn intrede deed in het (inter)nationale voetbal, werd het ook tijd dat de feature zou worden geïntroduceerd in een FIFA game.

  Next-gen goalies

  En dan een volgende verbetering: keepers. Ach, de keepers. Elke FIFA zijn zij weer het onderwerp van gezeur in de community. Ze maken foute beslissingen, geven veel te makkelijk rebounds weg en maken af en toe blunders. EA wil van dat gezeur af, en daarom hebben ze meerdere verbeteringen aangepast in het gedrag van de goalies. De A.I. (Artficial Intelligence) is aangepast en er zijn meer dan 50 nieuwe animaties toegevoegd.

  Tim Howard, Amerikaanse goalie

  Verbeterde reacties

  In FIFA 15 zullen keepers spelsituaties inschatten en daarop reageren. Als bijvoorbeeld de bal van richting wordt veranderd door een uitgestoken been van een verdediger, zal de keeper nog in staat zijn om de bal op het nippertje uit de goal weg te werken.

  Ook is er een beter rebound systeem geïntroduceerd. In eerdere FIFA's werd de bal door de keeper regelrecht in de voeten van een aanstormende spits getikt, maar in FIFA 15 zal de keeper een heel scala aan nieuwe mogelijkheden hebben om de bal beter weg te werken.

  Betere beslissingen

  In FIFA 15 zullen goalies betere beslissingen maken in 1-op-1 situaties, corners, en steekpasses richting het 16-metergebied. Wat voorheen nog wel eens anders was, is in FIFA 15 weg. De keepers zijn weer de baas in het strafschopgebied, en zullen dus beter reageren op spelsituaties en spelhervattingen.

  Doordat de goalies bewegelijker zullen zijn, ontstaan er verschillende nieuwe scoringskansen voor een aanvaller. Zo zal een aanvaller nu proberen om de bal in de hoek te schuiven, de goalie te panneren om hem te snel af te zijn bij een 1-op-1 situatie.

  FIFA Ultimate Team 15

  Dan zijn we nu aanbeland bij misschien wel de populaiste modus in FIFA: Ultimate Team. In FIFA 15 heeft EA drie nieuwe features toegevoegd; Conceptteams, Geleende spelers en vriendschappelijke seizoenen. Ook zijn er 14 nieuwe Legends toegevoegd op Xbox.

  Conceptteams

  Nieuw dit jaar in Ultimate Team, is de conceptteam-modus. Hierin zul je de kans krijgen om een team naar keuze samen te stellen met alle spelers beschikbaar in de FIFA Ultimate Team catalogus. Het praktische nut van conceptteams is dat je aankopen op de transfermarkt kan plannen, kunt kijken of verschillende spelers een goede chemie met elkaar hebben en om vervangers te zoeken voor spelers in een al bestaand team.

  Geleende spelers

  Ook nieuw zijn de geleende spelers. Je kunt in FIFA 15 Ultimate Team alle spelers uitproberen, door ze voor een bepaald aantal wedstrijden te contracteren. Dit is handig, als je bijvoorbeeld een finale van een toernooi moet winnen of als je de belangrijkste wedstrijd van het seizoen speelt.

  Vriendschappelijke seizoenen

  Vrienschappelijke seizoenen zijn strikt genomen geen geheel nieuwe modus, maar meer een toevoeging op een bestaande. Seizoenen is een modus in Ultimate Team waarin je met je Ultimate Team het opneemt tegen andere Ultimate Team´s. Vriendschappelijke Seizoenen is hetzelfde maar dan 1-op-1 met een vriend.

  Legends

  Vorig jaar deed het zijn intrede, en dit jaar zullen er weer 14 nieuwe worden toegevoegd. We hebben het hier over de Legends, een behoorlijk aantal spelers uit het verleden exclusief voor beschikbaar voor Xbox One en Xbxo 360.

  FIFA 15 komt uit op 25 september en zal verkrijgbaar zijn voor de PS4, Xbox One, PC, PS3, Xbox 360, PS Vita en de 3DS

  FIFA 15

  Verkijgbaar vanaf 25 september 2014

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.