5 nadelen van de Xbox Series X/S

Article
zaterdag, 09 januari 2021 om 13:00
xbox series xf1637772091
De Xbox Series X heeft een redelijke launch gehad toen de console in november uitkwam. De console kwam niet alleen, maar had ook een kleine broer bij zich, de Series S. Deze is een stuk goedkoper én is de kleinste Xbox ooit. Next gen is hiermee voor iedereen bereikbaar, al zijn er wel wat nadelen te vinden aan de Xbox Series X/S. Wij noemen er 5!

5. Geen echte 4K (Series S)

Als je gekozen hebt voor de upgrade vanuit de Xbox One serie en daarbij een Series X in huis gehaald hebt, dan geniet je van alle voordelen van de next-gen console van Microsoft. Dat betekent snelle laadtijden, de Velocity-architectuur, hoge framerates en gamen in 4K HDR. Alleen als je gekozen hebt voor de Series S, dan heb je lang niet al deze voordelen.
De Series S is namelijk de kleine broer van de Series X, die om te beginnen geen disclade heeft. Je fysieke games zul je dus moeten spelen op je Xbox One console. Daarnaast heeft de Series S wel een hogere framerate en snellere laadtijden, maar mist de console de mogelijkheid om in volledige 4K met HDR te gamen. De hoogst mogelijke resolutie van de Series S is namelijk 1440p, waarmee de resolutie net onder die van de Xbox One X blijft.
smart deliveryf1596710506

4. Geen Smart Delivery (Series S)

De Xbox Series S kent nog een nadeel dat voornamelijk voorbij komt als je een collectie Xbox, Xbox 360 en Xbox One games in de kast hebt staan. Waar de Series X namelijk volop gebruik maakt van Smart Delivery en je altijd de beste versie van een game geeft, doet de Series S dat niet altijd. Voor digitaal aangekochte games kan de console je nog steeds voorzien in de meest up-to-date versie van een game met de best mogelijke graphics, maar voor de discversie moet je terugvallen op de oude consoles.
Door het ontbreken van de disclade kun je je schijfje nergens in de console kwijt en laat dat nou net je bewijs van aankoop zijn bij een fysieke game. Als je dus een enorme collectie in de kast hebt staan en voor de Series S gaat of wil gaan, doe dan je oude Xbox console nog niet weg, want die ga je nodig hebben. Je kunt natuurlijk ook altijd even doorsparen voor de superieure Xbox Series X die je wél alle voordelen geeft van de upgrade naar de nieuwe generatie consoles.
seagate xbox ssdf1599643247

3. Uitbreidbaar geheugen 'erg duur'

Op de derde plek in deze lijst met nadelen van de Xbox Series X/S moeten we toch die gekke aansluiting op de achterkant van de consoles even benoemen. Deze is namelijk voor de speciale uitbreiding van Seagate gemaakt. Deze uitbreiding geeft je zomaar even 1TB aan extra geheugen en maakt gebruik van de Velocity-architectuur van de Xbox Series X en S. Jammer genoeg kost de uitbreiding ook een flinke smak geld.
Voor ongeveer 250 euro heb je de uitbreiding in huis, maar voor datzelfde geld heb je ook twee externe SSD-schijven in huis van 1TB per stuk. Daarmee is een aankoop van de Seagate Expansion Card een stuk minder aantrekkelijk, al maken andere SSD-schijven geen gebruik van de Velocity-architectuur. Hou er dus wel rekening mee dat laadtijden met een dergelijke schijf niet zo kort zullen zijn als met de speciale uitbreiding van Seagate.
halo infinitef1632209469

2. Launch line-up is nihil (Series X en S)

Voor dit punt moeten we een open deur intrappen. Toen Microsoft nog volop bezig was met de console, wisten we al dat Halo Infinite eraan zat te komen als releasegame voor de next-gen console. Jammer genoeg is de game alleen voor onbepaalde tijd uitgesteld waardoor Microsoft ineens met lege handen naar het feest kwam. De exclusieve game, die in zijn eentje voor de launch line-up zou zorgen, viel weg als de kaarsjes op een scheve taart.
Het eerste nadeel aan de Xbox Series X/S is dan ook de launch line-up, want die is er simpelweg niet. Bij de release van de console is geen enkele exclusieve game uitgekomen die je meteen respectievelijk 300 of 500 euro uit doet willen geven. In plaats daarvan heeft Microsoft het wel een klein beetje goed gemaakt door EA Play aan Xbox Game Pass toe te voegen en zo de enorme bibliotheek vol games nog groter te maken voor abonnees.
xbox series x xbox series sf1628074558

1. Een granieten blok naast je televisie (Series X)

Waar Microsoft slim insteekt op ‘de kleinste Xbox console ooit’ met de Xbox Series S, geldt voor de Series X het omgedraaide. De console is namelijk behoorlijk van formaat. De console is namelijk ongeveer 30 x 15 x 15 centimeter, waardoor hij altijd wel in het zicht staat, of je hem nou in een tv-meubel of naast je televisie hebt staan. De Series X is niet zo gigantisch als de PlayStation 5 (welke in de 5 nadelen van de PS5 special ook genoemd wordt), maar desondanks is het een console van formaat.
Qua design is de Series X ook niet echt een lust voor het oog, al zal Jan des Bouvrie hier anders over denken. De console bestaat namelijk voor 95 procent uit rechte lijnen en door zijn zwarte ontwerp lijkt het meer op een granieten blok dan op een spelcomputer. Het enige dat een beetje uit de toon valt is de uitlaat voor de ventilatie op de bovenkant van de Series X. Deze kent namelijk een lichte curve waarin ook nog eens een beetje kleur verwerkt zit.