5 nadelen van de PlayStation 5

Article
zondag, 03 januari 2021 om 10:00
playstation 5 logof1582015874
Sony heeft met de PlayStation 5 een nieuwe generatie ingeluid en hoe! De console brengt nieuwe werelden als nooit tevoren tot leven en biedt een heleboel nieuwe features. Maar niet alles is rozengeur en maneschijn. Dit zijn vijf nadelen van de PlayStation 5.

5. Dualshock alléén voor PS4-games

Met de komst van de PlayStation 5, geeft Sony gamers de keuze om de nieuwe console in huis te halen, maar toch de PS4 games nog te spelen. Dat kan met de DualShock 5 controllers die je bij je PlayStation 4 had of met de DualSense controller van de PS5. Als je PlayStation 5 games wil spelen, kun je alleen niet aan de slag met die DualShock controllers. De PS4 controller werkt namelijk alléén met PS4-games. Even een snel potje lokale multiplayer op een PS5-game zit er dus niet in als je geen extra DualSense controllers in huis hebt.
fifa 21f1603192410

4. Weg met die PlayStation 4-versie!

Sony heeft met de PlayStation 5 een mooie optie voor mensen die veel PS4 games hebben. Je kan namelijk bij veel games (als de ontwikkelaar dit toestaat) zowel de PlayStation 4- als de PlayStation 5 versie spelen. Die gratis upgrade van games laten we natuurlijk niet liggen, want die PS5-versie van FIFA 21 ziet er toch wat strakker uit dan de PS4-versie.
Het nadeel is alleen dat Sony's console telkens de Playstation 4 disc herkent, terwijl de PS5- versie van die game al geïnstalleerd is. De PS5 begint vervolgens vrolijk met het installeren van de PS4-versie en daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Helemaal niet gezien dit bij élke PS4-game gebeurt. Als je dus een paar van die cross gen-titels hebt, is die SSD binnen no time volgestopt met gameversies die je niet gebruikt.
playstation 5 design 1f1620031364

3. Ruimtegebrek

Over die SSD gesproken: Die is stiekem kleiner dan gedacht. Waar Sony de PS5 uitgerust heeft met een lekker snelle SSD van 825GB, blijft daar in de praktijk veel minder van over. Met net wat meer dan 600 GB zul je het dus moeten doen. Uitbreiden kun je daarbij (voorlopig) vergeten, want daar wil Sony niets van weten, al lijkt voor sommige mensen en externe SSD wél te werken.
Of Sony nog met een update komt, die externe schijven mogelijk makt, is niet bekend. Externe SSD-schijven die je momenteel in de kast hebt liggen, zullen dus nog even moeten wachten. En als die schijf vol is, dan volgt de eeuwenoude vraag: welke game ga ik nou eigenlijk wissen?
ps5 ui cards minf1603115950

2. User Interface perikelen

Met de PlayStation 5 worden games net even wat gelikter. Werelden zien er wat magischer uit en gevechten worden intenser beleefd. Sony laat het niet bij de games als het op vernieuwing aankomt, want ook het menu van de console is compleet opnieuw uitgevonden. Waar alles er op het eerste oog nog vertrouwd uitziet is er een hoop vernieuwing aangebracht. Zo zijn er Activity Cards die je nieuwe inzichten geven. Althans dat zouden ze moeten doen, want in de praktijk voegen ze niet heel veel toe behalve een leuke gimmick.
Het nieuwe menu van de PlayStation 4 brengt naast vernieuwing ook wat aanpassingen mee. Zo kun je de console niet meer snel uitzetten door de PS-knop ingedrukt te houden, maar moet je een aantal handelingen verrichten voor je bereikt wat je wil. Daarnaast is even een screenshot of dergelijk posten op sociale media niet meer zo gepiept. Alles is op dat gebied net wat omslachtiger geworden en dat is een behoorlijk groot nadeel van de PS5.
playstation 5 8f1603819759

1. Formaat om eng van te worden

Het grootste nadeel aan de PS5 is nog wel zijn formaat. De PlayStation 5 mag met recht een bakbeest genoemd worden. De console is dusdanig groot dat hij liggend in een gemiddeld TV-meubel de helft van de ruimte opslokt en naast een redelijke tv alleen al door zijn gigantische formaat de aandacht opeist.
Het feit dat de console ook nog eens wit met zwart is en blauwe verlichting heeft, zorgt er alleen maar voor dat er nóg meer aandacht naar die console gaat, in plaats van je scherm. De console is ook nog eens behoorlijk zwaar. Het is als het ware de Godzilla onder de consoles, maar dan een met een wat galanter design. Want eerlijk is eerlijk, het ontwerp an sich is wel origineel.
playstation 5 ps5 dualsense 5f1604590531

Bonus: PS5-tip - Gebruik andermans profiel om zijn of haar games te spelen

Als je een PS5 in huis hebt en er regelmatig op speelt zul je momenteel al snel door de releasegames heen zijn. Een mooie optie is dan om het account van een vriend of vriendin te gebruiken om meer games te kunnen spelen. Als je in het menu van de console naar Users and Accounts gaat en vervolgens kiest voor Console Sharing and Offline Play, kun je en optie aanzetten waardoor iedereen op je console van de games die jij gekocht hebt kan genieten. Op die manier kun je dus genieten van alle releasegames van de PS5, zonder ze allemaal te moeten kopen! Je moet daarvoor wel op de console van de eigenaar spelen.