De 5 beste life hacks voor Playstation 5

Article
vrijdag, 25 maart 2022 om 17:30
playstation 5 thumbf1624433855
De PlayStation 5 is inmiddels meer dan een jaar onder ons en ondanks dat hij nog steeds lastig verkrijgbaar is, hebben steeds meer gamers deze mooie nieuwe console staan. De PlayStation 5 werkt soms net even anders dan je gewend bent maar heeft een aantal heel handige features. Wij zetten daarom een aantal handige life-hacks voor de Playstation 5 op een rij.

Zet eenvoudig je games van PlayStation 4 over naar de Playstation 5

Als je net de overstap aan het maken bent van PlayStation 4 naar PlayStation 5 heb je natuurlijk geen zin om alle content van je PlayStation 4 opnieuw te downloaden. dat hoeft ook niet, Sony heeft daar een heel elegante oplossing voor bedacht.
  • Zorg ervoor dat beide consoles over de meest recente firmware beschikken en sluit een standaard netwerk kabel aan tussen beide consoles. Het gebruik van Wifi kan ook, maar is dermate langzaam dat dat niet aan te raden is. Staan de consoles niet dicht bij elkaar, dan kunnen ze ook beide aan dezelfde router gekoppeld worden. Zolang beide consoles maar in hetzelfde (lokale) netwerkdomein zitten.
  • Nu kies je op de PS5 in het systeemmenu voor Instellingen> Systeem > Systeemsoftware> Gegevensoverdracht> Doorgaan.
  • Als alles goed aangesloten is zou dan de PS4 moeten verschijnen, waarna deze geselecteerd kan worden.
  • Zie je nu de melding Voorbereiden op gegevensoverdracht dan kan je de PS4 aanzetten door de aan/uit knop minimaal een seconde ingedrukt te houden (tot je een piepje hoort).
  • Kies je PS5 en Begin overdracht.
Als de PS5 klaar is herstart hij en staat je PlayStation 5 vol met de content van je PlayStation 4, inclusief accountgegevens. Klaar om te spelen!
facebook en twitter moeten dit jaar nog aan de consumentenwet voldoen anders krijgen ze sancties 139346

Koppel je PlayStation 5 aan sociale media

De PlayStation 5 is een social beestje en ontworpen met sociale media in gedachten. Wil je je favoriete game streamen? Koppel de console aan Twitch. Snel even die coole move of killstreak delen? De PlayStation 5 heeft het onthouden en laat je het eenvoudig delen met Twitter of Facebook. Dit koppelen gaat heel makkelijk: ga vanaf het startscherm naar Instellingen > Gebruikers en accounts > Koppelen met andere services.. Hier koppel je je PlayStation 5 account heel makkelijk aan allerlei sociale media.
De DualSense controller van de PlayStation 5 heeft een speciale Create knop om content op te nemen en te delen. De knop heeft meerdere functies en het is erg handig om het verschil er tussen te weten. Dit zijn de verschillende opties:
  • Druk de Create knop één keer in om een menu te krijgen met diverse opties, waaronder het maken van een screenshot of het opnemen van video. Let opdat hierbij de gameplay NIET stopt!
  • Druk de Create knop wat langer in om direct een screenshot te maken.
  • Druk de Create knop twee keer in om een korte videoclip op te nemen.
Je kan de automatische opname-tijd bij die laatste optie aanpassen in het configuratie-scherm:
  • Ga naar Instellingen > Captures en uitzendingen.
  • Kies Captures, Snelkoppelingen voor de maak-toets
  • Kies Recent gemaakt Video Clip Lengte en pas deze aan naar de gewenste lengte tussen 15 seconden en een uur. Hier kan je overigens meer instellingen aanpassen, waaronder de gewenste resolutie van je screenshots.
Je opgenomen content kan je vervolgens delen via de PS knop en Recent gemaakt.
30885 achievements trophies update week 40

Zet automatisch opslaan van video en screenshots UIT

De PlayStation 5 is uitgerust met een loeisnelle SSD, maar erg groot is de schijfruimte niet. Daar ben je dus zuinig op. De PlayStation 5 neemt elke keer dat je een trofee behaalt een screenshot en maakt er een korte clip van. Die worden allemaal bewaard op je kostbare SSD ruimte en kan flink oplopen. Ben je niet van plan te gaan pronken met je verdiende trofeeën (zie de tip hierboven), dan kan je dat automatisch opslaan beter uitzetten.
  • Hiervoor ga je in het startscherm naar Instellingen > Captures en uitzendingen.
  • Kies Automatische captures, Trofeeën en pas de volgende instellingen aan.
    • Trofeescreenshots opslaan (Ja/Nee)
    • Trofeevideo's opslaan (Ja/Nee)
    • Duur van trofeevideo
Hiermee bespaar je kostbare SSD ruimte en mocht je toch graag alsnog je nieuwe trofee aan de wereld tonen, dan kan je altijd zelf nog een screenshot of videoclip maken.
ps5 covers 2f1597650766

Verberg je content

Dit klinkt misschien raar, je hebt games en die wil je zien ook. Maar wie PS Plus, PS Now en diverse cross-buy games bezit krijgt vaak onwenselijke of dubbele iconen. Wie bijvoorbeeld de PS4 versie van Horizon Forbidden West gekocht heeft (omdat die goedkoper was) maar alleen de gratis upgrade PlayStation 5 versie wil spelen, kan het icoontje van de PS4 versie gewoon verbergen.
  • Open in je Gamebibliotheek het tabblad Je verzameling en markeer de game(s) die je wilt verbergen.
  • Druk op de OPTIONS-toets en selecteer Verbergen.
Wil je je verborgen games toch nog bekijken, dan kan dat ook:
  • Selecteer Filteren en sorteren in je gamebibliotheek.
  • Schakel Verborgen items in om tijdelijk je verborgen games weer te geven.
Wil je nou niet dat anderen kunnen zien wat jij aan het spelen bent, dan kan dat ook. Daarvoor kan je de privacy-instellingen van je Playstation 5 gebruiken:
  • Ga naar het beginscherm en selecteer Instellingen > Gebruikers en accounts > Privacy.
  • Selecteer Je privacyinstellingen weergeven en aanpassen > Je games verbergen voor andere spelers en selecteer vervolgens de games die je wilt verbergen.
Bijzonder handig als je je vriendengroep niet wil laten weten dat je My Little Pony toch stiekem wél leuk vindt!
mp600pro uitpakken 14f1645167804

Breid je schijfruimte uit!

Deze tip is van alle tijden, maar met de PlayStation 5 nog urgenter geworden. De schijfruimte van de interne SSD is niet bijster groot en games worden steeds omvangrijker. De noodzaak om uit te breiden is dan ook snel aanwezig. Gelukkig zijn er diverse mogelijkheden. Zo zijn er inmiddels snelle SSD kaartjes beschikbaar die je heel eenvoudig zelf in je PlayStation 5 kan monteren. Wij testten bijvoorbeeld de Corsair MP600 Pro en laten je daarbij meteen zien hoe de installatie verloopt.
Dat is niet de enige optie: ook de goede oude vertrouwde HDD is nog steeds bijzonder nuttig. Deze is lang zo snel niet als een SSD, maar de prijs/grootte verhouding is wel vele malen gunstiger. Een externe HDD is prima geschikt om via een USB poort aangesloten te worden op de PlayStation 5. Op de console zelf kan vervolgens instellen wat de voorkeursplek is voor installatie van zowel PS4 als PS5 games.
Aangezien PS5 games niet kunnen starten van een conventionele HDD is het aan te raden die standaard op de interne of extra SSD te laten installeren en de PS4 games standaard op een externe HDD te installeren. Mocht je een game erg vaak willen gaan spelen kan je altijd overwegen de game handmatig over te zetten naar de SSD. Hetzelfde geldt ook voor PS5 games:als je een game eventjes niet gaat spelen kan je die prima tijdelijk op de HDD zetten. Het terugzetten naar de (interne) SSD is vele malen sneller dan opnieuw downloaden.