5 handige Baldur’s Gate 3 tips om op gang te komen

Article
maandag, 07 augustus 2023 om 15:00
baldurs gate 3 headingf1690885752
Het is dan eindelijk zover: Baldur’s Gate 3 is eindelijk uit (voor PC-spelers). De nieuwe RPG van Larian Studios is hier, maar voor je de diepgaande RPG met tal van D&D-elementen induikt, is het wellicht handig om eerst even deze gids te lezen. Met deze vijf tips helpen we je namelijk goed op gang!

1. Kies het juiste personage

Baldur’s Gate 3 heeft een buffet aan opties voor je klaar staan, waardoor je eerste avond spelen waarschijnlijk gereserveerd is voor het kiezen van jouw ultieme held (of schurk). Met elf rassen en 28 subrassen is de keuze al reuze, maar dat is nog lang niet alles. Je hebt namelijk ook nog twaalf klassen en 46 subklassen om uit te kiezen.
Wie meer van een vuistgemeen houdt, kan dan ook het beste een samenstelling kiezen waarbij je een Barbarian combineert met een Half-Orc. Anderzijds is een Wizard altijd een goede keuze voor een Ranged Caster, terwijl je met een Human Fighter de meeste opties hebt als het aankomt op wapens en bepantsering. Anderzijds is het altijd leuk om voor de Druid te kiezen, want met die klasse kun je ontzettend gevarieerde klassen maken, al is het wel de basis voor een complexere build.

2. Rekruteer kompanen

Baldur’s Gate 3 zit vol met extra personages die als goede toevoegingen voor je party kunnen dienen als je alleen speelt. De titel kun je ook volledig co-op spelen met maximaal vier spelers, waardoor je party vanaf het beginpunt vol zit met vrienden. Toch kun je alsnog de kompanen meenemen doordat deze dan als volgers fungeren voor de leden in je groep.
Welke speelwijze je ook kiest, het is in ieder geval verstandig om Lae’zel zo snel mogelijk op te zoeken en te rekruteren voor je avontuur. Deze vechtersbaas is enorm sterk en is een enorme toegevoegde waarde vroeg in je avontuur. Ook Astarion (een rogue), Shadowheart (een cleric) en Gale (een wizard en spell caster) zijn goede kompanen om op te zoeken.
baldurs gate 3f1603454349

3. Gebruik de omgeving goed

Wie bekend is met de Divinity: Original Sin-titels weet dat de omgevingen een belangrijke rol hebben in de gameplay van Larian Studios-games. Gevechten die plaatsvinden hebben namelijk invloed op de omgeving en dat kan zowel positief als negatief voor je uitpakken tijdens een gevecht. Let daarom altijd goed op je positie in de wereld, al helemaal wanneer een gevecht aanstaande is.
Wie zelf tussen de rotsen staat, maar vijanden in wat bebossing ziet lopen, kan daar zijn voordeel mee doen. Door wat olie te gooien (Grease) zorg je er namelijk voor dat de vijanden uitglijden zodra ze proberen te lopen en daardoor moeten ze een ronde overslaan. Iemand anders in je team kun je vervolgens gebruiken om de olie te ontvlammen om extra schade aan te richten en de omliggende bomen ook af te fikken.
Zo zijn er tal van verschillende omgevingen die je extra goed kunt gebruiken om gevechten in je voordeel te beëindigen. Het is dus verstandig om na te denken over je opties en een plan te maken dat past bij je omgeving.

4. Inventory management

Weinig dingen zijn zo belangrijk in een RPG als het bijhouden van je inventory. Ook in Baldur’s Gate 3 is het iets om goed op te letten, want je wil niet dat deze te vol komt te zitten om nieuwe schatten en voorwerpen op te rapen. Gebruik daarom de functie om bepaalde items naar je camp te sturen. Zodra je terug bent in je camp kun je hier vrij wisselen tussen wat je bij je draagt en wat je naar je camp hebt gestuurd.
Mocht je de game in je eentje spelen is de Tab-knop op PC anderzijds handig om in gedachten te houden. Daarmee open je de inventory van al je personages zij aan zij. Zo kun je gemakkelijker wisselen tussen de wapens en bepantsering van ieder karakter. Uiteraard gebruik je de I-toets als je van een specifiek personage de inventory wil openen.
baldurs gate 3 partyf1603454598

5. Verhoog je dialoog-kansen

Als laatste tip om een goede start te maken in Baldur’s Gate 3 is er nog het feit dat dialoog opties een enorme rol spelen en je je kansen op meer opties zelf kunt verhogen. Afhankelijk van het personage dat je gebruikt tijdens de gesprekken die je constant voert, krijg je andere dialoog keuzes. Deze zijn gebaseerd op de achtergronden van de personages in je party.
Je dialoog kansen verhoog je dan ook door slim te kiezen welk personage je wil inzetten tijdens gesprekken. Daarbij zijn personages met veel Intelligence, Widow en Charisma beter in het voeren van gesprekken, terwijl Shadowheart als kompaan handig is om mee te nemen wanneer je gesprekken voert. Deze kan namelijk voor een gesprek de Guidance Spell gebruiken om je kans van slagen tijdens dialogen drastisch te verhogen.

Populair Nieuws

Laatste Reacties