5 filmeindes die de wetenschap verpest heeft

Article
zondag, 26 september 2021 om 15:00
the lion kingf1581929314
Niets is zo leuk als een film waarin alles op het einde netjes goedkomt. Een blij einde waarin alles goed komt en iedereen nog lang en gelukkig leeft is letterlijk en figuurlijk iets dat alleen in films voorkomt. Dat bewijst de wetenschap ook maar weer eens, want wij zetten vijf filmeindes voor je op een rij die door de wetenschap zijn verpest.

1. Simba vermoordt de kleintjes (The Lion King)

We trappen af met een Disney-klassieker die velen nog steeds nader bij het hart ligt. Uiteraard hebben we het over The Lion KIng, een film die door wetenschap compleet verpest wordt. Simba wordt aan het einde van de film natuurlijk de koning van de leeuwen en daarmee lijkt een happy ending daar te zijn, maar de realiteit is toch anders.
De alfamannetjes onder de leeuwen paren bijvoorbeeld in het wild met alle vrouwtjes in de roedel. Wie dus denkt dat Simba en Nala aan nog lang en gelukkig met elkaar samen zijn, heeft gelijk, maar de wetenschap dicteert dat Simba ook heel gezellig zou rollebollen met alle andere vrouwtjes binnen de roedel.
Een duister detail is alleen dat Simba waarschijnlijk ook veel jonge leeuwen zou vermoorden. In de natuur is het namelijk zo dat de alfa leeuw (nadat hij de alfa is geworden) veelal de welpjes jonger dan negen maanden doodt. Als gevolg hiervan worden de andere vrouwtjes opnieuw hitsig en kan de alfa zijn eigen bloedlijn starten.

2. Dood door gebouwen (Fight Club)

Het einde van Fight Club doet veel vragen opwerpen rondom Tyler die een aantal gebouwen opblaast. De gebouwen zijn leeg, dus er raakte niemand gewond en financieel gezien zou iedereen opnieuw moeten beginnen omdat schulden zijn weggevaagd. Toch is het einde van Fight Club veel duisterder als je de wetenschap even loslaat op het einde.
Dan ontdek je namelijk dat de kans groot is dat Tyler tal van onschuldige slachtoffers heeft gemaakt door de gebouwen op te blazen. De vijf gebouwen die met de grond gelijk zijn gemaakt, veroorzaken namelijk onwijs veel schadelijke stoffen in de lucht die voor duizenden mensen in de omgeving problematisch zijn. De kans is groot dat al deze mensen een langzame en pijnlijke dood sterven door ziektes als kanker.
Een parallel kan getrokken worden met 9/11. De data wijst namelijk uit dat binnen tien jaar tijd meer dan 900 van de eerstehulpverleners zijn overleden aan gezondheidsproblemen. Meer dan 2500 mensen in de nabijheid van waar de Twin Towers neerstortte hebben nu kanker, terwijl meer dan 15.000 last hebben van chronische klachten door het inhaleren van de schadelijke stoffen die door het instorten van de gebouwen vrijkwamen.
wall ef1610622744

3. Geen redding voor de aarde (Wall-E)

Wie denkt dat het einde van Wall-E hoop brengt voor de mensheid zit er naast. Het lot van de wereld van Wall-E was al jaren voor het begin van de film verzegeld dankzij de ongezonde levensstijl van de mensheid aan boord van het ruimteschip van de rijken. Die leefden als koningen en waren zo extreem lui dat het menselijk lichaam simpelweg niet meer naar aarde terug zou kunnen keren.
Doordat de mensen zo morbide obesitas zijn en constant liggen, zijn de lichamen als het ware vervormt. Daar komt ook nog eens bij dat de mensheid honderden jaren in de ruimte heeft gewoond, waardoor de normale zwaartekracht van aarde ook niet meer bij de mensheid bekend is. Hierdoor zouden de mensen uit Wall-E niet zomaar naar aarde terug kunnen keren tenzij ze eerst jaren stapsgewijs acclimatiseren.
the martianf1632233155

4. Mark Watney heeft (waarschijnlijk) kanker (The Martian)

Een glorieus einde voor Mark Watney zoals in de film zou in de realiteit waarschijnlijk niet haalbaar zijn. Waar we hem aan het einde van de film netjes weer op aarde zien waar hij zijn leven leidt, is dit eigenlijk onmogelijk als je de wetenschap er even goed bij pakt. In de ruimte en op Mars is het stralingsniveau namelijk een stuk hoger dan op aarde.
De aarde heeft namelijk een beschermende laag (de magnetosfeer) die ervoor zorgt dat straling voor mensen minimaal is op onze planeet. Buiten die laag is het niveau alleen onwijs hoog. Op Mars, waar Watney tijden vastzit in de film, zou hij net zoveel straling binnenkrijgen op een dag als wanneer je een volledige CT-scan zou doen.
Maandenlang op de planeet zitten (en ook nog eens een retourtje door de ruimte) zorgt er dan ook voor dat Mark Watney bij terugkeer op aarde hoogstwaarschijnlijk kanker heeft. Het blije einde dat we zien, is dan ook vrijwel zeker niet mogelijk. Als Watney daadwerkelijk geen kanker heeft opgelopen door zijn tijd in de ruimte mag hij dan ook direct doorlopen naar de loterij om zijn kansen daar te testen, want dan heeft hij wel heel veel geluk.
star wars return of the jedif1641378403

5. Geen leven op Endor (Star Wars Return of the Jedi)

In Return of the Jedi lijken Luke, Leia en Han eindelijk de Empire te verslaan door ook de tweede Death Star op te blazen. Er wordt vervolgens flink feest gevierd op de planeet met de schattige Ewoks. In werkelijkheid zou dit volgens de wetten van de natuur helemaal niet mogelijk zijn. Door de vernietiging van de Death Star zou Endor een woestenij moeten zijn.
Doordat de Death Star opblaast zouden er onwijs veel brokstukken van het wapen naar Endor moeten vallen, een relatief kleine planeet. De brokstukken daarentegen zouden tot wel vier keer de grote kunnen hebben van de meteoor die de dinosaurussen miljoenen jaren geleden uitroeide op aarde. Endor zou dus eigenlijk als we de wetenschap loslaten op de film ook een planeet moeten zijn waarop alles en iedereen dood is.

Populair Nieuws

Laatste Reacties