5 dingen die je nog niet wist over Bird Box op Netflix

  Sinds de release van Bird Box is de gloednieuwe Netflix film een ontzettend trending onderwerp op internet. En dat is ook logisch, want de film is net uit. Wij hebben vijf dingen die je nog niet wist over Bird Box voor je op een rij gezet. Let op: dit artikel kan spoilers bevatten.

  Netflix

  Waar gaat Bird Box op Netflix over?

  Bird Box is een post-apocalyptische film op Netflix en speelt zich vijf jaar nadat een duistere kracht een groot deel van de bevolking tot zelfmoord heeft gedreven af. Malorie, een jonge vrouw, probeert (grotendeels geblinddoekt) te overleven samen met twee kinderen. De scènes verspringen tussen meerdere tijdlijnen, namelijk het begin voordat alle ellende start, het moment voordat de kinderen geboren worden en het heden, waar ze zich nu bevindt.

  Goed om te weten is dat er in de film genoemd wordt dat het niet gaat om een virus. Duistere krachten die ook wel ‘monsters’ worden genoemd, zijn niet te zien door het blote oog van een mens, maar wel aanwezig. Zodra je een monster aankijkt raak je bezeten en kom je oog in oog te staan met je diepste angsten. Daarom dragen veel mensen blinddoeken in de film. Er zijn drie soorten mensen in de film te vinden: Mensen die nog niet bezeten zijn, mensen die bezeten zijn en zelfmoord plegen en mensen die bezeten zijn en anderen ook bezeten willen maken door hen de monsters te laten zien.

  Bird Box is een combinatie van horror en thriller. De film is gebaseerd op een boek, geschreven door Josh Malerman en weet de spanning er flink in te houden, waardoor je continu op het puntje van je stoel zit. Er zijn talloze stiltes in de film te vinden die ervoor zorgen dat je je niet op je gemak voelt. Daarnaast zorgen de mensen die bezeten raken door de monsters en anderen of zichzelf iets aan doen, voor een aantal enge momenten.

  Netflix

  Een ander einde dan in het boek

  Zoals al eerder gemeld op de vorige pagina, is Bird Box op Netflix gebaseerd op een boek van Josh Malerman. Het originele einde uit het boek was een stuk duisterder dan het einde van de film. In de Netflix versie hebben Malorie, Boy en Girl een lange reis achter de rug, waarna ze terecht komen bij een veilige haven. Dit is een school en gemeenschap voor blinden.

  Aangezien de mensen daar blind zijn, kunnen ze de monsters niet zien en zijn zij veilig gebleven. Voordat Malorie en de kinderen daar komen moeten ze eerst door een bos dat vol zit met, je raad het al, monsters. Gelukkig blijven ze alledrie ongedeerd en komen ze veilig binnen. Het boek daarentegen loopt iets anders.

  Daarin komen Malorie en de kinderen ook veilig aan bij de school, maar al snel komen ze erachter dat de kinderen en mensen uit de blinden gemeenschap niet van nature blind zijn. Veel mensen in de school hebben zichzelf verblind om niet vatbaar te worden voor de monsters en dit ging niet zonder geweld. Met voorwerpen als scharen en messen, en soms zelf handen, zorgde de gemeenschap ervoor dat ze veilig zouden blijven. De film geeft je de indruk dat dit wel zo is en dat is een behoorlijk verschil.

  Regisseur Susanne Bier heeft de keuze voor deze afwijking bewust gemaakt. In een interview met Polygon vertelde ze hier meer over. Zo zei ze dat de film iets positiever is dan het boek. “De film is in veel opzichten anders dan het boek, maar is tegelijkertijd ook erg geworteld in het boek.” Ze wilde geen post-apocalyptische film maken die geen hoopvol einde had.

  Netflix

  Zo zien de monsters er echt uit

  Wat voor sommigen een flinke teleurstelling was, is het feit dat je de monsters in de film helemaal niet ziet. Het enige wat te zien was waren soms schaduwen en windvlagen, maar de monsters en zelfs gedaantes kwamen niet in Bird Box voor. De makers van de film wilden het uiterlijk van de monsters aan de fantasie van de kijkers laten. Bovendien waren de monsters gebaseerd op de grootste angst van mensen en dat is natuurlijk per individu verschillend.

  Op een gegeven moment kwam vond een van de producenten dat het beter is om op een van de monsters te laten ien. Eric Heisserer, scenarioschrijver, schreef daarom een scenario waarin Malorie een monster in het huis ervaart. Er ging alleen één ding niet helemaal goed, want in plaats van dat het monster eng was, zag hij er juist grappig en bijna lachwekkend uit.

  “Een lange, dikke baby”

  In een interview met Bloody Disgusting zei Sandra Bullock, die Malorie speelt, zei dat het monster er slang-achtig uit zag. Omdat Bullock dacht dat ze bang zou worden van het monster voordat ze had gezien hoe hij eruit zag, zei ze dat de producenten de creatie maar gewoon naar de kamer moesten brengen en dat ze moesten beginnen met de scène. “Ik draai me om en hij gromde naar me. Ik moet er om lachen. Het was gewoon een lange, dikke baby.”

  De makers hebben veel tijd en moeite in de scene met het monster gestoken, maar besloten uiteindelijk de ‘lange dikke baby’ toch maar uit de film te halen. Hieronder zie je in een Tweet hoe het monster eruit had moeten zien in Bird Box op Netflix.

  Bird Box

  Netflix

  Écht blind

  Tijdens het filmen van Bird Box op Netflix was Sandra Bullock grotendeels écht geblinddoekt. Alsof de gedachte van het rennen en rondlopen door bossen met een blinddoek om al niet eng en moeilijk genoeg was, moest Bullock dit dus gaan waarmaken. Dit leverde hilarische momenten op, want de actrice liep regelmatig tegen de camera’s aan, waardoor shots steeds opnieuw moesten worden opgenomen. Bij Trevante Rhodes, die als Tom speelt, gebeurde dit bijna niet. In een interview met Yahoo Entertainment maakte Bullock hier zelfs nog een grapje over:

  “Om een of andere reden liep Rhodes nooit in de camera zoals ik deed. Waarom, vragen we ons af? Ik heb geen idee. Misschien omdat ik meer toegewijd ben… Ik ben een paar keer tegen de camera aangebotst. Het was mijn schuld.”

  Alleen tijdens het rennen met de kinderen door het bos werd er een laagje van de blinddoek bij Sandra Bullock weggehaald, vanwege de veiligheid van de kinderen. Ook werden ze aan haar vastgemaakt. Bullock was bang dat ze zou vallen met de kinderen als ze niks zou zien. Door een laagje van de blinddoek af te halen, werd de situatie iets veiliger.

  Netflix

  Gevaarlijke trends

  Bird Box werd één week na de release door al meer dan 45 miljoen mensen bekeken op Netflix. De release van de film was niet helemaal koek en ei. De film zorgde ervoor dat bepaalde kijkers imitatiegedrag gingen vertonen. Kijkers voeren allerlei gevaarlijke stunts uit met blinddoeken om.

  De trend ‘The Bird Box Challenge,’ kwam tot leven, waarbij mensen geblinddoekt hun hond uit gingen laten of rondjes gingen lopen zonder hun ogen open te doen. Dit is afgeleid van een oud spel, blindemannetje. Ondanks het ontzettend gevaarlijk is, klinkt het nog vrij onschuldig. Hier bleef het alleen niet bij, want er waren ook kijkers die geblinddoekt de weg op gingen.

  Hierdoor voelde Netflix zich genoodzaakt kijkers te waarschuwen en geen gevaarlijke dingen te doen. In een statement op Twitter zei de streamingdienst: “We weten niet hoe dit is begonnen en we waarderen de liefde, maar we hebben maar één wens voor 2019 en dat is dat jullie niet in een ziekenhuis belanden vanwege een meme.”

  Netflix plaatste een waarschuwing op Twitter

  Wil je meer zien van Netlix? Wij hebben de 10 beste Netflix films waar je vrolijk van wordt voor je op een rij gezet. Zo kom je de winter wel door! Als je van films als Bird Box en van spanning houdt, lees dan vooral ons artikel over de beste spannende Netflix series.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.