5 belangrijke game PC onderdelen - dit heb je nodig!

Article
zaterdag, 05 december 2015 om 15:02
xgn google image
Een game spelen op de PC is andere koek dan spelen op een console. In de console stop je een schijfje en je kunt gaan. Op de PC moet je hardware voldoende up-to-date zijn, wil je een beetje fatsoenlijk kunnen spelen. Hier vind je 5 belangrijke game PC onderdelen die je absoluut moet hebben voor je PC!
Als PC gamer moet je met meer regelmaat rekening houden met je specs dan consolegamers, maar daar krijg je wel een hoop voor terug. Jij als PC gamer kan namelijk met een bakbeest de nieuwste games op de hoogste grafische settings laten draaien met een mooie 60 frames per seconde of hoger. Om dit te bereiken moeten 5 onderdelen van je gaming computer wel voldoende of goed zijn. Welke 5 onderdelen dit zijn, lees je hier!

5. Voeding

Net als jij, heeft je PC voeding nodig. Je PC heeft een nogal eenzijdig dieet: hij vreet alleen maar stroom. De onderdelen van je PC hebben stroom nodig en dat is waar de voeding komt opdagen. De voeding, zoals de naam al impliceert, voorziet je PC en de onderdelen van stroom.
Afhankelijk van het soort computer dat je hebt, heb je veel of weinig stroom nodig. Nu gebruikt je processor niet bijster veel stroom, daar hoef je het niet voor te doen. Ervan uitgaande dat je dit leest omdat je iets over een game PC wilt weten, kun je misschien al raden welk onderdeel van je PC de grootste stroomvreter is. Precies, je grafische kaart.
Je grafische kaart gebruikt het meeste stroom, maar is ook een van de meest essentiële onderdelen van je PC: de grafische kaart zorgt er immers voor dat je kan gamen op je PC. Om te bepalen hoeveel stroom je PC nodig heeft, hangt het er vanaf wat voor grafische kaart je hebt. Voor een beetje gaming PC is een voeding van minimaal 750 watt aan te raden. Wil je het gelijk goed doen met bijvoorbeeld twee videokaarten, dan is een speciale voeding van meer dan 750 watt aan te raden.
Je hebt voedingen van verschillende merken. Er is bijvoorbeeld een Corsair CX750 voeding van 750 watt, die 98,90 euro kost bij Alternate. Er is ook voeding verkrijgbaar van een ander merk zoals Aerocool of SilverStone. In principe maakt het niet uit voor welk merk je hierbij kiest, als je voeding maar genoeg watt levert.

4. RAM-geheugen

Om ervoor te zorgen dat alles een beetje soepel loopt en je computer het niet te moeilijk krijgt vanwege alle processen die bezig zijn, is voldoende RAM-geheugen ook belangrijk. Op die manier kan je PC op een normale snelheid blijven werken zonder dat dit ten koste gaat van bepaalde programma’s. RAM staat voor random access memory en zorgt ervoor dat data gelezen en verwerkt kan worden. Voor een gaming PC is een fatsoenlijke hoeveelheid aan te raden.
Nu vraag je misschien af, hoeveel RAM heb ik nodig dan? Dat hangt er vanaf. Op dit moment kom je een heel eind met ongeveer 8GB aan RAM, maar met de lange termijn in het achterhoofd is het aan te raden misschien uit te breiden naar 16GB. Op deze manier kun je voorlopig zeker vooruit.
16GB aan RAM is niet eens heel gek. Neem als voorbeeld de nieuwe Assassin’s Creed Syndicate. Voor deze game wordt 8GB RAM aangeraden, dus dat zou al je RAM-geheugen zijn als je slechts 8GB tot je beschikking hebt. Met dit gegeven in het achterhoofd, is 16GB dus essentieel voor je game PC, zeker met de lange termijn in gedachte.
Ook hier maakt het niet per se uit voor welk merk je kiest. Veel RAM-geheugen kaarten worden geleverd door Kingston of Corsair. Zo kost 8GB aan RAM-geheugen verdeeld over twee kaarten van Kingston bijvoorbeeld 52,90 euro.

3. Processor

Een van de andere belangrijke onderdelen is de processor. In het Engels wordt vaak gesproken over de CPU, de central processing unit. De processors in veel PCs zijn vaak van Intel of AMD. Waarom is dit onderdeel zo belangrijk?
Je CPU regelt de decodering van data van programma’s en andere zaken. Hierbij geldt: hoe sneller de CPU is en hoe sneller deze de data kan decoderen, hoe sneller je PC werkt. Dit hangt van de kloksnelheid af: vaak ligt deze tussen de 2,5- en 6GHz. Voor een optimale ervaring is een fatsoenlijke CPU daarom dus uitermate belangrijk.
De meest gekozen CPUs voor game PCs zijn meestal van Intel. Een Intel i5- of i7-processor is vaak de meest gekozen CPU. Er zijn natuurlijk ook AMD varianten zoals de AMD Athlon of de AMD FX CPU, die soortgelijke resultaten kunnen leveren. Of je liever AMD of Intel hebt is aan jou, maar belangrijk is in de gaten te houden hoe hoog de kloksnelheid is, omdat dit veel uitmaakt voor je (game)ervaring op de PC.
Een voorbeeld: een Intel i5-5675C processor kost 304 euro. Een AMD FX-8370 kost als vergelijking 224,90 euro. AMD is iets goedkoper, maar veel mensen zweren bij een Intel-processor. Aan jou dus de keuze.

2. Grafische kaart

Het meest logische onderdeel waar je meteen aan denkt als het gaat over gamen op de PC is natuurlijk de grafische kaart. De grafische kaart wordt vaak de GPU genoemd, wat staat voor de graphics processing unit. Dit onderdeel zorgt ervoor dat er beeld ontstaat op je beeldscherm en hoe vloeiend dit beeld over je scherm loopt. Zonder twijfel is dit een van de allerbelangrijkste onderdelen voor je game PC.
Een goede grafische kaart heeft een grote geheugencapaciteit, omdat vele extra’s in games zoals het verbeteren van schaduwen, anti-aliasing en meer veel geheugen van je grafische kaart opvreten. Hoe meer data je grafische kaart moet verwerken, hoe zwaarder het wordt voor het apparaat en dit kan ten koste gaan van je game-ervaring. Ook is het belangrijk dat de kaart goed kan koelen, omdat het onderdeel heel warm kan worden als er hard moet worden gewerkt. Een goede en recente videokaart waar je de meest recente games mee kunt spelen op de hoogste settings en resolutie is bijvoorbeeld de MSI GTX970 GAMING 4G videokaart. Er zijn meerdere GTX970 videokaarten en deze hebben allemaal een chip van NVIDIA, maar de MSI videokaart komt het beste uit de verf dankzij een aantal handige toepassingen.
Deze videokaart is de meest verkochte grafische kaart van de Benelux. Dit komt vooral vanwege de goede koeling: de Twin Frozr V koeler zorgt ervoor dat de kaart nooit te warm wordt. De ventilatorbladen van de kaart zijn namelijk om en om anders: hierdoor komt de verkoeling goed terecht op je heatsink. De koeling van deze kaart in het algemeen is goed, en juist daarom is de Twin Frozr V koeling toegevoegd.
Twin Frozr V zorgt ervoor dat de koeling alleen gaat werken als dat nodig is. Als het niet nodig is, dan draaien ze niet waardoor de kaart minder lawaai maakt dan andere grafische kaarten, die over het algemeen wat lawaai kunnen produceren. Een leuk extraatje is de lichtgevende draakafbeelding op de kaart die er bijzonder gaaf uitziet: die kun je aanpassen met de MSI Gaming App, waardoor deze bijvoorbeeld kan pulseren of constant licht uitstraalt. Bovendien krijg je 6 maanden een premium licentie van Xsplit Gamecaster, wat erg handig is als je van plan bent om bijvoorbeeld te gaan streamen.
Een MSI GTX970 GAMING 4G videokaart kost ongeveer 379 euro bij Alternate. Je krijgt er een gratis gamevoucher bij, als je 'm aanschaft.

1. Moederbord

Dacht je dat de grafische kaart op de eerste plaats hoorde te staan? Niets is minder waar. Het moederbord is zonder twijfel het belangrijkste onderdeel van je PC. Op dit onderdeel moet je namelijk je grafische kaart, je RAM-geheugen en je processor monteren.
Naast bovengenoemde onderdelen is ook de BIOS aanwezig op het moederbord. BIOS staat voor het basic in- and output system, en is verantwoordelijk voor het opstarten van je PC. Wat dat betreft is het moederbord zeker het meest belangrijke onderdeel van een game PC, omdat bijna alle andere belangrijke onderdelen hier vaak samenkomen. Je kunt een moederbord wat dat betreft een beetje zien als een huis: een huis is pas stevig en robuust als de fundamenten goed zijn. Het moederbord is dit belangrijke fundament voor je PC en juist daarom is dit onderdeel zo belangrijk voor je game PC. Een nieuw moederbord dat volledig geschikt is voor gamen, is de MSI Z170A GAMING M5.
Dit moederbord is ontwikkeld voor en door gamers. De onderdelen van het moederbord zijn van kwaliteit goede game-ervaring. Dankzij de Audio Boost 3 technologie heb je bijvoorbeeld toegang tot goed geluid uit je speakers of headset en er is ruimte voor maar liefst twee videokaarten met een NVIDIA chip en drie videokaarten met een AMD chip, mocht je dit willen. Ook zul je niet zo snel last hebben van lag, omdat de Killer netwerkkaart er altijd voor zorgt dat de game die je aan het spelen bent voorrang heeft op bijvoorbeeld een download die op de achtergrond aan staat.
Het moederbord ondersteunt ook de nieuwste technologie zoals USB 3.1, dat twee keer zo snel is als USB 3.0. Daarnaast kun je twee M.2 SSD kaarten, waar je Windows op kunt installeren zodat alles razendsnel opstart, op het moederbord monteren. SSD is een harde schijf die sneller is dan een normale harde schijf, die door veel gamers wordt gebruikt om het Windows systeem op te installeren. Als Windows op een SSD start, start het systeem eerder op waardoor je computer dus eerder klaar is voor gebruik! Dat is de reden dat veel gamers kiezen voor een SSD in plaats van een normale harde schijf, ook al is een SSD iets duurder dan een normale harde schijf.
Ook is er een boost voor DDR4 RAM geheugen. DDR4 RAM-geheugen is sneller dan het veelgebruikte DDR3 RAM-geheugen, en met het MSI Z170A GAMING M5 moederbord krijgt je RAM-geheugen een nog hogere boost! Als klapper op de vuurpijl krijg je ook een jaar Xsplit Gamecaster v2 software cadeau wanneer je dit moederbord aanschaft! Een exemplaar kost zo'n 194,90 euro.
Deze vijf onderdelen zijn essentieel voor je game PC. Natuurlijk moet je ook nog een case hebben en bijvoorbeeld een harde schijf om het geheel compleet te maken, maar deze 5 onderdelen zijn het allerbelangrijkst. Een game PC kost een hoop geld en je dient dan ook redelijk in de buidel te tasten, maar wat je ervoor terug krijgt staat redelijk in verhouding. Een nieuwe game PC kan de komende 3 jaar zeker meedraaien.
Dit artikel is op 18 mei 2020 bijgewerkt.