5 Animatiefilms voor volwassenen - Stiekem worden we nooit groot

Article
zaterdag, 07 oktober 2017 om 16:05
xgn google image
Naast de bekende films voor kinderen, zijn er ook animatiefilms voor volwassenen. We beschrijven er vijf die je zeker een keer gezien moet hebben!
Animatiefilms worden vaak gezien als iets voor kinderen en tieners, maar niets is minder waar. Animatie is een medium met voor ieder wat wils, ook voor volwassenen. De films die voor het oudere publiek gemaakt worden, zijn vaak ondergesneeuwd door kinderfilms van de grote studio’s zoals Disney, Pixar en Dreamworks. Vandaag zetten we vijf animatiefilms voor volwassen kijkers in het zonnetje.

Grave of the Fireflies

Oorlogsfilms zijn van alle genres, dus ook van animatiefilms voor volwassenen. Grave of the Fireflies is een oorlogsfilm, maar niet van de bombastische variant: deze film vertelt het verhaal van twee kinderen in een tijd van oorlog en honger. De film komt uit 1988 en heeft een aantal prijzen gewonnen. Veel mensen zien Grave of the Fireflies als een anti-oorlogsfilm, maar de regisseur heeft dit altijd ontkend.
De film is gebaseerd op een boek en er zijn twee live-action versies van het verhaal gemaakt na deze animatiefilm. Het verhaal speelt zich af tijdens de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog en veel Japanners zien de film als een belangrijk onderdeel van hun cultuur.
119040

Corpse Bride

Tim Burton is een grootheid in het maken van films en Corpse Bride is één van deze films. De film is in stop-motion gemaakt, een techniek die Burton vaak gebruikt. De film heeft een karakteristieke soundtrack met veel aandacht voor pianospel. De film gaat over een man die zenuwachtig is voor zijn eigen bruiloft en per ongeluk met een lijk trouwt.
Corpse Bride wordt soms ook wel eens gezien als een geanimeerde musical. Films van Tim Burton bevatten wel vaker een groot aantal liedjes en het is dus niet vreemd dat ook deze film veel doet met muziek en zang.
119041

Paprika

Als je houdt van films waarbij realiteit en fantasie in elkaar overlopen dan is Paprika een film die je moet kijken. Deze film van de Japanse regisseur Satoshi Kon gaat over dromen en hun effect op de echte wereld. De film is de laatste die gemaakt is door Satoshi Kon voor hij stierf aan kanker.
Paprika wordt gezien als een film die je niet snel zult begrijpen en die je telkens op het verkeerde pad brengt. Juist de thema’s van dromen en werkelijkheid maken deze film bijzonder moeilijk om te volgen. Paprika heeft een aantal prijzen gewonnen, waaronder een prijs op het Film Festival van Montreal.
119042

9

Een wetenschapper maakt een robot uit naam van vooruitgang. Deze robot wordt gestolen en veranderd in een oorlogsmachine en dit brengt het einde van het leven op aarde. Dit is het verhaal van 9, een film van Shane Acker. De film wordt niet geprezen om zijn verhaal, maar om zijn animaties, die van hoge kwaliteit zijn.
9 is een van de animatiefilms voor volwassenen waarvan mensen zeggen dat je die moet zien om de visuele effecten. Het verhaal loopt volgens kijkers achter in kwaliteit, maar toch wordt 9 gezien als een goede animatiefilm die je een keer gezien moet hebben als fan van het genre.
119044

Perfect Blue

Perfect Blue gaat over een actrice die langzaam de controle over haar leven kwijtraakt. Door een traumatische filmrol en een aantal vreemde gebeurtenissen gaat ze steeds meer twijfelen aan haar eigen identiteit, onschuld en geestelijke gezondheid. Terwijl de actrice de grip op zichzelf en haar rol langzaam verliest gebeuren er nog veel meer vreemde dingen om haar heen.
Perfect Blue is kritiek op de manier waarop Japanse cultuur omgaat met media. Ook wordt de animatiefilm voor volwassenen vaak vergeleken met het werk van legendarische regisseur Alfred Hitchcock. Ook worden er thema’s als stalken en het stelen van iemands identiteit beschreven, iets dat de film bijzonder volwassen maakt.