25 Tweede Wereldoorlog films die je gezien moet hebben

  Het is 4 mei, ofwel Dodenherdenking, en dat is een goede gelegenheid om ook oorlogsfilms te kijken. Het is een mooie manier om extra stil te staan bij de grootste oorlog in de bestaande geschiedenis die 76 jaar geleden tot een einde kwam. We hebben een top 25 gemaakt met de beste Tweede Wereldoorlog films die je gekeken moet hebben.

  Er zijn een hoop games over de Tweede Wereldoorlog verschenen, maar er zijn nog meer films over dit onderwerp gemaakt. Wij raden het zeker aan om de films op onze lijst te kijken als je van het oorlog genre houdt. Wij hebben 25 mooie films voor je op een rijtje gezet!

  25. Enemy at the Gates (IMDb: 7,6 / Metascore: 53)

  Niet alleen de Amerikanen en de Engelsen vochten tegen de Duitsers, ook de Russen deden mee. In Enemy at the Gates volgen we de Rus Vassili Zairsev, gespeeld door Jude Law. Hij is een sluipschutter in het Russische leger. De Russen hebben de taak om de controle terug te krijgen in Stalingrad. Huis voor huis vechten ze om de controle te krijgen.

  Vassili schiet de ene na de andere Duitser neer, wat een grote impact heeft op het moraal van het Duitse leger. De Duitsers besluiten om een sluipschutter naar Stalingrad te sturen, om deze Russische held te vermoorden. De film is een spannend kat-en-muisspel waarin Jude Law en Ed Harris het tegen elkaar opnemen.

  Twentieth Century Fox Film Corporation

  24. Jojo Rabbit (IMDb: 7,9 / Metascore: 55)

  Tijdens de Tweede Wereldoorlog volgen we Jojo, een jongetje dat er een denkbeeldig vriendje erop nahoudt, namelijk Hitler. Je begrijpt het: dit is geen serieuze Tweede Wereldoorlogfilm, maar een die je vooral met een korreltje zou moet nemen. Het kereltje is ware patriot in hart en nieren en de vraag is dan ook wat hij doet als er iets 'geks' gebeurt.

  Zo ontdekt hij namelijk op een dag dat er een Duits meisje bij hem en zijn moeder in huis verstopt zit. Hij kan er niet bij met zijn verstand dat het kind daar zit. Hoewel de plotwending niet verrassend is, zijn de grappen dat wel. Elke keer weer als zijn denkbeeldige Hitler in beeld komt, moet je wel lachen. Jojo Rabbit ongetwijfeld een komische film.

  Miramax

  23. La vita è bella (IMDb: 8,6 / Metascore: 59)

  In Italië leeft Guido een lekker leventje met zijn vrouw en zoon, totdat de Italiaanse en Duitse bezetters komen en het gezin uit elkaar proberen te halen. Guido weet met zijn zoon samen te blijven. Samen maken ze de horror van de concentratiekampen mee en om te overleven hebben ze bedacht dat je een tank wint als je in leven blijft.

  De film is zeer uniek, want het is namelijk een combinatie van komedie, drama en oorlogsfilm. Het is een film die je gezien moet hebben in je leven.

  22. Defiance (IMDb: 7,2 / Metascore: 58)

  Je kent hem als de held James Bond, maar ook in Defiance speelt Daniel Craig een stoere vent die opkomt voor de goede kant. In de film zijn twee Joodse broers gevlucht naar een bos om niet gepakt te worden door de Duitsers. Ze komen in het bos een grote groep Joden tegen, die ook zijn gevlucht.

  De twee proberen samen met de anderen lange tijd te overleven, maar het gevaar ligt op de loer. Ze hebben als doel om zich aan te sluiten bij de Russische verzetsgroepen die vanuit het oosten komen. Gaat dit ze lukken?

  Tweede Wereldoorlog films - Pearl Harbor

  21. Pearl Harbor (IMDb: 6,1 / Metascore 44)

  De film Pearl Harbor is niet voor iedereen weggelegd. In de film komt de romantiek namelijk meer naar voren dan het oorlog aspect. We volgen twee vrienden die elkaar al hun hele leven lang kennen. Ze worden allebei verliefd op dezelfde mooie verpleegster, wat natuurlijk voor problemen zorgt.

  De film gaat over de Japanse verrassingsaanval bij Pearl Harbor in 1941. De twee vrienden zijn op Pearl Harbor gestationeerd als piloten. De vrienden worden gespeeld door Ben Affleck en Josh Hartnett, geen onbekenden dus. De film is geregisseerd door Michael Bay, een andere reden waarom de film niet bij iedere kijker even goed in de smaak valt. Toch mag deze film zeker niet ontbreken in de lijst.

  Tweede Wereldoorlog films - Unbroken

  20. Unbroken (IMDb: 7,2 / Metascore: 59)

  Voor de oorlog uitbrak, leidde iedereen een normaal leven. Ook Louis Zamperini, gespeeld door Jack O'Connell, had een normaal leven. Hij was een atleet die uiteindelijk mee mocht doen aan de Olympische spelen in Berlijn.

  Zamperini ging bij het leger toen de oorlog uitbrak. Hij werd gevangen genomen door de Japanse marine, nadat hij in de oceaan was neergestort met een militair vliegtuig. Je maakt in de film het waargebeurde verhaal mee over hoe Zamperini probeert te overleven in de Japanse kampen. Zeker omdat het een waargebeurd verhaal is, moet je de film hebben gezien.

  19. The Thin Red Line (IMDb: 7,6 / Metascore: 78)

  De Amerikaanse soldaat Witt is gevonden en gevangen gezet. De mannen van C Company, 1st Battalion, 27th Infantry Regiment en 25th Infantry Division worden als versterkingen naar het Guadalcanal gestuurd om het eiland van de Japanners te veroveren. Ze komen aan bij Hill 210, een belangrijke positie voor de Japanners. Ze moeten deze positie koste wat het kost verdedigen.

  In de film spelen onder andere Sean Penn, John Cusack, Adrien Brody, John C. Reilly, Jared Leto, John Travolta, George Clooney en Woody Harrelson mee. Een hoop bekende gezichten dus!

  Tweede Wereldoorlog films - Flags of Our Fathers

  18. Flags of Our Fathers (IMDb: 7,1 / Metascore: 79)

  Clint Eastwood vertelt in Flags of Our Fathers het verhaal van de zes soldaten die de Amerikaanse vlag hebben gehesen op Iwo Jima, na een hevig gevecht tegen de Japanners. De Amerikaanse vlag die neergezet wordt door de soldaten staat tegenwoordig symbool voor de Amerikaanse overwinning op Japan.

  De film laat zien hoe de soldaten met elkaar omgaan tijdens de slag, maar ook hoe ze na de oorlog omgaan met bijvoorbeeld hun traumas. De film heeft meerder Oscars gewonnen en dat maakt het, samen met het goede acteer- en regiewerk, een film die deze lijst terecht heeft gehaald.

  Tweede Wereldoorlog films - The Pianist

  17. The Pianist (IMDb: 8,5 / Metascore: 85)

  The Pianist is geregisseerd door Roman Polanski, die toen hij jong was zelf de Holocaust heeft meegemaakt. Dit maakt de film extra speciaal. In The Pianist zien we wat voor effect de oorlog heeft gehad op de Joden in Polen. In de film volgen we de pianist genaamd Wladyslaw Szpilman. We volgen wat hij meemaakt in het Warsaw ghetto en hoe hij daar probeert te overleven.

  De film staat bekend om de scènes waarin Adrien Brody, die de rol van Szpilman vertolkt, de piano speelt. Leuk weetje: Brody heeft speciaal voor deze rol piano leren spelen. Als je van drama films houdt, is The Pianist zeker een aanrader.

  16. The Imitation Game (IMDb: 8,1 / Metascore: 73)

  In de Tweede Wereldoorlog is veel gebruik gemaakt van codetaal. De Duitsers maakten gebruik van de Enigma code, een codetaal om bijvoorbeeld de Wehrmacht te informeren over vijandelijke posities. Het was voor de Geallieerden dus een noodzaak om deze code te kraken.

  In The Imitation Game, geregisseerd door Morten Tyldum, zie je hoe Alan Turing, gespeeld door Benedict Cumberbatch, met de hulp van andere wiskundigen de code probeert te kraken. Dit gaat niet zonder slag of stoot en dit maakt de film heel interessant om naar te kijken.

  Tweede Wereldoorlog films - Valkyrie

  15. Valkyrie (IMDb: 7,1 / Metascore: 56)

  In de film Valkyrie zien we hoe Colonel Claus von Stauffenberg, gespeeld door Tom Cruise, met andere Duitsers een poging doet om een aanslag te plegen op Adolf Hitler. Wat het bijzonder maakt, is dat de film gebaseerd is op een waargebeurd verhaal.

  De film laat goed zien dat niet iedereen dacht zoals Adolf Hitler en hoeveel moeite er werd gedaan om operatie Valkyrie tot slagen te brengen.

  Tweede Wereldoorlog films - The Longest Day

  14. The Longest Day (IMDb: 7,8)

  Als je van veel informatie houdt, dan is The Longest Day de film voor jou! De film zit namelijk vol met details over de landingen bij Normandië tijdens Operation Overlord. De film neemt zowel het perspectief van de Geallieerden als de Duitsers aan. Hierdoor krijg je een breder zicht op hoe het is geweest in die tijd.

  Als je ooit in Normandië bent geweest, is het al helemaal een aanrader. In de film zijn namelijk veel pittoreske dorpjes te zien zoals het welbekende Sainte-Mère-Église, waar John Steele in de kerktoren bleef hangen.

  13. A Bridge Too Far (IMDb: 7,4)

  Deze film draait om de operatie om de controle terug te krijgen in Nederland door de belangrijke bruggen terug te veroveren, ook wel bekend als Operation Market Garden (wat eigenlijk 2 operaties zijn, namelijk Market en Garden).

  Het belangrijkste doel is om de brug bij Arnhem te veroveren uit de handen van de Duitsers. Dit geeft de Geallieerden de mogelijkheid om Duitsland makkelijker aan te vallen. Zoals de titel van de film al zegt, is dit net een brug te ver geweest. In de film is te zien wat er fout ging en hoe de operatie verder verliep. Sean Connery, beter bekend als James Bond, speelt een rol in deze film.

  Tweede Wereldoorlog films - Zwartboek

  12. Zwartboek (IMDb: 7,8 / Metascore: 71)

  Paul Verhoeven heeft met Zwartboek een goede film neergezet, die je zeker een keer moet zien. De film gaat over de familie Stein die verhuist naar Nederland. Ze willen eigenlijk vluchten naar Engeland, maar daarvoor is het te laat. Ze besluiten onder te duiken in Nederland.

  De film laat goed zien hoe de omstandigheden zijn geweest in Nederland tijdens de oorlog, dat maakt het een goede toevoeging aan de lijst.

  Tweede Wereldoorlog films - Das Boot

  11. Das Boot (IMDb: 8,4 / Metascore: 86)

  Te land, ter zee en in de lucht. De oorlog was overal. Zo loerde de dood ook onder water. De Duitse onderzeeërs waren in de Tweede Wereldoorlog erg effectief tegen de vele geallieerde schepen die onder andere vracht kwamen brengen naar Groot-Brittannië.

  In de lange film Das Boot volgen we de Duitse bemanning van de U-boot die onder de leiding staat van Kapitein-Lt. Henrich Lehmann-Willenbrock. We zien wat de bemanningen van de U-boten ongeveer in het echt hebben meegemaakt tijdens de lange tochten over de oceanen en zeeën.

  10. Inglorious Basterds (IMDb: 8,3 / Metascore: 69)

  Als je een fan bent van Quentin Tarantino films, dan moet je deze film zeker hebben gezien. In Inglorious Basterds volg je een Joodse groep Amerikaanse soldaten die zichzelf ook wel de nazi jagers noemen. In de film zijn ze er op uit om een grote groep nazi's te vermoorden, door middel van een bijzonder plan.

  De film staat vooral bekend om het ijzersterke eerste deel van de film, waarin de acteur Christoph Waltz uitblinkt. Christoph Waltz speelt kolonel Hans Landa, die de jacht maakt op de Joden in Frankrijk.

  Tweede Wereldoorlog films - Fury

  9. Fury (IMDb: 7,6 / Metascore: 64)

  In de Tweede Wereldoorlog was het gebruik van tanks erg belangrijk. In de film Fury draait het hier grotendeels om, aangezien we de tank commander Don Collier en zijn mannen volgen. Ze vormen samen een eenheid die een Amerikaanse Sherman tank bestuurt.

  In Fury volg je het verhaal over hoe het ongeveer is geweest om als Amerikaan over onder andere Frans grondgebied te rijden en door Duitse tanks te worden beschoten. De film kent veel goede acteurs, zo spelen onder andere Brad Pitt, Shia LaBeouf, Michael Peña en Jon Bernthal mee.

  8. Dunkirk (IMDb: 7,9 / Metacritic: 94)

  De oorlog kent vele brute verhalen, maar in de recente geschiedenis wisten er maar weinig zoveel indruk te maken als Christopher Nolans Dunkirk.

  In deze nagelbijtende film zie je de pijnlijke dilemma's die de Tweede Wereldoorlog constant voorschotelde. Gealieerde troepen van België, Engeland en Frankrijk zitten als ratten in de val en proberen bij Duinkerke te ontsnappen van de Duitsers die steeds dichterbij komen.

  Naast Tom Hardy spelen ook andere bekende acteurs mee. Zo speelt voormalig One Direction-lid Harry Styles een prominente rol in de film. Hij speelt Alex. Verder heeft ook Kenneth Branagh, bekend van Murder on the Orient Express, een rol in de film.

  7. Where Eagles Dare (IMDb: 7,7)

  Als een Amerikaan met de plannen voor de D-Day invasie gevangen wordt genomen door de Duitsers, besluiten de Britten om een groep commando's te sturen. Het probleem is alleen dat de Amerikaan in een SS hoofdkwartier zit, midden op een kasteel in de Alpen. Aan de commando's dus de taak om ongezien binnen te komen.

  De film is zeker niet de jongste. Hij was voor het eerst te zien in 1968, maar dat moet je zeker niet tegenhouden om de film te kijken. De film heeft niet alleen humor, maar ook een goede acteur, namelijk Clint Eastwood!

  Tweede Wereldoorlog films - Empire of the Sun

  6. Empire of the Sun (IMDb: 7,8 / Metascore: 62)

  Veel kinderen waren het slachtoffer van de oorlog. In Empire of the Sun zien we hoe jonge jongen Jim de Japanse invasie in Shanghai meemaakt en hoe hij wordt gescheiden van zijn ouders. Je maakt dus ongeveer mee hoe de oorlog is geweest voor een kind.

  In de film, die gebaseerd is op een boek van J.G. Ballard, volgen we Jim die in China moet overleven terwijl hij niet weet waar zijn ouders zijn. Weet hij zijn ouders te vinden? Overleeft hij het zelf wel?

  Christian Bale speelt Jim in de film, die geregisseerd is door Steven Spielberg. Dit is tevens Bale zijn debuut in de filmwereld.

  Tweede Wereldoorlog films - Der Untergang

  5. Der Untergang (IMDb: 8,3 / Metascore: 82)

  De Tweede Wereldoorlog kende veel leiders, goed en kwaad. Over de bekendste, namelijk Adolf Hitler, gaat deze film. Je maakt in de film de laatste dagen van Hitler en zijn zogenaamde Derde Rijk mee.

  Het waargebeurde verhaal van de secretaresse Traudl Junge, die in dienst was bij Hitler, wordt op een zorgvuldige manier verteld in de film. Het acteerwerk, props en de special effects zijn allemaal van de bovenste plank. We weten allemaal hoe het met Hitler is geëindigd, maar toch is het erg interessant om te zien hoe Hitler omgaat met de naderende Russen in het oosten en de Amerikanen en Engelsen in het westen.

  In de film lijkt het alsof je naar de echte Adolf Hitler kijkt. Bruno Ganz, de acteur die Hitler speelt, zet dus een fenomenale performance neer, waardoor het zo echt overkomt. Alleen het acteerwerk is al een reden om deze film te kijken.

  4. Letters from Iwo Jima (IMDb: 7,9 / Metascore: 89)

  Het verhaal kent altijd meerdere kanten, zo ook in de oorlog. Voor de Amerikanen waren de Japanners de vijand, maar zo was het ook andersom. In deze film volgen we voor de verandering de ervaringen van de Japanners op het eiland Iwo Jima.

  Clint Eastwood wilde niet alleen het Amerikaanse verhaal vertellen met de film 'Flags of Our Fathers', maar ook het Japanse verhaal. In de film volg je de soldaten die de taak hadden om het kleine eiland Iwo Jima te verdedigen, wetend dat de Amerikanen eraan komen. Hoelang weten ze stand te houden?

  De film die door de Amerikaan Clint Eastwood geregisseerd is, bestaat uit een Japanse cast. De bekendste daarvan is Ken Watanabe. Hij speelde onder andere in Inception en The Last Samurai. In de film spreken de acteurs ook echt Japans, hierdoor heb je nog meer het gevoel van echtheid.

  Tweede Wereldoorlog films - Hacksaw Ridge

  3. Hacksaw Ridge (IMDb: 8,2 / Metascore: 71)

  Een van de nieuwere Tweede Wereldoorlog films is Hacksaw Ridge uit 2016. Deze film is een prachtige toevoeging en mag dus zeker niet ontbreken aan deze lijst.

  De film vertelt het waargebeurde verhaal van de Amerikaan Desmond T. Doss. Desmond wilde bij het leger als hospik, maar hij weigerde om mensen te doden. Dit ging natuurlijk niet zonder slag of stoot. Eenmaal bij de Amerikaanse aanval op het Japanse eiland Okinawa maakt hij de meest verschrikkelijke dingen mee. Weet hij zich te redden?

  Desmond T. Doss wordt gespeeld door de acteur Andrew Garfield. In de film leef je echt mee met hem, dankzij het goede acteerwerk. De film is geregisseerd door Mel Gibson, die vooral bekend staat om zijn acteerwerk zoals in The Patriot. Hacksaw Ridge is een echte must-watch!

  2. Schindler's List (IMDb: 8,9 / Metascore: 93)

  Als je aan vroeger denkt, denk je aan zwart-wit films. De film Schindler's List is volledig in zwart-wit (op een aantal delen na). Dit is even wennen, maar het geeft wel het gevoel dat het echt is wat je ziet.

  In de film zie je hoe de Joden in het door Duitsland bezette Polen behandeld worden. Gelukkig waren er mensen die niet de kant kozen van de Duitsers en probeerden om de Joden te redden van de gruwel die hen te wachten stond. Oskar Schindler is zo'n persoon, in de film probeert hij via verschillende manieren de levens te redden van vele Joden. Maar of hij daarin slaagt?

  De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Oskar Schindler wordt gespeeld door de beroemde acteur Liam Neeson. Ook speelt een andere bekende mee, namelijk Ben Kingsley. De director is de legende Steven Spielberg.

  1. Saving Private Ryan (IMDb: 8,6 / Metascore: 90)

  Saving Private Ryan is volgens velen de beste Tweede Wereldoorlog film. Dit komt doordat eigenlijk alles wel in de film zit. Actie, emotie, humor. Het ontbreekt er niet aan.

  In Saving Private Ryan volgen we een groep soldaten die meedoen aan de landingen bij Normandië. Na de bloederige strijd op het strand krijgen ze te horen dat ze de soldaat Ryan, wiens broers in de oorlog zijn omgekomen, moeten vinden. Dit om hem terug te kunnen sturen naar zijn moeder in de Verenigde Staten.

  In de film spelen een hoop bekenden mee. Tom Hanks heeft de hoofdrol als de soldaat Captain Miller, verder spelen onder andere Tom Sizemore, Edward Burns, Barry Pepper, Adam Goldberg, Vin Diesel, Giovanni Ribisi en natuurlijk Matt Damon mee. Deze cast zet een uitstekende performance neer dankzij het goeie regiewerk van Steven Spielberg.

  Dit artikel is bijgewerkt op 8 oktober 2020.

  Loading...
  x

  © 2005 - 2021 Alle rechten voorbehouden.