13 Reasons Why seizoen 2 kijken op Netflix - Waarom wel of niet?

Article
maandag, 28 mei 2018 om 13:16
xgn google image
13 Reasons Why Not, oftewel veel kritiek op het nieuwe seizoen van dit tienerdrama. Enigszins terecht, want er zijn een hoop dingen die in dit tweede seizoen misgaan. Er zijn daarentegen ook een hoop goede dingen. Vandaar dat we uiteenzetten wat de redenen zijn om juist wel of niet 13 reasons why seizoen 2 kijken.
¨, dit is Hannah, Hannah Baker, dat is juist. Pas uw ... apparaat waarop u dit beluistert niet aan. Ik ben het, live en in stereo.¨ Voor de tweede keer duiken we in Hannah Bakers verhaal.

De koe wordt gemolken

Na het zien van seizoen 1 voelde 13 Reasons Why als een redelijk afgerond verhaal. We hadden geleerd dat Hannah Baker niet de meest betrouwbare narrator was die er bestaat. Toch hebben we een heleboel mee kunnen pikken van de heftige redenen die ze meegaf om een einde te maken aan haar eigen leven. Alhoewel er voldoende stof is geweest om over na te denken, word je nu opgedrongen om ook na te denken over de aftermath: hoe de dood van Hannah voor een rechtszaak zorgt en of de school haar zelfmoord had kunnen voorkomen.
Het biedt mogelijkheden om nieuwe informatie aan het verhaal toe te voegen, wat door dit nieuwe staartje ook wel enigszins gebeurt. In veel gevallen wordt het verhaal uit seizoen 1 daarentegen opnieuw herkauwd en worden er wat kleine lijntjes toegevoegd. Het is interessant dat je de verhalen nu meemaakt vanuit de ogen van de daders zelf, maar de verhalen zijn in de meeste gevallen niet een bijzonder grote toevoeging op hetgeen dat Hannah ons eerder al vertelde.
132079 1

Hannah Baker voegt zelden wat toe

Waar Hannah Baker een belangrijke spil vormde in het eerste seizoen, leek haar verhaal te zijn afgerond. Desalniettemin is haar aandeel in seizoen 2 zodanig groot, dat je 13 Reasons Why moet worden gewaarschuwd voor het spook van Liberty High. Wat kan haar aanwezigheid soms irritant zijn in dit nieuwe seizoen. Voor een dode is ze nog vrij aanwezig...
¨Kan ik je aanraken¨, vraagt Clay haar wanneer ze plots naast hem op het bed zit. Het is gecompliceerd, omdat ze het complete seizoen zal doorlopen als geest die enkel door de in elkaar stortende Clay kan worden gezien. De aanwezigheid van Hannah voelt aan alsof ze enkel erin zit omdat ze het gezicht was van het eerste seizoen. Het was bijzonder onnodig, behalve dan op uitzonderlijke momenten die later in de special aan bod komen.
132080

Het plot is een rammelkast

Het plot van 13 Reasons Why seizoen 2 is ook niet erg sterk. Het rammelt soms erger dan de ketting van je fiets die al jarenlang niet van een beetje olie is voorzien.
In de serie doen personages soms erg gekke dingen. Er gebeuren dingen die in schril contrast staan met uitspraken of gebeurtenissen die tijdens het eerste seizoen hun plaats vonden. Hannah blijkt nog een liefde te hebben gehad waarover in het eerste seizoen nooit is gerept (en waarvan bespreekbaar is of hierdoor niet een bijzonder plothole ontstaat), en het verkrachtingsverhaal van Bryce wekt flink wat frustraties op.
Dat laatste was nog wel het ergste, want hoewel Bryce in het eerste seizoen op tape 14 bekend heeft Hannah te hebben verkracht, doet het tweede seizoen vrijwel alsof heel die tape niet bestaat. Al in eerste episodes blijkt dat beide partijen de tapes om zeer zwakke redenen niet de rechtszaal in willen brengen, omdat dan de andere tapes ook ter sprake zullen komen en het 'de zaak niet zal bevorderen.' Uiteindelijk gebeuren er nog wat andere dingen rondom de zaak waarbij je jezelf op het achterhoofd krabt waarom Bryce nog op vrije voet kan zijn na al zijn daden.
132081

Weinig structuur

Dat het plot rammelt, komt ook doordat het wat niet structureel wordt verteld. Wil jij 13 Reasons Why seizoen 2 kijken, wees dan op je hoede dat het verhaal je alle kanten op gaat sleuren.
Andere momenten dat je op je achterhoofd begint te krabben, zijn wanneer je weer dood wordt gegooid met flashbacks. Het hele tweede seizoen mist structuur in de vertelling van het verhaal. Je wordt constant heen en weer gegooid tussen heden en verleden en doordat Hannah ook in het heden nog een rol speelt als geest, is niet altijd direct duidelijk wanneer een gebeurtenis zich nu eigenlijk in de tijdlijn afspeelt.
In het vorige deel was de structuur soms ook een beetje zoek, maar nu is die structuur elke episode zoek. Elke episode is namelijk een bij elkaar geraapt hoopje aan flashbacks, gebeurtenissen in het heden en rechtszaken waarbij bekende personages moeten getuigen over wat er nu allemaal is gebeurd rondom de zaak van Hannah.
132082

Irritante rechtbank

De rechtbank scenes wekken zo nu en dan ook irritaties op waardoor je misschien wilt stoppen met kijken. Het is vrij duidelijk dat het niet gaat om het naar boven halen van de waarheid, maar eerder om de mensen die ondervraagd worden nul vrijheid te geven in het doen van hun verhaal. Ze krijgen enkel wat vragen voorgelegd en moeten enkel deze vragen beantwoorden. Vaak wordt er met deze vragen naar de bekende weg gevraagd.
Veel informatie komt er in de rechtszaken niet naar voren, omdat in zo'n rechtszaak enkel vaak wordt herhaald wat we al van de tapes van seizoen 1 wisten. Informatie waarover we niks wisten wordt vaak bijzonder snel afgekapt in een poging om spanning op te wekken. Het werkt averechts, want doordat de rechtszaak scenes soms meer aanvoelen als een recap van seizoen 1, ben je al naar je tweets en Facebook-berichtjes aan het kijken op het moment dat er dan wel wat extra informatie boven water komt.
132083
Klinkt allemaal vrij negatief, maar zijn er dan echt geen redenen om het juist WEL te bekijken? Gelukkig weet 13 Reasons Why seizoen 2 dingen te geven om er naar uit te kijken.

Waarom je wel 13 Reasons Why seizoen 2 moet kijken

Als je even door de zure appel heen bijt, dan is het namelijk wel goed dat dit soort series er zijn om taboes te kunnen doorbreken. Zelfmoord, verkrachtingen, pesten... dit zijn thema's die je thuis tijdens het avondeten niet even aan de keukentafel zult bespreken, toch zijn het zware thema's die in deze wereld wel voorkomen. Het is dan ook goed dat een serie ons daar even stil bij laat staan en hier en daar voor een traan zorgt.
De makers hebben ook door dat de thema's soms zwaar zijn om te behappen. Aan het begin en einde van elke episode wordt nu doorverwezen naar tips rondom de thematieken. Wanneer de eerste episode start spreken de bekende personages je al toe dat het een zware zit zal kunnen worden en dat wanneer je dit soort thema's niet aankunt, je beter niet kunt kijken. Rondom seksuele thema's wordt zelfs nog extra aandacht geschonken aan het geven van waarschuwingen, zodat het van alle kanten duidelijk wordt dat de serie een taboe wil doorbreken.
132086

Goed voor de tissue verkoop

Het is janken geblazen met 13 Reasons Why seizoen 2.
In ieder geval heeft het eerste seizoen al laten weten dat je het beste langs de supermarkt kunt gaan om een hele kar vol met tissues aan te schaffen. Dit seizoen zet wederom weer een hoop drama neer, waardoor je zeker een hoop tissues nodig hebt tijdens het bekijken van de serie én tijdens het voeren van de discussies rondom de thema's.
De serie weet de enige emotie met zich mee te brengen en grijpt je, anders dan heel veel andere tienerseries, toch wel aan. Er zijn in seizoen 2 ook weer enkele momenten waarbij je goed aan het huilen kan worden gebracht. Misschien wil je in plaats van een paar papieren tissues gewoon wasbare zakdoeken kopen, dat scheelt uiteindelijk weer een flinke duit én het is een stuk beter voor het milieu dan hele dozen tissues erdoorheen te werken.
132092

Sterk acteerwerk

Er zijn nog een paar redenen waarvoor je de tissues nodig hebt. Zodoende laten ook enkele acteerprestaties je huilen. En niet omdat ze slecht zijn, maar omdat ze echt je ziel aanspreken.
Dat taboe wordt verder doorbroken door een knap staaltje acteerwerk. Voornamelijk Dylan Minette (Clay Jensen in de serie) en Alisha Boe (Jessica Danes) weten een enorme indruk achter te laten door hoe ze hun rollen neerzetten. In het eerste seizoen viel het al op dat ze best veel in hun mars hebben, maar ook nu wordt je vaak gegrepen en weten ze toch een traantje over je wang te laten rollen: vooral op momenten dat ze zelf in huilen uitbarsten.
Het is ook niet gek dat Alisha Boe in haar rol vaak een jankende Jessica neer moet zetten. Ze heeft een bijzonder ernstig verhaal meegemaakt in seizoen 1. Ze weet het dan ook enorm geloofwaardig neer te zetten dat de verkrachting voor bijzonder veel problemen in haar leven heeft gezorgd. Ook Clay Jensen heeft veel te voortduren dit seizoen en door de acteerprestaties van Dylan Minette voel je de pijn die hij meemaakt.
132098 1

Hannah Baker en Clay chemie

De serie weet ook flink te schokken door Hannah Baker naast de nodige frustratie zo nu en dan op een goede manier in te zetten. Soms weten uitspraken van Hannah Baker er namelijk voor te zorgen dat de acteerprestaties van Dylan Minette tot een nog hoger niveau worden getild. Ze weten soms het bloed onder zijn nagels vandaan te halen en zijn hoofd compleet op hol te brengen, wat er misschien wel voor zorgt dat Dylan Minette nog beter gaat acteren.
Er zullen een paar momenten zijn waardoor Hannah een bijzondere indruk heeft op Clay. Voornamelijk wanneer ze de teksten van de bandjes opdreunt en Clay maar herinnerd blijft worden aan alle pijnlijke opmerkingen die ze al heeft gemaakt. En niet lang daarna staat Clay voor iemand zijn huis, met een pistool in de hand. Met idee in zijn hoofd dat Hannah had gewild dat Clay iemand op hardnekkige wijze van het leven zou willen beroven.
Wie die iemand is, daar zul je natuurlijk de serie voor moeten zien.
132101

Toffe soundtrack

De nodige traantjes worden ook weggepikt om de nieuwe soundtrack, met nummers als: The Night We Met. Deze soundtrack werd al gebruikt om Hannah en Clay op te laten dansen en ook tijdens dit seizoen keert het nummer terug om je toch even naar de tissues te doen grijpen. Snotterende neuzen en lopende ogen, aan die éne tissuebox heb je misschien niet eens voldoende. Zorg voor een goede voorraad en mogelijk iemand die je een knuffel kan geven als het te heftig wordt.
Deze keer wordt de soundtrack ook weer op een erg emotionele manier ten sprake gebracht. Laten we maar niet spoilen op welk moment je weer kunt luisteren naar de tekst. Eerst maar eens die serie bekijken. In ieder geval weet je direct wanneer de scene start dat je binnen korte tijd een hevig gevoel van kippenvel zult gaan ervaren.
Wil je nu al het kippenvel ervaren? Bovenaan de pagina vind je het nummer terug, die je alvast in de juiste sferen kan brengen voordat je aan 13 Reasons Why seizoen 2 begint.
Ga jij uiteindelijk 13 Reasons Why Season 2 kijken, of heb jij hem al gezien?