10 vrouwelijke gamepersonages voor Women’s History Month

Article
dinsdag, 29 maart 2022 om 14:00
tomb raiderf1594209202
Maart is in verschillende landen, waaronder de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, Women’s History Month. De maand viert de bijdragen van vrouwen in zowel de geschiedenis als de hedendaagse samenleving. XGN doet hieraan mee en daarom lichten we een aantal vrouwelijke personages in games voor je uit.

Lara Croft – Tomb Raider

Wanneer je het over vrouwelijke game-personages hebt, kan Lara Croft natuurlijk niet ontbreken. De archeologe is door de jaren heen een waar icoon geworden en heeft meerdere Guinness World Records op haar naam staan. Zo is Croft de meest succesvolle videogame-heldin, de meest herkenbare vrouw in een videogame en het meest gedetailleerde gamepersonage. Ook heeft ze onder andere de records voor de meeste real-life stand-ins voor een videogamekarakter, de meest succesvolle overgang naar live-action en de meeste magazine covers voor een videogamekarakter.
De Tomb Raider-games zijn al meerdere keren verfilmd. Croft was daarmee een van de eerste videogamepersonages die op het grote doek succesvol tot leven werd gebracht.
pokemon crystal krisf1647966250

Kris - Pokémon Crystal

Het is tegenwoordig moeilijk voor te stellen, maar in de eerste paar Pokémon games was het niet mogelijk om als een vrouwelijke trainer te spelen. Pokémon Crystal bracht daar verandering in met Kris.
Hoewel de andere speelbare trainers altijd terugkeren in remakes, was dat voor Kris niet het geval. In de remakes HeartGold en SoulSilver werd ze vervangen door Lyra. Doordat ze alleen in Crystal voorkomt, is ze de player character met de minste verschijningen in de main games. Dat maakt haar niet minder waardig van een plekje op deze lijst; immers schreef ze natuurlijk geschiedenis.
isabellef1647966573

Isabelle – Animal Crossing

Isabelle werd pas in 2013 geïntroduceerd in New Leaf, als de spelers assistente. Daarmee had ze in de game meteen een grote rol te pakken. Je kon als burgemeester van je dorp geen café bouwen of het museum renoveren zonder Isabelle’s hulp. In New Horizons keerde ze terug om Tom Nook te helpen in Resident Services.
Ondanks dat Isabelle dus nog helemaal niet zo lang in Animal Crossing voorkomt, is ze al snel uitgegroeid tot de mascotte van de games. Ze is zo belangrijk dat ze zelfs het officiële Twitter-account van de franchise beheert.
mia en maya feyf1647966953

Maya en Mia Fey – Ace Attorney

Waar zou Phoenix Wright zijn zonder de Fey-zussen? Wright is een waardige advocaat, maar hij is, vooral in het begin, toch zeker nog een rookie in de rechtszaal. Hij kan de hulp van zijn baas Mia en zijn assistente Maya dan ook zeker gebruiken.
De Ace Attorney games zijn games waar je niet te veel over moet weten: het is het leukst om de verschillende moorden zelf op te lossen. Details over hoe de zussen Wright helpen zullen we je dan ook niet geven, maar zonder hun hulp zouden verschillende onschuldige cliënten van Wright achter tralies zijn beland.
kill or protect edelgard option fire emblem three houses featuref1647967024

Edelgard von Hresvelg – Fire Emblem: Three Houses

Fire Emblem: Three Houses kent genoeg vrouwelijke personages, ieder met een complex achtergrondverhaal en persoonlijkheid, zorgen en doelen. Toch springt Edelgard hier bovenuit. Zonder al te veel weg te geven over het verhaal van de game, kunnen we je vertellen dat de game er zonder Edelgard heel anders uit had gezien.
Daarnaast is ze met haar motieven ook een interessant moreel grijs karakter, vooral wanneer je de andere routes in de game speelt. Heeft Edelgard gelijk, of toch niet? En als ze gelijk heeft, zijn haar middelen verantwoord?
aloy horizon zero dawnf1671209196

Aloy - Horizon

Gamers leerden Aloy pas kennen in 2017 met de lancering van Horizon Zero Dawn. Toch wist de heldin in een korte tijd uit te groeien tot een icoon en wordt ze door veel critici gezien als een van de beste (vrouwelijke) videogamekarakters. Hoewel het uiterlijk van Aloy, met name in Forbidden West, op enige kritiek kon rekenen van voornamelijk mannelijke fans, vonden veel vrouwelijke fans het juist een verademing om een vrouwelijk gamepersonage te zien die op hen leek.
la princesa zelda llega al mundo real con este cosplayf1647967314

Prinses Zelda – The Legend of Zelda

Net als Lara Croft kun je het niet over vrouwelijke gamepersonages hebben zonder Zelda te noemen. De prinses is een van de belangrijkste personages in de games (haar naam staat immers in de titel!) en daarmee is ze dan ook een van de meest herkenbare videogamekarakters allertijden. Ook genoeg mensen die nooit een game hebben gespeeld herkennen de prinses (hoewel ze waarschijnlijk wel denken dat het Link is die Zelda heet).
In eerdere games was Zelda vaak de ‘dame in nood’, wat tot enige kritiek heeft geleid. Door de jaren heen is Zelda een steeds grotere rol gaan spelen, en velen zien haar nu dan ook als een belangrijke speler in Hyrule.
carmen sandiego still 002f1647967462

Carmen Sandiego – Carmen Sandiego

Waar in de wereld is Carmen Sandiego? Dat is telkens de vraag in deze game-reeks waarin de speler meesterdief Carmen Sandiego moet zien te vinden. De games leren jongere spelers over verschillende culturen van over de hele wereld én zorgen voor een vermakelijk mysterie om op te lossen. Carmen Sandiego is een van de dertig langstlopende videogame series en dit succes leidde ook tot onder andere boeken, strips en verschillende tv series, waaronder eentje op Netflix.
Met haar rode jas en bijpassende hoed is Sandiego niet alleen makkelijk te herkennen, maar ook een ware stijlicoon. Velen zien haar ook als een belangrijk popcultuuricoon, vooral voor jonge Latina’s. Frances Martel schreef over de dief: ‘’Er zijn zo weinig voorbeelden van hoe een competente, succesvolle Latina vrouw eruitziet in media – en het is geweldig om te beseffen dat er, zelfs in de kinderschoenen van de videogame-industrie, ten minste één game was die werkte om dat probleem op te lossen.’’
the last of us 2f1570791904

Ellie Williams - The Last of Us

Ellie werd door zowel critici als fans al snel goed ontvangen. Vooral haar relatie met hoofdpersoon Joel, de kracht en complexiteit van haar karakter en de manier waarop de game de verwachtingen rondom het stereotype van een dame in nood op zijn kop zette werden geprezen.
Ook wordt Ellie gezien als een voorbeeld voor LHBT-representatie in videogames. Halley Gross, een van de schrijvers van The Last of Us Part II, die zelf aan PTSS leidt, wilde via Ellie aan spelers die iets traumatische hebben meegemaakt laten zien dat ze niet de enigen zijn.
metroidsamusreturnscoverf1581680833

Samus Aran - Metroid

De eerste Metroid-game liet spelers geloven dat Samus een man was, maar niets bleek minder waar. Co-creator van de serie Yoshio Sakamoto zei over de beslissing: ‘’We waren halverwege het ontwikkelingsproces toen een van de medewerkers zei: ‘Hé, zou het niet cool zijn als bleek dat deze persoon in het pak een vrouw was?’’’ En zo ontstond een van de meest geliefde videogamekarakters allertijden.
Samus is een van de eerste vrouwelijke helden in een reeks van spellen van Nintendo dat werd gedomineerd door mannen zoals Link en Mario. Mannen speelden de hoofdrol, terwijl vrouwen meestal door hen gered moesten worden.