10 vergeten game series die terug moeten keren

Article
vrijdag, 13 oktober 2017 om 14:07
xgn google image
Er zijn game series die er een sport van lijken te maken om zo vaak en frequent mogelijk uit te komen, terwijl andere franchises er langer over doen om nieuw deel uit te brengen. Sommige nemen dat laatste wel heel letterlijk en laten al jaren niks meer van zich horen, waardoor we dit gerust vergeten game series kunnen noemen.
Aangezien we het niks vinden dat sommige goede franchises een stille dood tegemoet gaan, willen we ze weer een beetje onder de aandacht brengen bij jullie. We hebben dan ook tien vergeten game series geselecteerd waarvan wij vinden dat dat die terug moeten keren. We trappen af met:

10. Prince of Persia

Wat was Prince of Persia toch een vette franchise zeg en wat is het zonde dat het zo lang stil is vanuit Perzië. Prince of Persia begon in 1989 als een sidescrolling klim- en klautergame waarin je ook nog flinke zwaardgevechten met vijanden kon uitvoeren. Vanaf 1999 maakte de serie de overstap naar 3D en dat legde Prince of Persia geen windeieren.
Met The Sands of Time groeide Prince of Persia uit tot één van de grootste franchises in gaming en die status behield het lang. Na The Forgotten Sands (2010) hield het opeens op. Ubisofts andere serie, het vergelijkbare Assassin's Creed, streefde Prince of Persia voorbij, waarna het voorlopig over en uit was voor de Perzische prinsen. Volgens ons is dat best jammer.
119534

9. Banjo-Kazooie

Gaming rond 1998: Sony had Crash Bandicoot en Nintendo had Banjo-Kazooie. Daar is anno 2017 niet echt sprake meer van, hè? En dat heeft zo zijn redenen.
Het vrolijke en kleurrijke Banjo-Kazooie kwam in 1998 uit voor de Nintendo 64. Het werd een daverend succes en dus was het niet meer dan logisch dat het vervolg, Banjo-Tooie, al in 2000 het levenslicht zag. Een paar jaar later werd Rare, de ontwikkelaar van de game, overgenomen door Microsoft en ging het games maken voor de nieuwe Xbox.
Vanaf toen ging het minder met Rare en dus ook met Banjo-Kazooie. Dat werd wel duidelijk toen in 2008 Banjo Kazooie Nuts and Bolts uitkwam en aardig teleurstelde. Dat bleef Rare en Microsoft niet in de koude kleren zitten, want sindsdien is er nooit meer een nieuwe Banjo-Kazooie game uitgekomen.
Laatste deel: Banjo-Kazooie: Nuts & Bolds (2008)
119537

8. F-Zero

Als je denkt dat Mario Kart altijd al één van Nintendo's grootste racegames was geweest, zit je goed mis. Vijftien jaar geleden was er namelijk nog een grote racer op Nintendo's consolemarkt aanwezig: F-Zero.
Waar Mario Kart zich wat meer richtte op gezelligheid en het jongere publiek, was F-Zero toch wel wat meer hardcore. Niet bijzonder moeilijk of iets dergelijks, maar wel wat extremer. De setting in F-Zero was namelijk erg futuristisch en dat gaf de makers de mogelijkheid om hun creativiteit de vrije loop te laten gaan. Hoge snelheden en veel stunts dus.
Het lijkt er op alsof Nintendo van de één op het andere moment geen zin meer had om verder te gaan met de F-Zero serie. Het laatste reguliere deel voor de Gamecube kwam uit in 2003, terwijl een jaar later nog een nieuwe game in Japan verscheen. Sindsdien hebben we niks meer vernomen van F-Zero, behalve een kleine verwijzing in Mario Kart 8.
Laatste deel: F-Zero: Climax (2004, alleen Japan)
119540

7. Medal of Honor

Nog voordat Call of Duty en Battlefield het strijdtoneel hadden betreden, was daar Medal of Honor. Het eerste deel van deze Tweede Wereldoorlog shooter verscheen al in 1999, maar pas met Allied Assault (2002) bereikte EA's militaire serie de wereldtop.
Die positie bleef het lang houden, totdat beslist werd om vanaf het PlayStation 3 en Xbox 360 tijdperk de serie een nieuw leven in te blazen. Met Medal of Honor (2010) speelde de franchise zich niet langer meer af tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar in de moderne tijd in het Midden-Oosten. De game werd aardig ontvangen, maar Medal of Honor Warfighter kreeg de volle laag.
Met een gemiddeld cijfer van 55 scoorde Medal of Honor Warfighter bijzonder laag en dat was voor EA dus een reden om de serie voorlopig in de ijskast te leggen. Sindsdien hebben we niks meer vernomen van Medal of Honor. Met de grote vraag naar Tweede Wereldoorlog games van tegenwoordig mag de Medal of Honor serie het van ons best een keer weer proberen.
119542

6. Test Drive

Alhoewel we met Forza Horizon en The Crew al kunnen racen in grote open werelden, was Test Drive Unlimited de twee voor in 2006. Dat was toentertijd de eerste open wereld game in de Test Drive reeks, die zich al vanaf 1987 afspeelde op gesloten circuits. Met Test Drive Unlimited kwam daar na negentien jaar dus verandering in.
Mensen herrinneren zich de serie vooral ook om Test Drive Unlimited. In 2006 maakte de grote open wereld van de eerste TDU enorm veel indruk vanwege de grootte van de spelwereld, meer dan duizend vierkante kilometer. Je kon vrij rondrijden en racen met één van de tientallen auto's. Dat was voor die tijd ongekend.
Test Drive Unlimited 2 deed daar een schepje bovenop met een grotere wereld en meer auto's. De game werd desalniettemin bekritiseerd omdat het met haar vele nevenfuncties iets te veel van het goede werd. Vorig jaar december seipelde het gerucht door dat Test Drive Unlimited 3 in de maak is, maar daar is verder nooit meer iets over bekendgemaakt. We zullen waarschijnlijk dus wat jaren moeten wachten voor de serie weer tot leven wordt gewekt.
Laatste deel: Test Drive Unlimited 2 (2011)
119543

5. Command & Conquer

De titel van de reeks zegt het al: commandeer en verover. In deze real-time strategy game, gemaakt door de befaamde Westwood studio, neem je het in een pseudo-sciencefiction setting op tegen allerlei vijanden met het doel hun basissen te veroveren. Uniek waren de real life cutscenes die het verhaal tussen de missies aan elkaar vertelden
Vooral de Red Alert serie geniet een cultstatus in de gamewereld. Daarin speelt de Sovjet-Unie een centrale rol en speel je onder andere met hen in een alternatieve tijdlijn van Europa. Opvallend is de rol van Albert Einstein in Red Alert, aangezien hij kan tijdreizen en meermaals de Europese geschiedenis probeert te veranderen.
De laatste reguliere Command & Conquer dateert van 2010. Er kwam twee jaar later wel nog een browsergame, maar daarna is er niks meer van de serie vernomen. Dat was waarschijnlijk anders geweest als Command & Conquer (zonder verdere subtitel) in 2013 niet geannuleerd werd, maar die game werd door alfatesters met de grond gelijk gemaakt.
119545

4. Spyro

In de deze vergeten game serie kruip je in de huid van het paarse draakje Spyro. Met hem beleefde je allerlei avonturen, terwijl je al platformend en vechtend de verschillende werelden doorkruiste.
De Spyro games waren erg populair, vooral bij kinderen. Nu nog steeds overigens, maar niet meer onder de eigen naam. Activision kreeg in 2008 namelijk de rechten over de franchise en besloot toen om het draakje in Skylanders te laten verschijnen.
Sinds de release van Skylanders is er nooit meer een Spyro game uitgekomen, terwijl veel mensen toch graag een losse game rondom de paarse draak willen zien. De kans dat dat nog gebeurt, achten we helaas niet zo groot.
119551

3. Jak and Daxter

Nog een platformer uit het begin van deze eeuw. In de eerste game gaan Jak and Daxter gezellig naar een verboden eiland, totdat Daxter in een pot met een bepaalde substantie valt en eruit komt als een Ottsel: half otter, half wezel.
Het klinkt al knullig en onschuldig op zich en dat is de charme van de hele franchise. Er zit wel een flink verhaal in de games, maar het gaat nooit serieus diep. Dat past ook wel een beetje bij de trend van die tijd. Aardig onschuldige platform games met een leuke cartooneske stijl.
Het is helaas wel een jaar of tien geleden dat de laatste reguliere Jak and Daxter uitkwam, destijds voor de PlayStation Portable. Misschien dat een nieuwe release niet lang meer op zich laat wachten, gezien eerdere heruitgaves van klassiekers als Crash Bandicoot en Ratchet and Clank.
Laatste deel: Jak and Daxter: The Lost Frontier (2007)
119553

2. Brothers in Arms

De tactische Tweede Wereldoorlog shooter Brothers in Arms was halverwege het vorige decennium één van de populairste game series van zijn tijd. Het schietgeweld, in combinatie met de emotionele verhaallijn en tactische opzet, zorgde voor vele fans over de hele wereld.
Van Brothers in Arms, niet te verwarren met het gelijknamige album van de band Dire Straits, zijn er slechts drie volwaardige delen verschenen. Tenminste, als je de tal van mobiele spellen niet meerekent. De eerste twee zijn zelfs binnen zeven maanden van elkaar uitgekomen, maar worden toch gezien als de beste delen van de serie. Het derde deel, Brothers in Arms Hell's Highway, deed het wat minder sterk op de markt.
Op de E3 van 2011 werd het veel minder serieuze Brothers in Arms Furious 4 aangekondigd door uitgever Ubisoft. In 2015 werd de game geannuleerd door Gearbox, ontwikkelaar van de game, wegens negatieve feedback van de fans. Veel elementen van die game zijn uiteindelijk naar Battleborn overgezet. Daarop terugkijkend kunnen we wel stellen dat dat geen onverstandige beslissing was, al kostte ons dat dus wel een nieuwe Brothers in Arms.
119555

1. Half-Life

Hoe kun je een lijstje met vergeten game series maken zonder Half-Life daarin te benoemen? Inderdaad, ja. Dat kan niet. Bij deze dus de serie waarvan iedereen, maar ook echt iedereen, wil dat daar een nieuw deel van komt.
Alhoewel er maar vier Half-life delen zijn verschenen, waarvan twee zelfs extra delen voor Half-Life 2 zijn, heeft de franchise een verpletterende indruk achtergelaten. Je speelt in de serie als Gordon Freeman, een saai uitziende man die de wereld moet redden van aliens uit een andere dimensie. Daarbij maakt hij gebruik van zijn befaamde gravity gun, waarmee hij objecten kan verplaatsen.
Half-Life 2 kwam dertien jaar geleden uit en kreeg hierna nog twee kleinere episodische vervolgdelen. Sindsdien snakt iedere gamer naar Half Life 3. Zo erg zelfs, dat de game bovenaan staat bij de Google resultaten. Valve, ontwikkelaar van Half-Life, rept alleen met geen woord over een derde deel. Tot groot verdriet van alle fans die de gameserie rijk is.
Laatste deel: Half Life 2: Episode 2 (2007)

Welke vergeten game series wil jij graag terugzien?

Dit waren volgens ons de tien grootste vergeten game series die we graag terug willen zien. Welke vergeten game serie zie jij graag terugkeren? Laat het ons weten in de comments!

Populair Nieuws