10 tips om je wifi te verbeteren - Zo fix je de kwaliteit van je signaal

Article
dinsdag, 31 oktober 2017 om 15:31
xgn google image
Soms is je signaal vreselijk slecht en wil je het wifi verbeteren. Met deze 10 tips helpen we je hiermee. Iedereen verdient namelijk een werkend wifi signaal.
Wifi gebruik je tegenwoordig overal, de tijd dat je een kabel aan je laptop aansloot is al lang voorbij. Maar nog lang niet altijd heb je bruikbaar wifi. Met deze 10 tips kun je ervoor zorgen dat je wifi beter wordt en kun je hopelijk beter streamen, gamen en browsen in je eigen huis. En maak je maar geen zorgen, we zullen je niet vragen om dichter bij het modem te gaan zitten.

10. Update je modem

Een modem heeft eigenlijk veel gemeen met bijvoorbeeld een smartphone. Beide gebruiken een besturingsprogramma dat zo nu en dan updates nodig heeft. Dus voordat je aan kabels gaat trekken kun je even inloggen om de instellingen van het modem te bekijken. Daar kun je het modem laten zoeken naar updates en alle updates die er zijn laten downloaden en installeren.
Inloggen op je modem is niet moeilijk. Alle modems hebben een handleiding waarin precies beschreven staat hoe je dit moet doen. Als je de handleiding niet meer hebt, kun je deze meestal nog wel op internet vinden. Er zijn meerdere websites waar handleidingen gratis te downloaden of te lezen zijn.

9. Kijk waar je modem geplaatst is

Deze heb je waarschijnlijk eerder gehoord maar je zult niet geloven hoeveel mensen dit nog fout doen. Zet je modem niet bij het raam, niet in een kast en niet bij veel andere apparaten. En daarmee bedoelen we niet alleen je Playstation of Xbox, want zelfs iets simpels als een magnetron kan al je signaal verpesten.
Een modem kun je ook beter hoog in de kamer plaatsen. Schroef hem bijvoorbeeld aan een muur, of zet hem op de kast in plaats van in de kast. Als je modem antennes heeft kun je deze het beste verticaal neerzetten. Mocht je niet zeker weten of je modem verplaatst moet worden, dan kun je verschillende apps downloaden op je telefoon om de sterke en zwakke punten van je wifi te testen.

8. Verander van kanaal

Vergelijk je modem eens met een walkietalkie of een babyfoon, al deze apparaten hebben meerdere kanalen voor communicatie. Bij een walkietalkie en een babyfoon is het eigenlijk super normaal dat je de kanalen goed instelt voor je ze gebruikt. Maar wanneer het op modems aankomt, vergeten veel mensen dit.
Hierdoor gebeurt de meeste communicatie in jouw wijk door kanaal 1. En dan bedoelen we ook echt jouw wijk: elk modem dat in jouw omgeving gebruikt wordt, staat standaard op dit kanaal. Je kunt je wifi verbeteren door in te loggen en de instellingen van je modem aan te passen zodat het niet meer kanaal 1 gebruikt.

7. Vervang je hardware

Soms zijn de apparaten die je gebruikt gewoon verouderd. Sterker nog, de kans is groot dat je niet alles uit je netwerk haalt met de hardware dat je nu gebruikt. Een makkelijke oplossing is om de antenne op je modem te vervangen voor een nieuwere. Ook kun je het modem compleet vervangen, je bent namelijk niet verplicht om het modem te gebruiken dat je provider je stuurt.
Als je modem nog nieuw is en je maar op één laptop of computer problemen hebt met je wifi signaal dan is het modem waarschijnlijk niet eens het probleem. In plaats daarvan is de netwerkadapter in je laptop of computer verouderd. Gelukkig hoef je deze niet meteen te vervangen en kun je dit oplossen door een (draadloze) USB adapter te kopen.

6. Schaf een (draadloze) range extender aan

Als je wifi signaal gewoon niet ver genoeg komt, dan is het misschien een goed idee om een range extender, ook wel wifi repeater genoemd, aan te schaffen. Dit is meestal een apparaatje dat er uit ziet als een modem, maar dat niet een eigen signaal produceert. In plaats daarvan vangt een range extender het signaal van je huidige modem op en stuurt het dat signaal door. Op die manier vergroot je dus je bereik.
Een range extender moet je ongeveer hetzelfde plaatsen als een modem, dus niet in een kast of bij andere apparaten. Daarbij is het een goed idee om de extender dicht bij de zwakke plek in je signaal te plaatsen. Op die manier wordt je wifi het best verbeterd. Deze extenders hebben wel een eigen inlogcode en je zult moeten wisselen van netwerk als je door het huis beweegt.

5. Stap over op een mesh-netwerk

Deze oplossing is wat duurder, maar zal dan ook echt helpen. In plaats van een signaal dat je moet versterken met extenders die allemaal hun eigen netwerk produceren zal een mesh-netwerk maar één netwerk hebben. Dit systeem heeft één basismodem en een aantal kleinere routers dat samen een soort van wifi-net creëren voor je huis.
Mesh-netwerken zijn op dit moment prijziger dan andere systemen. Je moet dan ook meerdere apparaten kopen en gebruiken. Maar de meeste mesh-systemen zijn bijzonder gebruiksvriendelijk en er is vaak een app beschikbaar die gebruikers kan helpen met de instellingen.

4. Verberg je netwerk voor anderen

Je wifi netwerk heeft misschien een wachtwoord, dat maakt het meteen privé. Net zoals wachtwoorden voor sites kunnen wachtwoorden voor wifi ook gebroken worden. Zonder dat je het weet, maakt er dan iemand gebruik van je signaal. Je kunt natuurlijk het wachtwoord zo nu en dan veranderen, maar er is ook een meer permanente oplossing.
Je kunt namelijk je netwerk onzichtbaar maken. Door je SSID onzichtbaar te maken kunnen mensen je netwerk alleen maar vinden als ze het handmatig toevoegen. Een telefoon of laptop die scant voor netwerken zal het dus niet meer vinden.

3. Gebruik de QoS van je modem goed

Soms heb je wel eens meerdere dingen op je laptop tegelijk aanstaan die allemaal internet nodig hebben. Maar dan net het programma dat je het meest nodig hebt, krijgt de meeste problemen met het internet. Op die manier kun je natuurlijk nooit doen wat je van plan bent.
Maar ook dit probleem is op te lossen. In de instellingen van de meeste modems heb je iets genaamd Quality of Service, kortweg ook wel QoS genoemd. Hiermee kun je bepaalde programma’s voorrang geven op je netwerk. Op die manier krijgt het programma dat je het meest nodig hebt ook het meeste signaal.

2. Haal wat spiegels weg

Hangt jouw huis vol met spiegels? Het is natuurlijk belangrijk om te zien hoe je er uit ziet voor je het huis uit gaat, maar spiegels kunnen de oorzaak zijn van slecht wifi. Nu hoef je niet meteen als een vampier te gaan leven, maar kijk goed waar de spiegels hangen en of ze misschien zorgen voor een slecht signaal.
Metalen zorgen ervoor dat signalen, zoals een wifi-signaal, minder goed verspreid kunnen worden. Ook de metalen laag die achter het glas van een spiegel zit kan je signaal belemmeren. Zorg ervoor dat de spiegel dus niet direct in de weg zit tussen je modem en laptop of smartphone.

1. Haal de doe-het-zelver in je naar boven

Alle klussers op XGN opgelet, er zijn trucs die je kunt uithalen om je wifi te verbeteren zonder te veel geld uit te geven. Voor deze oplossingen heb je niet meer nodig dan wat spullen die je thuis vast nog wel hebt liggen en ongeveer een uurtje van je leven om de trucs uit te voeren.
Heb je nog een leeg blik of een lege bus Pringles liggen, dan kun je gemakkelijk een ‘cantenna’ maken. Hierdoor maak je van je gewone antenne een antenne die het signaal één bepaalde kant opstuurt. Ook interessant is het gebruiken van aluminiumfolie. Er zijn patronen van het internet te downloaden waarmee je van aluminiumfolie een soort antenne kunt maken. Zelfs een oude metalen kleerhanger kun je veranderen in een antenne om je signaal te verbeteren.

Wifi verbeteren doe je zo

Dit zijn onze tien tips om je wifi te verbeteren. Heb jij nog een tip? Laat hem achter in de comments! We lezen ze graag allemaal terug en wie weet help je er wel een andere lezer mee.