10 redenen om een PlayStation 4 te kopen

Article
zaterdag, 23 november 2013 om 11:00
xgn google image
Nog maar een paar dagen wachten, voordat hij ook in Nederland in de winkels ligt: de PlayStation 4! De nieuwe console van Sony presteert in Noord-Amerika uitermate goed, met ruim 1 miljoen verkochte consoles in 24 uur tijd. Of het Japanse bedrijf dat ook in Europa gaat lukken, is nog even afwachten, maar voordat het zover is, geeft XGN je tien redenen waarom je een PS4 moet kopen.

1. Hollandse Glorie - Killzone: Shadow Fall

Hoe uit je beter je nationale trots als Nederlander dan door het kopen van een game die is ontwikkeld door een Nederlandse studio? Guerrilla Games, gevestigd aan de Herengracht in Amsterdam, levert met Killzone: Shadow Fall alweer de vierde Killzone-game af. Shadow Fall vormt het begin van de derde generatie van de serie, die in 2004 begon, destijds nog op de PlayStation 2. Maar vooral met de komst van Killzone 2 op de PlayStation 3 liet Guerrilla aan de wereld zien dat men echt tot de internationale top behoort op het gebied van videogames. De eerste trailer voor de game op de E3 van 2005 was niets anders dan zwaar indrukwekkend te noemen. In 2011 verscheen het derde deel, eveneens op de PlayStation 3. De graphics waren state of the art, de gameplay en wapens voelden heerlijk aan, en het optionele 3D-effect was vanaf de grond af aan met de game ontwikkeld en resulteerde in een uiterst spectaculair visueel schouwspel.
Met Killzone: Shadow Fall profileert het Nederlandse Guerrilla zich als de pionier van de nieuwste generatie consoles. De visuele effecten zijn nóg gepolijster en meer overdonderend, de wapens ogen en klinken spectaculairder en realistischer dan ooit tevoren en de spelwereld biedt meer mogelijkheden tot verschillende tactieken dan ooit. Met Killzone: Shadow Fall haal je niet alleen een product in huis waar iedere Nederlander met recht trots op mag zijn, maar daarnaast heb je met Shadow Fall ook gelijk een zeer solide first-person shooter onder de knoppen van de PlayStation 4.

2. Uncharted 4

Tijdens het Amerikaanse PS4-launch evenement op 15 november bevestigde first-party ontwikkelaar Naughty Dog dat men bezig is met het vierde deel in de populaire Uncharted-reeks. Alleen dit gegeven bezorgde miljoenen fans wereldwijd een bron van grote vreugde. De action/adventure-serie met avontuur- en puzzelelementen is in trilogievorm op de PlayStation 3 alom geprezen, door zowel pers als gamers zelf. Vooral het tweede deel, Among Thieves, liet de wereld duidelijk zien waartoe de PS3 van Sony grafisch in staat was. Spectaculaire uitzichten, visueel tot in de puntjes verzorgde jungles, ijsvlaktes en tempelcomplexen; hoofdpersonage Nathan Drake en zijn mentor Victor Sully werden zowel door hun eigen memorabiliteit en hilariteit als de imposante context van hun uitbundige avonturen op slag game-iconen van een hoog niveau.
Uncharted combineert het beste van de welbekende Indiana Jones films met ijzersterke dialogen en onderhoudende schiet-, puzzel- en platform gameplay. Voeg daar ook nog grafisch briljant neergezette werelden en leuke personages aan toe en je hebt een succesformule. Over het vers aangekondigde vierde deel is verder nog niets bekend, maar het imposante cv van ontwikkelaar Naughty Dog biedt ongetwijfeld hoop voor het eerste PS4-deel in de Uncharted-franchise.

3. The Last Guardian?

The Last Guardian, een game die al jarenlang in ontwikkeling is bij Team Ico – bekend van klassiekers als ICO en Shadow of the Colussus – laat al geruime tijd niets meer van zich horen. Het voor Team Ico traditionele duo, bestaande uit een klein, zwak hoofdpersonage en een beschermende kolos, keert in The Last Guardian ook weer terug. Na enkele ontslagrondes en het opstappen van enkele hoge piefen bij het ontwikkelteam kwam de ontwikkeling van de game in zwaar weer terecht. Sommigen vreesden zelfs voor een eventuele annulering van het derde avontuur van Team Ico. Diverse keren heeft studiobaas Fumito Ueda echter nadrukkelijk aan de media gemeld dat de game nog altijd wel degelijk in ontwikkeling is. De hoop van veel fans is dan ook dat Team Ico de overstap heeft gemaakt naar de PlayStation 4, en dat The Last Guardian vroeg of laat voor dit platform zal verschijnen. Hoop doet leven.

4. 4K-resolutie

Een tijdje geleden heeft Sony bevestigd dat de PlayStation 4 de zogenaamde 4K-resolutie gaat ondersteunen; 4K betreft een resolutie van vier keer zoveel pixels – 3840 bij 2160 om precies te zijn - dan het nu gebruikelijke 1080p. Met deze techniek zouden games in potentie dus ook vier keer zo mooi en gedetailleerd op het beeldscherm getoverd kunnen worden. 4K staat op moment van schrijven echter nog in de kinderschoenen – lees: vrijwel onbetaalbaar – en televisies of andere beeldschermen zijn tegenwoordig nog schaars en kosten duizenden euro’s voor een redelijk model. Maar, net zoals met ontwikkelingen als HD en 3D, zal ook 4K in de komende jaren toegankelijker en betaalbaarder worden voor de gewone ziel. Wie weet is dit mooie staaltje techniek binnen vijf jaar wel de standaard voor de game-industrie.

5. Gaikai (backwards compatibility)

De PlayStation 4 biedt, in tegenstelling tot de Xbox One, wél de mogelijkheid om PS3-games af te spelen, zij het in digitale vorm. Met Gaikai, een serverpark dat Sony vorig jaar overnam voor 380 miljoen dollar, wordt het (waarschijnlijk) vanaf volgend jaar mogelijk om PS3-games te streamen voor een nog onbekend bedrag. Hiermee zal de PS4 dus in principe backwards compatible worden. Fysieke PS3-games worden door de PlayStation 4 (vooralsnog) niet ondersteund, maar met Gaikai laat Sony in ieder geval zien dat ook gamers die de PS3 nog een warm hart toedragen, aandacht krijgen.

6. PlayStation Plus

Microsoft had al Xbox Live als betaald online-platform, en Sony bood het gratis PlayStation Network als alternatief aan. Enkele jaren geleden introduceerde Sony ook PlayStation Plus, waarmee gamers privileges als twee gratis games per maand en cloud saving kregen. PS Plus is op de PS3 erg succesvol gebleken, en krijgt dan ook een vervolg op de PS4. Afgelopen E3 liet Sony daarnaast weten dat PSN op de PlayStation 4 – voor het online spelen van de meeste games – vijf euro per maand gaat kosten. Daartegenover staan wel de eerder genoemde voordelen, inclusief die twee aanlokkelijke gratis games. Tijdens de launch van de PS4 krijgen PS Plus-eigenaren bijvoorbeeld gratis de sidescrolling-shooter Res0Gun en de artistieke indie-game Hohokum erbij.

7. Meer power dan de Xbox One

Echt veel verschil qua kracht is er niet tussen de PS4 en de Xbox One, maar enkele technerds hebben al weten te ontrafelen dat Sony’s console ietsje krachtiger is dan die van Microsoft. Het grootste voordeel van de PS4 ten opzichte van de Xbox One is namelijk dat de PlayStation DDR5 RAM-geheugen heeft, terwijl de Xbox het ‘slechts’ met DDR3-geheugen moet doen. Kort gezegd zorgt dit gegeven ervoor dat de PS4 een tikkeltje sneller is, en zullen ook de graphics van het Sony-apparaat enigszins superieur zijn aan Microsoft’s gameconsole.

8. Géén PS Plus voor Netflix e.d.

Hoewel Sony, zoals hierboven reeds gemeld, op de afgelopen E3 in Los Angeles bekendmaakte dat online gamen op de nieuwe console – bij de meeste games – geld gaat kosten, kunnen PS4-bezitters nog wel gratis gebruikmaken - exclusief lidmaatschapskosten bij bepaalde diensten – van services als Netflix en HBO GO. De PlayStation 4 en de Xbox One profileren zich dan ook als all-round entertainment systemen, zij het voor de PS4 in iets mindere mate dan de Xbox One. Met deze stunt zal Sony, hoe dan ook, een hoop film- en muziekliefhebbers blij maken.

9. Destiny bèta

Bungie, ontwikkelaar van de legendarische Halo-serie, is momenteel bezig met het ruimte-epos Destiny, dat ergens volgend jaar het licht moet gaan zien. De actie-RPG zal zowel voor de apparaten van Sony als Microsoft verschijnen, maar consumenten van de PlayStation 4 hebben als bijkomend voordeel dat zij, eerder dan Microsoft’s klandizie, aan de slag kunnen met een exclusieve bèta van de uitgebreide shooter.

10. 100 euro goedkoper dan de Xbox One

Nadat Microsoft op haar E3-persconferentie onthulde dat de Xbox One 499 euro gaat kosten, kwam Sony het podium op, om aan het aanwezige publiek vrolijk te melden dat de PlayStation 4 voor 100 euro minder – 399 euro dus – over de toonbank zal gaan. Qua marketing en imago een dikke sneer naar Microsoft, maar voor de gewone gamer levert dit wel een flink financieel voordeel op. Voor die 100 euro kun je namelijk al gauw bijna twee extra games aanschaffen voor je gloednieuwe PlayStation 4!